Párizs lesz a teszt: lehet olimpiát nyereségesen rendezni?

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből kiderül, hogyan éri meg ötkarikás játékokat rendezni.

2024. 07. 22. 12:50
Párizs, 2024. július 15. Nina Metayer francia cukrász az olimpiai fáklyával a párizsi Champs-Elysées sugárúton, a diadalívvel a háttérben 2024. július 15-én, tizenegy nappal a párizsi nyári olimpia kezdete elõtt. MTI/AP/Aurelien Morissard Fotó: Aurelien Morissard
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia lesz a pénzügyi fenntarthatóság jegyében szervezett ötkarikás játékok vizsgája. Korábban még nem rendeztek olyan olimpiát, amelynek ez lett volna az egyik legfontosabb szervezési elve – írta új elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. 

Az elemzők szerint a 2024-es olimpia mindenképpen megtérülő, és hosszú távú pozitív hatásokkal rendelkező esemény lesz. 

 

Francia olimpia, francia vállalkozókkal

Mint írják, az ötkarikás játékokra elköltött összegek nem csupán a kiadási oldalon jelentkeznek, hanem gazdaságösztönző hatásuknak köszönhetően nettó bevételhez segítik a házigazdát. Hogyan?

Az elemzés emlékeztett rá, hogy a 2024-es párizsi beszállítók mintegy 78 százaléka kis- és középvállalkozás, közülük több mint ötszáz helyi vállalkozás, vagy a szociális és szolidáris gazdaságban tevékenykedő szervezet.

A szervezők arra is felhasználták a játékokat, hogy világszerte növeljék a helyi vállalatok ismertségét, mivel a szervezőbizottság szolgáltatóinak 90 zázaléka francia.

Összességében közel 181 000 ember dolgozik vagy fog dolgozni a játékokhoz kapcsolódó munkakörökben, és a szervezők célja, hogy ezeket a lehetőségeket tartós és inkluzív foglalkoztatássá alakítsák.

Miből jön a pénz?

  • Az esemény szervezéséből származó hatás körülbelül 3,2–4,6 milliárd euró, az építési hatás körülbelül 2,1–3 milliárd euró, míg a turisztikai hozzájárulás pedig a legoptimistább forgatókönyvek szerint 3,56 milliárd euró lehet.
  • Az Olimpiai Bizottság becslése alapján a játékok ideje alatt várhatóan 2,3–3,1 millió egyéni látogató érkezhet Párizsba, akiknek mintegy 64 százaléka lehet belföldi. A párizsi turisztikai hivatal becslése alapján 2,6 milliárd eurót fognak költeni a Párizsba utazó szurkolók.
  • A 2024-es párizsi játékok 7 milliárd eurós magánfinanszírozásának nagy része a médiajogokból, a szponzorálásból és a jegyértékesítésből származik, de a hosszú távú infrastrukturális projektekbe történő magánberuházásokból is ered, és magában foglalja a NOB 1,7 milliárd dolláros hozzájárulását is.
  • A közfinanszírozás összege 3 milliárd euró, és főként olyan projektekre terjed ki, amelyek a helyi közösségek hosszú távú szükségleteit elégítik ki.

 

Azért vannak kiadások is, de ez lehet a legolcsóbb olimpia

Azzal együtt, hogy az ötkarikás játékok megtérülő beruházássá válik Párizs számára, szükséges volt erőfeszítéseket tenni a siker érdekében – mutatott rá az Oeconomus elemzése. Párizs kilencmilliárd euróra növelte az esemény költségvetését, amely összeg mintegy kétmilliárd euróval haladja meg a 2019-es előzetes terveket.

Ha a végösszeg nem változik, Párizs adhat otthont évtizedek óta a legolcsóbb nyári játékoknak.

A Szajna alsó rakpartján kialakított lelátó Párizsban 2024. július 18-án. A Szajnán rendezik a július 26. és augusztus 11. között zajló párizsi olimpia nyíltvízi úszását és a triatlon úszószámát. Fotó: Illyés Tibor

A szervezők szerint az a döntés, hogy szinte teljes mértékben a meglévő helyszínekre támaszkodnak, mint például a Roland Garros vagy a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság helyszínei, amely tényező visszafogja a kiadásokat. A játékok más francia városok, köztük Lyon, Marseille és Nizza stadionjaiban is zajlanak majd. Párizs azonban így is 4,5 milliárd dollárt költött infrastruktúrára, beleértve 1,6 milliárd dollárt az olimpiai falura, amelynek ára legalább egyharmaddal több, mint az eredetileg tervezett.

A Párizs melletti új városrészben, az olimpiai faluban az ötkarikás játékok alatt 14 250, a paralimpiai játékok alatt pedig 8000 sportoló lakik majd. 

A helyszínt a 2024-es játékok után új formában hasznosítják a következő funkciókkal: 

2500 új lakást, egy diákszállót, egy szállodát, három hektár parkosított területet, körülbelül hét hektár kertet és parkot, 120 000 négyzetméternyi irodát és városi szolgáltatást, valamint 3200 négyzetméternyi környékbeli üzletet alakítanak ki. A fejlesztés egy olyan övezetben történik, amelyben számos társadalmi és lakhatási probléma volt az elmúlt évek során. 2024 novemberében kezdik meg a falu lakónegyeddé történő átalakítását. Ezzel új, környezettudatos, funkcionális környéket adnak át, amely a tervek szerint 2025-ben beleolvad a városba.

 

Meghozza az étvágyat

Az elemzés arra emlékeztetett, hogy az új, pénzügyi fenntarthatóságra vonatkozó szempont jelentősen megnövelte a jövőbeli olimpiák rendezésére pályázó városok számát. 

A 2036-os olimpiára eddig hivatalosan négy pályázat érkezett be, amelyeken felül további tíz város, közöttük Budapest is érdeklődik a szervezési jog elnyerése iránt. 

Utóbbi jelentkezés háttere lehet, hogy a magyarországi megasportesemények jól vizsgáztak a pénzügyi fenntarthatósági elvek figyelembevétele, és az épített örökség hosszú távú kihasználtsága terén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.