Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Törökország

Southgate taktikát válthat, miután a fiatal angol kedvenc is beszólt neki

Az angol labdarúgó-válogatott a játékoskeret értéke alapján a foci-Eb fő esélyese, ám ezt játékával eddig nem támasztotta alá, még ha el is szenvedte magát a negyeddöntőig. Gareth Southgate részben a kritikák, részben a kényszer hatására változtathat eddigi taktikáján, Phil Foden szerint viszont nemcsak Southgate okolható az eddigi gyengébb teljesítményért, az angol futballistáknak is többet kell tenniük a pályán

2024. 07. 04. 6:52
Gareth Southgate angol labdarúgó-válogatott Phil Foden Emma Raducanu foci eb 2024 Svájc
Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol válogatott a Gareth Southgate érkezése előtti öt nagy tornából csak egyszer jutott el a negyeddöntőbe, amióta viszont Southgate a szövetségi kapitány, azóta négyből négy a mérleg. Ennek ellenére távolról sem állítható, hogy a szakember iránt töretlen a bizalom a szigetországban, bár játékosa, Phil Foden kijelentette: sajnálja a kapitányt. Az angolok fiatal teniszkedvence, Emma Raducanu nehezen kiharcolt wimbledoni első fordulós sikere után a futballválogatott Szlovákia elleni továbbjutását nevezte meg kétértelmű inspirációként.

Emma Raducanu wimbledon Gareth Southgate angol svájc foci eb 2024
Emma Raducanu már szépen is nyert, vajon követi őt Gareth Southgate válogatottja? (Forrás: X/Wimbledon)

A futballválogatottat figyeltem előző este, csúnya győzelem volt, de az is számít

mondta első fordulós sikere után a korábbi US Open-bajnok Raducanu, az angol válogatott Szlovákia elleni megmenekülésére utalva. Raducanu azóta játékban előrelépett, Wimbledon második fordulójában már sima győzelmet aratott.

Angliában abban bíznak, hogy Gareth Southgate válogatottja is előrelép játékban a Svájc elleni negyeddöntőre.

Gareth Southgate változtathat

Southgate a 2018-as vb-elődöntő, a 2021-es Eb-döntő és a 2022-es világbajnoki negyeddöntő után idén is bejutott a legjobb nyolc közé nagy tornán a válogatottal. Az első torna idején még ünnepelték, nehéz időszak után áttörést jelentett a világbajnoki szereplés Angliának. A legutóbbi foci-Eb idején már előjöttek a kritikák, hogy Southgate nem elég bátor, s ezek azóta csak erősödtek.

Az idei torna előtt az angoloké a legértékesebb keret. A csoportkör alatt Southgate egyenesen kijelentette, hogy onnan a lehető legkevesebb energiabefektetéssel kell továbblépni, a Szlovákia elleni nyolcaddöntőre viszont már nem lett volna kifogás, ha nincs zseniális gólja, akkor már nem Gareth Southgate lenne az angol válogatott szövetségi kapitánya.

Más is történt Szlovákia ellen: a foci-Eb alatt balhátvédként játszatott Kieran Trippier megsérült, az alternatívája Luke Shaw lenne, aki egész tavasszal nem játszhatott, és továbbra is kérdéses az állapota.

Southgate részben a kényszer, részben a rá nehezedő nyomás hatására taktikát válthat, visszatérhet a korábban általa is alkalmazott három belső védős rendszerhez a Svájc elleni negyeddöntőre.

Foden: Szegény Southgate

Phil Foden, a Manchester City játékosa mindenesetre védelmébe vette szövetségi kapitányát. Foden szerint nem igazságos, hogy Southgate mennyi kritikát kap.

– A játékosoknak is vállalniuk kell a felelősség egy részét. Sajnálom Garethet. Az edzésen megmondja nekünk, hogyan támadjunk le, és néha úgy érzem, hogy a játékosoknak kell többet tenniük a pályán. Vezéreknek kell lennünk, ki kell találnunk a megoldást – fogalmazott Foden.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.