Kiderült, mi jelzi a legstabilabban előre, miként teljesít az olimpián az élsportoló

Nem csak az erőnlét számít.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 07. 30. 7:17
Andrásfi Tibor vívás Párizs olimpia 2024 magyar csapat
Andrásfi Tibor negyedik helyen végzett az olimpián Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy világversenyen, egy olimpián már nem igazán van különbség a fizikális teljesítőképességben. Itt mindenki a legjobb. És itt jöhet be a sportokók mentális támogatásának a jelentősége – részletezi a Magyar Nemzetnek  a sportpszichológus. Molnár Nikoletta hozzáfűzte, a külföldi kutatások egyértelmű eredményei mutatják, hogy 

a sportoló mentális felkészültsége jelzi a legstabilabban előre, hogy miként fog teljesíteni a versenyen.

Hosszabban kifejtve ez azt jelenti, hogy a siker függ attól, mennyire stabil mentálisan a sportoló, van-e megfelelő megküzdési módja, hogy a szorongásain úrrá legyen, képes-e a figyelmét fókuszálni frusztráló körülmények között is. 

Ha ezeket uralja, akkor nő az esélye, hogy jól megy majd neki a versenyzés

– emelte ki a a Pszichológus13 Tanácsadó Központ pszichológusa, aki beszélt arról is, hogy ilyenkor rengeteg streszfaktorral kell megküzdeniük a sportolóknak. „Tudniuk kell kontrollálni magukat a külső zajokkal kapcsolatban: a lelátó zaja is zavaró lehet, az ellenfél drukkereinek a tevékenysége különösen nyomasztóan hathat rájuk. A fókuszálás itt jön képbe. És persze ott van a teljesítményszorongás: hatalmas elvárás nehezedik rájuk, hogy nyerniük kell, hiszen egy nemzetet is képviselnek” – részletezte a szakértő.

– A teljesítményszorongás egyébként a verseny napján csúcsosodik ki, ami egy olyan módosult tudatállapotot hoz létre náluk, ami nagyon sérülékennyé teszi őket. Bármilyen külső behatás, például, akár egy odarohanó rajongó, egy jóindulatú megkeresés, egy viccesnek szánt beszólás annyira kizökkentheti, hogy az eredménye is rámehet. A sportoló mentális állapotára ez mind-mind hatással van – fejtegette a sportpszichológus. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.