Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Andy Murray búcsúzik Wimbledontól, Novak Djokovics még provokálja

Csütörtökön párosmeccsel zárul a wimbledoni centerpálya programja: Andy Murray lép pályára a tenisz szentélyében. A britek kétszeres olimpiai és háromszoros Grand Slam-bajnok játékosa az egyest nem tudta vállalni, de így is a lehető legnagyobb közönség előtt búcsúzhat el legnagyobb sikerei helyszínétől. Andy Murray előtt Novak Djokovics is játszik csütörtökön a centerpályán, aki még rávenné a skótot arra, hogy meggondolja magát.

2024. 07. 04. 11:45
London, 2024. július 2.
Wimbledon Andy Murray tenisz búcsú Jamie Murray Novak Djokovics Emma Raducanu
Andy Murray és Jamie Murray egymás oldalán párosozik Fotó: MTI/EPA/Tim Ireland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztos, hogy nem a csütörtöki párosmeccs lesz Andy Murray utolsó wimbledoni találkozója. Bár az egyest nem vállalta, amellett, hogy férfi párosban játszik bátyja, Jamie Murray oldalán, szerdán kiderült, hogy a vegyes párosok versenyén is részt vesz, Emma Raducanu partnereként. Andy Murray a nap legfontosabb meccsének fenntartott helyet kapta a programban, a wimbledoni centerpálya utolsó meccsét játssza Novak Djokovics és Iga Swiatek után.

Andy Murray Emma Raducanu Wimbledon Jamie Murray Novak Djokovics
Andy Murray Emma Raducanu oldalán is játszik utolsó wimbledoni tornáján (Fotó: X/The Tennis Letter)

Nem szokványos dolog párosmeccseket tenni a centerpályára, de Wimbledon idén kivételt fog tenni Andy Murray miatt, vélhetően mindennap, amíg még láthatják az idén visszavonuló bajnokot. Csütörtök este egyébként négy Grand Slam-bajnok lesz a pályán, hiszen a Murray fivérek ausztrál ellenfele, a Rinky Hijikata, John Peers duó mindkét tagja nyert már GS-trófeát párosban.

Milyen sikereket ért el Andy Murray?

Andy Murray az előző évtized első felében az egyetlen teniszező volt, aki folyamatosan fel tudta venni a versenyt a tenisztörténelem nagy hármasával, nem véletlenül írtak akkoriban nagy négyesről, még akkor sem, ha Murray a trófeák mennyisége tekintetében végül messze elmaradt az egyaránt legalább húsz Grand Slam-sikerig jutott Novak Djokovics, és mögött.

Murray-re ebben a zsúfolt érában nehezedett a nyomás, hogy 1936 után az első brit győztes legyen Wimbledonban. Ezt először félig érte el, amikor 2012-ben olimpiai bajnok lett a tenisz szentélyében – abban az évben US Open-bajnok is lett –, egy évvel később a Grand Slam-tornát is megnyerte, a wimbledoni döntőben játszmát sem nyert ellene Djokovics.

Murray 2016-ban másodszor is wimbledoni, majd másodszor is olimpiai bajnok, valamint világelső is lett.

Mikor játszik utoljára Andy Murray?

A skót pályafutásának igazán sikeres része 2017-ben zárult le. A sérülések után 2019 elején bejelentette a visszavonulását, de egy újabb, ezúttal sikeres műtét után, fémdarabbal a csípőjében visszatért, és egészen az idei évig próbálkozott azzal, hogy visszatérjen a csúcsra. Karrierjének ebben a fázisában Grand Slam-tornán már nem jutott túl a harmadik fordulón, bár akadt még rengeteg emlékezetes mérkőzése.

Murray idén immár tényleg búcsúzik. Wimbledonban egyest is akart játszani, de ezt a fizikai állapota nem tette lehetővé, viszont karrierje végén végre párosozik bátyja, a férfi és vegyes párosban összesen hét Grand Slam-trófeát gyűjtött Jamie Murray oldalán, s vállalja a vegyes párost is a 2021-es bajnok, Emma Raducanu partnereként.

– Tíz másodperc alatt igent mondtam. Amikor hetvenéves leszek, akkor is emlékezhetek arra, hogy Andy Murray-vel párosoztam Wimbledonban, óriási megtiszteltetés, hogy megkérdezett – mondta Raducanu, majd kijelentette, hogy jobban fog izgulni, mint egyesben, ahol a 2021-es US Open-sikere óta először jutott be Grand Slam-torna harmadik körébe.

Murray Wimbledon után még az olimpiától is elbúcsúzik, ott egyelőre egyesben is szerepel a rajtlistán.

Djokovics üzenete Murray-nek

Murray kortársa, a nála egy héttel fiatalabb Novak Djokovics még mindig ott van a csúcs közelében. Az első fordulós győzelme után pedig kicsit provokálta a britet, hátha újra meggondolja magát.

– Remélhetőleg jövőre egyesben is lesz esélye játszani Wimbledonban. Őt ismerve meg fogja próbálni – fogalmazott Djokovics, aki szintén a centerpályán játszik csütörtökön, az egyes második fordulójában a brit szabadkártyás Jacob Fearnley ellen.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.