Éjjel újra egy párizsi megnyitóra figyelt a világ az olimpia nagy botránya után

Párizsban szerda éjjel a megnyitóünnepséggel megkezdődött a XVII. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, amely jövő vasárnapig tart. Szakítva a hagyományokkal, akárcsak az olimpián, ezúttal sem egy stadionban rendezték meg a megnyitót, hanem a belvárosban. De most nem a Szajna volt a fókuszban, hanem a francia főváros híres sugárútja, a Champs-Elysées, valamint a Concorde tér.

2024. 08. 29. 0:13
Párizs, 2024. augusztus 28. A 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok megnyitóünnepsége a párizsi Champs-Elysées-n 2024. augusztus 28-án Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi paralimpián 168 küldöttség mintegy 4400 sportolója – köztük semlegesként 88 orosz és nyolc fehérorosz – küzd az érmekét, mégpedig 22 sportág 549 versenyszámában. A magyar csapat 39 fős, és versenyzőink 13 sportág 68 számában méretik meg magukat. Az összes, jelenleg aktív magyar paralimpiai bajnok indul Párizsban: Illés Fanni, Pap Bianka és Konkoly Zsófia úszók, Ekler Luca atléta, Veres Amarilla kerekesszékes vívó, Pálos Péter asztaliteniszező és Kiss Péter Pál  kajakos a legnagyobb nevek a magyar csapatban. A megnyitóünnepségen a magyar zászlót Illés Fanni és Gáspár Tamás íjász vitte.

Illés Fanni
Illés Fanni és Gáspár Tamás vitte a magyar zászlót (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

– Nagyon örülök, hogy rám gondoltak, igyekszem méltó lenni a felkéréshez. Bár ez a feladat talán nagyobb izgalommal, felelősséggel és stresszel tölt el, mint az, hogy le kell úsznom a 100 méter mellet kétszer – mondta el még a megnyitó előtt Illés Fanni, aki két éve adott életet kisfiának, Mór Álmosnak.

– Ez a felkészülés volt életem legnehezebb felkészülése. Ha valaki két évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy indulhatok a párizsi paralimpián, és ráadásul éremesélyesként utazhatok, akkor azt nem biztos, hogy elhiszem. Nyilvánvalóan jó lenne megvédeni a tokiói címemet, de ez most nagyon nehéz lesz. Igazából nem tűztem ki magam elé semmilyen célt, csak azt, hogy kiadjam magamból a száz százalékot,  – jegyezte meg Illés Fanni.

A Champs-Elysées volt a felvonulás színhelye
A Champs-Elysées volt a felvonulás színhelye (Forrás: X/RTÉ2)

A franciák, miként az olimpián, a paralimpia megnyitóünnepségével is újítottak azzal, hogy nem egy stadionba vitték, hanem a belvárosba: a francia főváros híres sugárútja, a Champs-Elysées, valamint a Concorde tér volt a show-műsorral egybekötött ceremónia színhelye. A szándék egyértelmű volt: ezzel is minél többek figyelmét irányítani a paralimpiai mozgalomra. Mint ismert, július 26-án a párizsi olimpia megnyitója botrányos lett. A széles körű felháborodás középpontjába Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének „újrajátszása” került, Jézus és a tizenkét apostol helyett nőnek öltözött férfiak és transzvesztiták szerepeltetésével. Többek között a francia püspökök nyilatkozatban fejezték ki megdöbbenésüket a keresztényellenes paródia miatt. A szervezőbizottság utóbb magyarázkodott, és azt bizonygatta, hogy nem állt szándékában senkit sem megbántani… A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is bocsánatot kért. A paralimpia szervezőbizottsága érthetően nem akart ilyen helyzetbe kerülni.

 A „Paradoxon, a viszálytól az egyetértésig” című színes műsor azt szemléltette, hogy kreativitással hogyan lehet hidat építeni az egymástól távol álló csoportok közé, és együtt, egymásért, befogadóan, nem pedig egymás ellen, kirekesztően gondolkodni. A program központi eleme a tánc és az emberi test volt, s főszerepet játszott benne a tér közepén magasodó obeliszk is, amelyet többször is fényfestéssel keltettek életre, rendkívül látványosan.

Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

 

Öten lobbantották fel a paralimpia lángját

Az első párizsi paralimpiát, miként az olimpiát is, Emmanuel Macron államfő nyitotta meg. A lángot – amely az olimpiához hasonlóan a Tuileriák kertjében, egy magasba emelkedő hőlégballonon lobog majd a következő tizenegy napban – a három és fél órás ceremónia csúcspontjaként öt parasportoló, Charles-Antoine Kouakou, Nantenin Keita, Fabien Lamirault, Alexis Hanquinquant és Elodie Lorandi gyújtotta meg.  A megnyitó tűzijátékkal ért véget.

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az M4sport arról számolt be, hogy szervezők mindent megtesznek a sportolók biztonságáért és kényelméért a paralimpiai faluban. Az olimpiai falu augusztus 13-án zárt be ideiglenesen, öt nappal később pedig már paralimpiai faluként fogadta az első érkezőket Párizsban. A lakók igényeinek megfelelően a helyszínt átalakították, az infrastruktúrában előtérbe kerültek a parasportolókat segítő eszközök, a fürdőszobákban ideiglenes kapaszkodókat, székeket helyeztek el. A falu közterei, a parkok, az étkező, a konditeremek természetesen megfelelnek az akadálymentesítési előírásoknak, maguk a szolgáltatások viszont változatlanok maradtak. Minimális módosítást a dizájnban végrehajtottak, az olimpiai ötkarikát lecserélték a paralimpia logójára. A sportolók szállításához a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság 210 autóbuszt alakított át úgy, hogy azok több kerekesszékes személyt tudjanak egyszerre szállítani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.