Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Cavendish elérte, amit akart, megdőlt a legendás Kannibál csúcsa + videó

Mark Cavendish nyerte a Tour de France ötödik szakaszát. A harminckilenc éves brit sprinter pályafutása során harmincötödik alkalommal ünnepelhetett szakaszsikert a francia körversenyen, ezzel megdöntötte a belga Kannibál, Eddy Merckx rekordját. Cavendish a tavalyi évet már úgy tekerte végig, hogy az az utolsó szezonja, aztán mégsem vonult vissza, s elérte a célt, amiért meggondolta magát. A szlovén Tadej Pogacar megtartotta a sárga trikót.

2024. 07. 03. 20:21
Saint Vulbas, 2024. július 3.
Mark Cavendish, az Astana Qazaqstan brit versenyzõje (k) megnyeri a 111. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny ötödik, Saint-Jean-de-Maurienne és Saint-Vulbas közötti 177,4 kilométeres szakaszát 2024. július 3-án. Eddy Merckx rekord
Mark Cavendish néhány méterre a rekorddöntéstől a Tour de France ötödik szakaszán Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Cavendish 2021-ben mindenkit meglepett, amikor harminchat évesen újra bizonyított, és négy szakaszgyőzelmet is ünnepelhetett a Tour de France alatt. Ezzel akkor a brit sprinter beállította Eddy Merckx rekordját, a belga Kannibál harmincnégy Tour de France-szakaszsikerrel fejezte be illusztris pályafutását. 2022-ben a csapata nem indította el a versenyen, tavaly pedig Cavendish utolsónak beharangozott esélye bukással és kulcscsonttöréssel ért véget a Tour de France nyolcadik szakaszán.

Firenze, 2024. június 27.
Mark Cavendish, az Astana Qazaqstan brit versenyzõje (b) a 111. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny csapatainak bemutatásán Firenzében 2024. június 27-én, két nappal a verseny rajtja elõtt.
rekord Eddy Merckx
Mark Cavendish az Astana színeiben döntötte meg a rekordot, immár egyedüliként ő nyerte a legtöbb szakaszt a Tour de France történetében (Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook)

Cavendish azonban 2023 végén meggondolta magát, az eredeti, visszavonulásáról szóló bejelentéssel ellentétben mégis ráhúzott egy évet, kifejezetten azzal a céllal, hogy meglegyen a Tour de France-rekord.

Cavendish versenye borzalmasan indult

A csúcsdöntési kísérlet azonban mindjárt az első etapon veszélybe került, Cavendish borzasztóan érezte magát, el is hányta magát a kerékpáron.

A csapattársai segítségével végül limitidőn belül célba ért, de az ötödik szakaszig egyszer sem harcolhatott a győzelemért, még a harmadik, szintén mezőnyhajrával zárult etapon sem.

Az ötödik szakasz viszont esélyt kínált, csak két kisebb emelkedőtt kellett kibírnia Cavendishnek.

Sikerült, majd küzdelmes helyezkedéssel jó helyzetbe hozta magát, jókor indította a hajráját, és megszerezte a hőn áhított harmincötödik szakaszsikert.

Milyen csúcsot döntött meg Mark Cavendish?

Mark Cavendish 2008-ban kezdte el gyűjteni a szakaszgyőzelmeket a francia körversenyen, 2011-ben és 2021-ben pedig a Tour de France pontversenyét is megnyerte.

A harmincötödik szakaszgyőzelem azt jelenti, hogy immár egyedüli csúcstartó a világ leghíresebb kerékpáros versenyének történetében az etapsikerek számát tekintve. A belga Eddy Merckx harmincnégy szakaszt nyert karrierje során, ő azért kapta a Kannibál becenevet, mert mindenki más elől felzabálta a győzelmeket.

Cavendish most már rajta is túltett, elérte a célját, most már valóban visszavonulhat.

A Tour de France összetettjében az ötödik szakasz nem hozott jelentős változást, Tadej Pogacar vezet Remco Evenepoel és a címvédő előtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.