Vadnai Jonatán nagy hajrával a negyedik helyen végzett az olimpián

A párizsi olimpia vitorlásversenyeit Franciaországi déli részén, a marseille-i öbölben rendezik, ahol az utóbbi napokban a gyenge szél megkeserítette a szervezők és a versenyzők életét. Az ILCA 7 hajóosztályban kedden nem is tudták megrendezni az éremfutamot. Ma délután elrajtolt a mezőny, de a szél megint elállt, a futamot érvénytelenítették. Aztán újra nekiveselkedtek a vitorlázók, Vadnai Jonatán az éremfutamban a harmadik helyen végzett, az olimpián pedig a negyedik helyet szerezte meg. A 26 éves magyar versenyző az egyetlen a legjobbak között, akinek az országa nem rendelkezik tengerparttal.

2024. 08. 07. 16:55
VADNAI Jonatán
Vadnai Jonatán a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vitorlásversenyeinek ILCA 7 hajóosztályának egyik futamában a marseilles-i jachtkikötõben Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán a nyolc selejtezőfutam után – az utolsó kettőt már itt sem tudták megrendezni – a hatodik helyet foglalta el. Az éremfutamban a legjobb tíz indulhatott, és a helyezéseket kétszeres szorzóval számolták.

VADNAI Jonatán
Vadnai Jonatán Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az ILCA 7 hajóosztály állása az éremfutam előtt ez volt:

1. Matt Wearn (ausztrál) 38 helyezési pont
2. Pavlosz Kontidesz (ciprusi) 52
3. Stefano Peschiera (perui) 62
4. Michael Beckett (brit) 67
5. Hermann Tomasgaard (norvég) 77
6. Vadnai Jonatán 78
7. Thomas Saunders (új-zélandi) 80
8. Clemente Seguel Lacamara (chilei) 82
9. Lorenzo Brando Chivarini (olasz) 97
10. Finn Lynch (ír) 99

 

Vadnai Jonatán a hatodik helyről a negyedikre jött fel

Ma délután elrajtolt a mezőny, de az első futamot a sok korai rajt miatt visszalőtték. A második rajt már jó volt, a legjobb pedig Vadnai Jonatáné, aki a bal szélső pozícióból lőtt ki. A folytatásban aztán visszaesett a hetedik helyre, de ennek nem volt jelentősége, mert a szél megint leállt, a futamot is leállították és érvénytelenítették. A versenyben vezető, címvédő ausztrál  Matt Wearn azonban még nem örülhetett, mert mindez még nem jelentette, hogy ő az olimpiai bajnok. A szervezők úgy döntöttek, mindenképpen meg akarják rendezi az éremfutamot.

Az újabb próbálkozás során Vadmai Jonatán megint remekül kezdett, és most jóval tovább tartotta is az első helyét. S ha kicsit vissza is esett, a riválisai szereplésének függvényében azt konstatálhattuk, hogy nagy versenyben van az olimpiai bronzéremért. Vadnai Jonatán az éremfutamban végül a harmadik helyen zárt, ami azt jelentette, hogy az olimpiát a negyedik helyen zárta, ami nagyszerű teljesítmény.

Vadnai Jonatán teljesítményével a magyar vitorlázás ismét pontszerző helyezést ért el a tokiói olimpia után, ahol Berecz Zsombor Finndingiben ezüstérmet nyert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.