Vért hányt a Magyarországba szerelmes bajnok, aztán összetört az olimpián

Elátkozott egy olimpia volt a párizsi a férfi magasugrás olasz címvédőjének. Gianmarco Tamberi rögtön a nyitóünnepségen a Szajnába ejtette a jegygyűrűjét, aztán vért hányt és a sürgősségin kötött ki a döntő előtt, így minimális esély volt arra is, hogy ott lesz a fináléban. A Magyarországba szerelmes Tamberi azonban ugrott, de 2,27 méternél kiesett, és teljesen összetört lelkileg.

2024. 08. 10. 20:18
Paris 2024 Olympic Games - Athletics
A címvédő Gianmarco Tamberi a sürgősségiről érkezett az olimpiai döntőre, és három sorozat után kiesett magasugrásban. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gianmarco Tamberi az atlétika legnagyobb sztárjai közé tartozik napjainkban, magasugrásban olimpiai és világbajnoki címvédőként érkezett Párizsba, hiszen 2021-ben Tokióban és tavaly Budapesten is ő volt a legjobb. Már a megnyitóünnepségen rossz előjel volt, hogy a jegygyűrűjét véletlenül beleejtette a Szajnába, és a megpróbáltatásai folytatódtak Párizsban.

Paris 2024 Olympic Games - Athletics
Gianmarco Tamberi elsírta magát, miután nem tudta megvédeni a címét az olimpián (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Tamberi a magasugrás szombat esti döntője előtt mindössze órákkal közölte a közösségi médiában, hogy miután a döntő hajnalán 5 órakor újra szúró fájdalomra ébredt, és a görcs már tíz órája tartott, be kellett szállítani a sürgősségire, mivel kétszer is vért hányt. 

Korábban veseköves panaszai voltak, talán ez újulhatott ki. Ezek után nem sokan fogadtak volna arra, hogy Tamberi ott lesz a döntőben, de mintegy két-három órával előtte újra posztolt, és bejelentette, hogy rajthoz áll.

Vastaps a hősies Tamberinek, aki összetört lelkileg

A 32 éves klasszis júliusban hazánkban versenyzett a Gyulai Memorialon, és akkor azt mondta, hogy szerelmes Magyarországba, egy nap talán ide is költözik. Ezért is, meg a hősies helytállása miatt is lehetett neki szurkolni.

Ilyen előzmények után már az csoda volt, hogy egyáltalán ugrott a döntőben, de a jelenlegi állapotában nem volt esélye a továbbjutásra. A fináléban a 2,17 méteres nyitómagasságot kihagyta, a 2,22-t harmadik nekifutásra átugrotta, de aztán nem tudta teljesíteni a 2,27 métert, és kiesett. Az arcát a tenyerébe temette, sírt, összetört lelkileg. A közönség azonban vastapssal értékelte a sportemberi nagyságát, hogy a kórházból érkezve is rajthoz állt.

Új-Zélandi győztes drámai végkifejlet után

A címvédő Tamberi kiesése után Shelby McEwen és Hamish Kerr vívott drámai csatát az aranyérem megszerzéséért magasugrásban. Mindketten megcsinálták 2,36 métert, a 238 centit viszont már egyikük sem vitte át. Ezután gyors megbeszélést tartottak, és úgy döntöttek, nem lesznek megosztottan győztesek, folytatják az ugrásokat. A szabályok szerint ilyenkor visszafelé viszik a magasságot, és az nyer, aki hibátlanul teljesít. 234 centiig mentek vissza, az amerikai McEwen rontott, Kerr viszont megcsinálta, így az új-zélandi versenyző lett az olimpiai bajnok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.