US Open: Sinner doppingtesztje után a tenisz átveszi a főszerepet

Hétfőn elkezdődik az idei utolsó Grand Slam-torna, a 2024-es US Open. Az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyének címvédője, Novak Djokovics olimpiai álma beteljesítése óta először lép ismét pályára, míg két fiatal riválisa közül Carlos Alcaraz első ütőtörésével, Jannik Sinner márciusi pozitív doppingtesztjével került a hírekbe. A női verseny címvédője, Coco Gauff nincs csúcsformában, de logikai megközelítéssel adna erőt magának a 2024-es US Open előtt.

2024. 08. 26. 5:55
epa11225092 Carlos Alcaraz of Spain (L) greets Jannik Sinner of US Open Italy (R) after winning match point  during the men’s semifinal match at the BNP Paribas Open in Indian Wells, California, USA, 16 March 2024.  dopping vizsgálat klosztebol
Carlos Alcaraz és Jannik Sinner is a US Open esélyesei közé tartozik Fotó: EPA/JOHN G. MABANGLO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia megnehezíti az esélylatolgatást az év utolsó Grand Slam-tornája, a 2024-es US Open előtt. A cincinnati felvezetőverseny hagyományosan jó kiindulópont, tavaly mint Novak Djokovics, mind Coco Gauff az ottani siker után a US Open trófeáját is megszerezte. Idén ez alapján Jannik Sinner és Arina Szabalenka végső győzelmére lehetne számítani New Yorkban, csakhogy vélhetően botorság lenne amiatt alulbecsülni Djokovics vagy éppen Carlos Alcaraz esélyeit, mert ők az olimpiára helyezték a hangsúlyt, s rápihentek az amerikai nyílt teniszbajnokságra.

Jannik Sinner US Open tenisz dopping Az aranyérmes szerb Novak Djokovics (k), az ezüstérmes spanyol Carlos Alcaraz (b) és a bronzérmes olasz Lorenzo Musetti a 2024-es párizsi nyári olimpia teniszbajnoksága férfi egyesének eredményhirdetésén a Roland Garros Stadionban 2024. augusztus 4-én.
Carlos Alcaraz, Novak Djokovics és Lorenzo Musetti az olimpiai érem után jó US Open-szereplésben bízik (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin)

US Open 2024: amit tudni kell az év utolsó Grand Slam-tornájáról

Novak Djokovics Párizsban beteljesítette a küldetését, olimpiai bajnok lett, ezzel nem maradt olyan fontos cím, amelyet a harminchét éves szerb klasszis ne szerzett volna meg pályafutása során. Djokovics az olimpiai bajnoki címet pályafutása legfontosabb sikerének nevezte, de a huszonnégy Grand Slam-trófeájával csúcstartó szerb klasszis hangsúlyozta, hogy még mindig motivált.

– Még mindig dolgozik bennem a versenyszellem, tovább akarom írni a történelmet. Élvezni akarom a legnagyobb tenisztornákat, inspirálni akarom a fiatalokat, hogy teniszt nézzenek és játsszanak. A Grand Slam-tornák a sportág történelmileg legfontosabb eseményei, ha itt nem motivált az ember, hogy a legjobb teniszét játssza, akkor máshol is nehéz lesz – fogalmazott a harminchét éves Djokovics.

A US Open címvédőjeként más szempontból lesz fontos küldetése.

Ha Djokovics nem nyeri meg újra az egyesült államokbeli Grand Slam-tornát, az idei lesz az első év 2002 óta, amikor sem Roger Federer, sem Rafael Nadal, sem Novak Djokovics neve nem lesz ott a négy nagy verseny győztesei között.

A svájci már visszavonult, a spanyol az olimpia után jelezte, hogy idén nem játszik New Yorkban.

Djokovics egyetlen meccset sem játszott az olimpiai döntő óta, de Carlos Alcaraz is csak egyet. Igaz, azt az eső miatt két napon keresztül, s végül szettelőnyről kikapott a még Djokovicsnál is idősebb Gael Monfils ellen. Ráadásul Alcaraz az ütőjét is eltörte, azaz abból a szempontból már biztosan nem lesz Nadal utódja: a spanyolok huszonkétszeres Grand Slam-győztes játékosa illusztris karrierje során egyetlen ütőt sem tett tönkre hasonló módon. Alcaraz elnézést kért az eset óta, szombaton pedig New Yorkban fejezte be idő előtt az edzését, de biztosított mindenkit, hogy csak elővigyázatosságról volt szó.

A Roland Garros és Wimbledon idei spanyol bajnoka harmadik kiemeltként a világelső Jannik Sinner ágára került, azaz Djokovics két legfőbb riválisa az elődöntőben csaphat össze egymással. Sinnerről a múlt heti cincinnati győzelme ellenére nem a jó formája, hanem a márciusi pozitív doppingtesztje miatt írtak sokat.

Az olasz játékost ártatlannak találták, az Australian Open idei győztese stábjának két tagját bocsátotta el, akik felelősek voltak a pozitív mintáért.

Az idei US Open lesz a 2020-as győztes Dominic Thiem utolsó Grand Slam-tornája. Az osztrák játékos szabadkártyát kapott, s az amerikaiak egyik kedvence, a tavalyi elődöntős Ben Shelton ellen játssza magyar idő szerint 18 órakor az Arthur Ashe nevét viselő centerpálya első meccsét.

Utána következik a női címvédő, Coco Gauff, aki egyelőre nincs olyan jó formában, mint tavaly.

– Abból merítek erőt, hogy címvédő vagyok, az azt jelenti, hogy képes voltam nyerni – mondta Gauff.

A női esélyesek közé tartozik a világelső Iga Swiatek és az olimpiáról tudatosan lemondó Arina Szabalenka. Talán ide kell sorolni a korábbi wimbledoni bajnokot, Jelena Ribakinát is, aki éppen az US Open előtt szakított edzőjével, akárcsak a férfi élmezőnyből Sztefanosz Cicipasz, aki ráadásul saját édesapját távolította el a stábjából.

Nehéz sorsolást kaptak a magyarok a US Openen

A magyar tenisz három képviselője vesz részt New Yorkban. Ahogy az összes idei Grand Slam-tornán, Fucsovics Márton ezúttal is kiemelt játékos, a cseh Jirí Lehecka (32.) ellen kezd.

Marozsán Fábián első ellenfele a junior világbajnok szerb Hamad Medjedovics lesz. Ha a magyar teniszező nyer, a második fordulóban vélhetően a 2021-es bajnok Danyiil Medvegyev lesz az ellenfele.

A nők között Bondár Anna szerepel a főtáblán, az ő ellenfele az amerikai Bernarda Pera lesz, aki tavaly a harmadik körig jutott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.