Minden idők legjobb világbajnokságára készülnek Szilvásváradon

Hamarosan nagy esemény helyszíne lesz a 2018-ban átadott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, ahol szeptember 4–8. között rendezik meg az INEOS FEI négyesfogathajtó-világbajnokságot. Magyarország húsz, Szilvásvárad pedig negyven év után lesz ismét a világesemény házigazdája. A közelgő vb apropóján augusztus 26-án, hétfőn a budapesti Nemzeti Lovardában tartott sajtótájékoztatón ismertették a hivatalos programot, de megszólaltak a hazai lovassport elismert képviselői is.

2024. 08. 26. 11:40
DOBROVITZ József
Dobrovitz József a világbajnokság mezőnyében is ott lesz majd Szilvásváradon. Fotó: MTI/Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legjobb fogathajtó-világbajnokságára készül Szilvásvárad – hirdette az esemény hétfői sajtótájékoztatójának sajtóanyaga. Mindezt számokkal is alátámasztva elhangzott: 14 nemzet 42 versenyzője készül a vb-re, többek között 13 világbajnok is. A mezőnyben olyan hazai sztárhajtók is ott lesznek majd, mint Lázár Zoltán, Dobrovitz József vagy ifjabb Dobrovitz József, akik jó esélyekkel indulnak.

 

Színvonalas mezőny magyar indulókkal

– A sportirányításban a négyesfogathajtó-világbajnoksághoz hasonló nemzetközi sporteseményekkel fontos célunk, hogy hosszú távon is pozitív hatással legyenek a magyar sportra – szögezte le Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára. – Bízom benne, hogy a versenyen átélt élmények minél többeket motiválnak majd arra, hogy kipróbálják ezt a különleges sportágat, és beépítsék életükbe a rendszeres mozgást. Szeretném megköszönni a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek, a Magyar Lovassport-Szövetségnek és az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradnak azt a közös szervezőmunkát, amelynek köszönhetően a jövő héten a világ legjobb fogathajtóit köszönthetjük Magyarországon.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport-szövetség elnöke, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok a beszédében hangsúlyozta: Magyarország már többszörösen bizonyított nagy világversenyek professzionális megrendezésével. – A négyesfogathajtó-világbajnokság esetében is arra készülünk, hogy minden idők egyik legjobbját szervezzük meg – jelentette ki Lázár Vilmos. 

Az idei mezőny elképesztően magas színvonalú, hiszen ott lesz minden idők legeredményesebb hajtója, a tizenötszörös vb-győztes holland Ijsbrand Chardon és a utóbbi hat világbajnokságot sorozatban megnyerő ausztrál Boyd Exell is. A rendező ország jogán Magyarország kilenc versenyzőt indíthat az eseményen.

 

Magas szintű rendezvényélmény

A sajtóeseményen Fugli Károly címzetes egyetemi docens, a Nemzetközi Lovasszövetség tiszteletbeli elnökségi tagja, a vb szervezőbizottságának vezetőségi tagja a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) képviseletében elmondta: az NRÜ az idei és tavalyi évben több világ- és Európa-bajnokság és egyéb, magas szintű nemzetközi világverseny szervezésében vett részt. – Ezek a világklasszis események olyan tapasztalatot adtak a szervezetnek, amely biztosítja, hogy a lehető legszínvonalasabban valósulhasson meg az idei négyesfogathajtó-világbajnokság. A versenyzők és a nézők egyaránt a legmagasabb szintű rendezvényélménnyel gazdagodhatnak az eseményen – közölte Fugli Károly.

Elhangzott, hogy akárcsak a Formula–1-es Magyar Nagydíj esetében, a szilvásváradi világbajnokságon is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. lesz a hivatalos díjszállító. 

 

A hivatalos program

Hétfőn ismertették a közelgő világbajnokság programját is. A hazánkba 2004 után visszatérő vb szeptember 4-én az állatorvosi ellenőrzéssel indul, ezt követi még aznap, 18 órai kezdettel az ünnepélyes megnyitó. Szeptember 5-én és 6-án 10 órától a díjhajtást, 7-én az ingyenesen megtekinthető maratonhajtást, 8-án pedig az akadályhajtást rendezik. A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont már több ízben otthont adott hazai és nemzetközi rendezvényeknek, kiváló infrastruktúrával várja vendégeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.