Rezeg a léc, Pérez az ülése megtartásáért is hajt a Magyar Nagydíjon

Ellentétes előjelekkel készülhetnek a Formula–1-es Magyar Nagydíjra az élcsapatok pilótái. A McLaren versenyzője, a szerdán Herenden járt Lando Norris szerint csapata nagy önbizalommal tekint a versenyhétvége elé. A bajnoki címvédő és listavezető Red Bull-versenyző, Max Verstappen nagyon várja a mogyoródi futamot, márkatársa, Sergio Pérez ugyanakkor nem hibázhat többet.

2024. 07. 18. 4:45
Formula One Austrian Grand Prix - Race
Sergio Pérez nincs jó formában, az utóbbi hetekben többször is magyarázkodásra szorult a teljesítménye miatt. Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sergio Pérez két hete, Silverstone-ban érte el a mélypontot: az időmérőn elkövetett hibája után a versenyen 17. lett, így nem szerzett pontot. Az év eddigi 12 futamán 118-at gyűjtött, miközben csapattársa, a pontversenyt  vezető Verstappen ugyanezen időszakban 255 pontot zsebelt be. 

Formula One British Grand Prix - Race
Pérez az előző, brit futamon pontot sem szerzett. Fotó: EPA/Andrew Boyers

 

Hiába a hosszabbítás, lecserélhetik

Pérez az idény elején négyszer is dobogóra állhatott, azóta azonban látványosan nem találja a helyét. Többször önhibájából nem tudta kihasználni a bajnokcsapat autójában rejlő lehetőségeket az időmérőkön, a nagydíjakon pedig már csak a kármentés maradt neki. A nehézségekből az sem jelentett kiutat, hogy szerződéshosszabbítását június 4-én bejelentette a Red Bull, az utóbbi hetekben még látványosabbra kapcsolt Pérez lejtmenete. 

Amint az ilyenkor lenni szokott, máris szárnyra kaptak a mexikói menesztéséről szóló pletykák. A Red Bull kötelékébe tartozó versenyzők közül minimum ketten, a jelenleg a szintén az osztrákok fennhatósága alá eső RB-t erősítő Daniel Ricciardo és a tavaly beugróként jól teljesítő Liam Lawson, de akár Ricciardo csapattársa, Cunoda Juki is csupán arra vár, hogy a bikások megelégeljék Pérez vesszőfutását és új versenyzőt keressenek Verstappen mellé. A bizonytalanságot Pérez szerződésének egy eredményességre vonatkozó záradéka táplálja, egyes források szerint ugyanis akkor, ha Pérez több mint száz ponttal és öt bajnoki helyezéssel marad el  Verstappentől, a Red Bull felbonthatja a korábbi megállapodást. A pletykák arról szólnak, hogy a határidőt a nyári szünet jelenti, ezt pedig már csak a magyar és a következő hétvégén sorra kerülő belga futam előzi meg.

 

Verstappen egy hónapja nyeretlen, Norris Herenden járt

Péreznél valószínűleg nyugodtabban készülhetett fel a hétvégére a Hungaroringen 2022-ben és 2023-ban is elsőként leintett Max Verstappen, aki már nagyon várja az idei Magyar Nagydíjat. Az előző szezonokat domináló holland legutóbb egy hónapja, Spanyolországban nyert, Ausztriában George Russell, Nagy-Britanniában pedig Lewis Hamilton győzedelmeskedett. A címvédő ennek ellenére is 84 ponttal előzi meg a vb-tabella második helyén álló Lando Norrist.

A Hungaroring egy érdekes helyszín, de már nagyon várjuk, hogy Magyarországon versenyezhessünk. A pálya szűk és kanyargós, és van egy nagyon technikás második szektora. Ezen a héten ráadásul eléggé meleg is lesz

– jelentette ki Verstappen, aki nálunk találna vissza a győztes útra.

Ugyanerre készül Lando Norris is, aki pályafutása első, és eddigi egyetlen futamgyőzelmét az idén, Miamiban aratta. A McLaren autóversenyzője különleges helyszínen, Herenden hangolt a hétvégére, szerdán a helyi porcelánmanufaktúrában tett látogatást. Az előzmény: Norris egy éve véletlenül összetörte a dobogón a futamgyőztes Max Verstappen serlegét, a díszes Herendit. Norris most nem csak körbesétált a gyárban, kipróbálta a porcelánfestést is, egyúttal azt is bejelentették, hogy a versenyző ezen a hétvégén egy egyedi készítésű, herendi festésű sisakban versenyez majd.

NORRIS, Lando
Herenden mutatták be Lando Norris hétvégi sisakfestését. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A 39. Magyar Nagydíj első szabadedzéseit pénteken rendezik, Mogyoródon azonban már csütörtökön is lesz történés: délután kerül sor a biztonsági és orvosi autók tesztjére, a hivatalos sajtótájékoztatókra és például a háromnapos bérlettel rendelkezők számára elérhető bokszutca-látogatásra is. A teljes hétvége programját keresse ITT!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.