US Open: hihetetlen ütést mutatott be az olimpiai aranyérmes, aki bajban volt + videó

Elkezdődött az év utolsó Grand Slam-tornája, a 2024-es US Open. Az első továbbjutó a 2021-es elődöntős Maria Szakkari sérülése után a kínai Vang Ja-fan volt. Vang honfitársa, a párizsi olimpiai aranyérmes Cseng Csin-ven viszont bajba került, elveszítette az első játszmát az amerikai Amanda Anisimova ellen. A második szettben aztán a visszazárkózó olimpiai bajnok hihetetlen ütést mutatott be, s ki is harcolta a döntő játszmát, s végül a továbbjutást is.

2024. 08. 26. 18:55
 A olimpiai aranyérem kínai Cseng Csin-ven US Open tenisz
a horvát Donna Vekic ellen játszik a 2024-es párizsi nyári olimpia teniszbajnoksága nõi egyes döntõjében a Roland Garros Stadionban 2024. augusztus 3-án.
Amanda Anisimova
Cseng Csin-ven az olimpián megállíthatatlan volt, a US Openen már az első fordulóban szetthátrányba került Fotó: MTI/AP/Manu Fernández
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseng Csin-ven élete legnagyobb sikere után érkezett meg New Yorkba, a US Open helyszínére. Szűk egy hónapja Párizsban a kínai teniszező olimpiai bajnok lett, az elődöntőben a Roland Garros királynője, Iga Swiatek sem tudta megállítani. Cseng Csin-ven az olimpiai aranyérem után a US Openen nehéz sorsolást kapott: az amerikai Amanda Anisimova volt az ellenfele, aki két hete Torontóban játszott rangos WTA-döntőt.

Az amerikai Amanda Anisimova 
US Open olimpiai aranyérmes Cseng Csin-ven

honfitársnõje, Jessica Pegula ellen játszik a montreali keménypályás tenisztorna nõi egyesének WTA döntõjében 2024. augusztus 12-én.
Amanda Anisimova jobban kezdte a meccset, mint az olimpiai aranyérmes Cseng Csin-ven (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Frank Gunn)

Anisimova zaklatott karrierjének eddigi csúcspontja a még tinédzserként elért 2019-es Roland Garros-elődöntő. Az amerikai teniszezőt édesapja – egyben edzője – az évi halála nagyon megviselte, lelki okok miatt később szüneteltette is a pályafutását, a torontói döntő viszont jelezte, hogy ismét jó formába lendült.

Ilyen volt az olimpiai aranyérmes US Open-rajtja

A Cseng elleni mérkőzést is ő kezdte jobban, 5:1-re elhúzott az első játszmában, s bár a játszmát nehézkesen zárta le, 6:4-gyel Anisimova szettelőnybe került.

A második játszmában Cseng Csin-ven hihetetlen fogadással zavarta meg Anisimovát. A labda a lepattanás után visszapörgött Cseng térfelére, a kétségbeesetten utánanyúló Anisimova pedig belelépett a hálóba, ezzel elveszítette a labdamenetet, s a játékban később az adogatását is. Ez a brék jelentette a különbséget, Cseng kiharcolta a döntő játszmát.

A döntő szettben a boka- és csuklófájdalommal is küzdő Anisimova már nem tudta megszorongatni Csenget, így az olimpiai aranyérmes végül bejutott a második fordulóba, ahol az orosz Erika Andrejeva lesz majd az ellenfele.

Cseng honfitársa, Vang Ja-fan lett az idei US Open első továbbjutója, a 2021-es elődöntős, idén kilencedik kiemelt Maria Szakkari a 6:2-re elveszített első játszma után feladta a meccset Vang ellen. Noha Szakkari évek óta top 10-es játékos, immár zsinórban a tizenegyedik Grand Slam-tornáján esett ki még az első héten.

Az olimpiai ezüstérmes Donna Vekic és a tizenkettedik kiemelt Daria Kaszatkina két játszmában jutott a US Open második fordulójába.

US Open, 1. forduló

Női egyes
Cseng (kínai, 7.)–Anisimova (amerikai) 4:6, 6:4, 6:2
Vang Ja-Fan (kínai)–Szakkari (görög, 9) 6:2, 0:0-nál Szakkari feladta
Kaszatkina (orosz, 12.)–Cristian (román) 6:2, 6:4
Vekic (horvát, 24.)–Birrell (ausztrál) 6:4, 6:4
Szvitolina (ukrán, 27.)–Carlé (argentin) 3:6, 6:3, 6:4
Niemeier (német)–Jasztremszka (ukrán, 32.) 6:4, 6:7, 6:4
Parry (francia)–Vang Hszi-jü (kínai) 7:6, 7:6
E. Andrejeva (orosz)–Juan (kínai) 6:3, 7:6

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.