Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kovács István a meccs embere akart lenni – kritikaözön zúdult „a beképzelt” bíróra

A cseh labdarúgó-válogatott tagjai nagyon csalódottak voltak, miután a Törökország elleni 2-1-es vereséggel szerdán búcsúztak a németországi Európa-bajnokságtól. Tomás Soucek csapatkapitány szerint ebben a játékvezető, Kovács István hibás volt, mert nem tudta kézben tartani a mérkőzést, Ivan Hasek szövetségi kapitány inkább hallgatott, amikor az erdélyi magyar bíróról kérdezték.

2024. 06. 27. 9:42
A cseh csapatkapitány nem értett egyet Kovács István egy-két ítéletével
A cseh csapatkapitány nem értett egyet Kovács István egy-két ítéletével Fotó: AFP/Ronny HARTMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh válogatottnak nem úgy alakult az Európa-bajnokság csoportköre, ahogy azt a játékosok elképzelték. Először 2-1-re kikaptak a portugáloktól az F csoportban, majd a Georgia elleni 1-1 következett. Még az utolsó meccsük előtt is a kezükben volt a sorsuk, ha szerdán legyőzik a törököket, akkor továbbjutottak volna. Nem sikerült, és Tomás Soucek csapatkapitány szerint ehhez a játékvezető, Kovács István nagyban hozzájárult.

Tomás Soucek a Premier League-ben nem olyan ítéletekhez van szokva, mint amilyeneket Kovács István hozott
Tomás Soucek a Premier League-ben nem olyan ítéletekhez van szokva, mint amilyeneket Kovács István hozott (Fotó: AFP/Gabriel Bouys)

Antonín Barák már a 20. percben megkapta a második sárga lapját, ezzel nehéz helyzetbe kerültek a csehek. A török válogatott az 51. percben tudta kihasználni az előnyét, Hakan Calhanoglu betalált. A cseheknek sikerült kiegyenlíteniük, sőt, Jan Kuchta még a második góljukat is megszerezte, de szabálytalanság miatt érvénytelenítették ezt a találatot. Végül Ivan Hasek együttese 2-1-re elveszítette a találkozót, Cenk Tuson a 94. percben állította be a végeredményt.

– Jól kezdtük a mérkőzést, irányítani akartunk, ami sikerült is. Az első akadály a piros lap volt a huszadik percben. Nem akarok mondani semmit arról, hogy helyes döntés született-e, utána kell néznünk. Szerintem nem feltétlenül volt igazságos, de így döntöttek. Sajnálom, hogy így alakult. 

Remek dolog volt annak bevezetése, hogy csak a csapatkapitányok beszélhessenek a bírókkal. Csakhogy a játékvezető annyira beképzelt volt, hogy még velünk se tárgyalt. Öt perccel a meccs vége előtt a török kapitánnyal beszéltünk erről. Az a jó játékvezető, akit nem látni a pályán, de Kovács a meccs embere akart lenni, ami sajnálatos. Volt néhány szituáció, amikor a törökök, és volt, amikor a mi javunkra tévedett – magyarázta Soucek.

 

Megérte a földre vetniük magukat

A csehek csapatkapitányát meglepte, mennyire eltért az Európa-bajnokságon való bíráskodás ahhoz képest, amit a Premier League-ben megszokott.

– Ahhoz vagyok szokva, hogy engedik a játékot, de most a játékvezető minden alkalommal szabálytalanságot látott, amikor egy török játékos a földre került. Úgyhogy aztán nekünk is dobálnunk kellett magunkat. Talán jogos volt a piros lap, amit kiosztottak nekünk, de a törököknek is járt volna. Nem is egy. És akkor még Kuchta gólját nem említettem. Nem láttam, hogy mi történt, de azt hallottam, hogy meg kellett volna adniuk. Sokan biztosan azt mondják, hogy csak magyarázkodunk, de az ilyen pillanatok befolyásolják a meccseket.

 

Souceknek ugyanakkor nem csak Kovács Istvánnal volt baja. Szerinte a többi játékvezető sem állt a helyzet magaslatán.

– Nem ez volt az első ilyen mérkőzés. Portugália ellen az utolsó percben kellett volna nekünk befújni egy szabálytalanságot, és Georgia ellen sem volt igazi a játékvezetés. Ez Európa legnagyobb tornája, de többször is ellenünk döntöttek. Persze Georgia ellen volt sok helyzetünk, amelyeket ha kihasználtunk volna, akkor nyerünk.

Hasek nem beszélt Kovácsról

Az utolsó mondat Ivan Hasek szájából is elhangzott. A cseh szövetségi kapitány ezzel együtt persze szomorú volt, hogy válogatottja nem jutott tovább.

– Ez egy kudarc, nagy kár érte. Szomorú, hogy haza kell mennünk, mert egy olyan csapatunk volt, amely továbbjuthatott volna. Mérges vagyok és csalódott. Sajnálom a srácokat, mert úgy látom, hogy jó teljesítményt nyújtottak ezen a meccsen, az utolsó pillanatig feszegették a határaikat – állapította meg a szövetség kapitány. – A játékvezetésről nem fogok beszélni, nem is akarok. A bírónak, úgy, mint maguknak, a média munkatársainak, mindig igazuk van. Ezen nem lehet változtatni. Nem akarom, hogy azt írják, a játékvezető döntései miatt estünk ki. Azért búcsúztunk, mert nem győztük le Georgiát. Ez volt a fő probléma.

Barák kiállításáról ennyit tett hozzá: – Nem láttam még felvételeket róla. Akkor nem úgy nézett ki, hogy sárga lapot ért volna, kár érte. Megvolt a meccsstratégiánk, a történések miatt ezen természetesen változtatni kellett. Egyébként pedig úgy gondolom, hogy a meccs során több olyan szabálytalanság is volt, ami még sárga lapot érdemelt volna.

Hasek talán kevesellte a sárga lapokat, mindenesetre azt nem lehet állítani, hogy Kovács István spórolt volna velük. 18 sárgát és két piros lapot gyűjtöttek be a játékosok és az edzői stábok tagjai, ami rekord az Európa-bajnokságok történetében...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.