Djokovics politikai célra használta Sinner ügyét, és bosszankodhat a kizárás miatt

Novak Djokovics az olimpiai aranyéremmel a nyakában jelent meg a US Open helyszínén. A szerb teniszező címvédőként érkezett New Yorkba, igaz, ez nem feltétlenül jó előjel számára: legutóbbi 2008-ban Roger Federer tudta ténylegesen megvédeni címét az amerikai Grand Slam-tornán. Ha Novak Djokovics nem tudja megszakítani ezt a sorozatot, az egyben egy éra végét is jelentené a sportágban.

2024. 08. 25. 9:12
Novak Djokovics US Open címvédő olimpiai aranyérem tenisz
Novak Djokovics lehet az első Roger Federer óta, aki megvédi US Open-címét Fotó: Getty Images/Jamie Squire
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics Párizsban beteljesítette a küldetését. A szerb teniszező az olimpiai aranyéremmel megszerezte az utolsó jelentős címet is, ami még hiányzott a pályafutásából. Ennek ellenére Novak Djokovics motiváltnak érzi magát, a US Open helyszínére a címvédés céljával érkezett meg, amire legutóbb 2008-ban volt példa, amikor Roger Federer győzött.

Paris, 2024. augusztus 4.
Az aranyérmes szerb Novak Djokovic az eredményhirdetésen, miután gyõzött a spanyol Carlos Alcaraz ellen a 2024-es párizsi nyári olimpia teniszbajnoksága férfi egyesének döntõjében a Roland Garros Stadionban 2024. augusztus 4-én.
Novak Djokovics és legújabb kincse, a hőn áhított olimpiai aranyérem (Fotó: MTI/AP/Louise Delmotte)

– Nem is tudtam, hogy ilyen régóta nem volt címvédés. Reméljük, ez idén megváltozik, ez a cél – reagált a felvetésre Novak Djokovics.

A szerb játékos eddig négyszer nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokságot (2011, 2015, 2018, 2023), az ötödik győzelmével fellépne az Open-éra három csúcstartója, Jimmy Connors, Pete Sampras és Roger Federer mellé. Ha viszont nem Djokovics lesz az idei bajnok, akkor újabb szempontból ér véget a nagy hármas érája: 2002 óta az idei lehet az első év, amikor sem Federer, sem Djokovics, sem Rafael Nadal nem nyert Grand Slam-tornát.

Novak Djokovics: Az olimpiai aranyérem mindent túlszárnyal

Djokovics a párizsi olimpia döntője óta nem lépett pályára, a US Open hétfői (magyar idő szerint kedd hajnali), Radu Albot elleni első fordulós meccse lesz az első a Carlos Alcaraz ellen megnyert finálé óta.

– Harminchét évesen arra gondoltam, hogy talán ez az utolsó esélyem az aranyéremre. Az egész álomszerűen alakult, a döntőn ott lehetett a feleségem és a gyermekeim, az egész ország figyelt. Ahogy az aranyéremmel a nyakamban, a szerb zászlót nézve hallgattam a szerb himnuszt. A legintenzívebb érzések voltak, amelyeket átéltem a teniszpályán. 

2012-ben, Londonban a megnyitón vihettem a szerb zászlót, az volt a legjobb érzés a karrierem során, az összes Grand Slam-sikert felülmúlta, de a sok csalódás után az olimpiai aranyérem megszerzése mindent túlszárnyalt.

Novak Djokovics szavaiból is kitűnik, hogy mennyit jelentett neki a párizsi siker, s az aranyérmet magával is hozta New Yorkba, hogy megmutassa az amerikai közönségnek.

 

Hogyan reagált Novak Djokovics a Jannik Sinner körüli doppingbalhéra?

A US Open előtti sajtótájékoztatón természetesen Djokovics is kapott kérdést Jannik Sinner pozitív doppingtesztjéről és az olasz világelsőt felmentő ítéletről. A szerb Sinnerről nem mondott konkrétumot, ellenben kihasználta a lehetőséget, hogy újra az általa létrehozott játékos-érdekvédelmi szervezetre (PTPA) irányítsa a figyelmet.

– Éppen az ilyen esetek miatt hoztuk létre a PTPA-t, száz százalékban a játékosok jogait akarjuk képviselni, érvényesíteni. Egyelőre a szervezetünket nem ismerik el annyira, mint azt mi szeretnénk. Sok probléma van a rendszerben, nincs standard eljárási protokoll, úgyhogy megértem azokat a játékosokat, akik megkérdőjelezik, hogy azonosan kezelik-e őket másokkal. Voltak teniszezők, akik hasonló helyzetben más eredményt kaptak – fogalmazott Djokovics.

 

Novak Djokovics kizárása új megvilágításba került

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban játszották a US Open utolsó felvezetőversenyének döntőjét. A winston-salemi ATP 250-es tornán a legmagasabban rangsorolt játékosok nem ragadtak ütőt, a döntőben Lorenzo Sonego nyert az amerikai tinédzser, Alex Michelsen ellen, aki többek között Fucsovics Márton legyőzésével jutott el a fináléig.

A döntő kis híján nagyon hamar véget ért. Michelsen 4:0-s hátrányba került az első játszmában, amikor dühében a lelátóra bombázta a labdát, s eltalált egy szurkolót. A székbíró elbeszélgetett a nézővel, de mivel nem történt komoly baj, Michelsen megúszta egy figyelmeztetéssel a dühkitörést.

Újabb eset, ami felveti a kérdést: vajon 2020-ban, a US Openen jogos volt-e Novak Djokovics leléptetése egy jóval kisebb erővel megütött labda miatt?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.