Szakad az atlétika is? Újabb olimpiai bajnok csatlakozott Michael Johnson új ligájához

Úgy tűnik, már az atlétika eddig jól bevált versenysorozata sem tud egységes maradni. Egy új lebonyolítású, négy állomásból álló Grand Slam Track néven indít új sorozatot 2025-ben a négyszeres olimpiai bajnok, Michael Jonhson, akinek az a célja, hogy nála versenyezzenek a sportág legjobbjai. Már hét világsztár írta alá a szerződését az új ligával – legutóbb a párizsi olimpián 100 méteres síkfutásban bronzérmes, a 4×100-as váltóben aranyérmes Melissa Jefferson –, és számos klasszissal előre haladott tárgyalásokat folytat Johnson. Minden atléta kap egy alapilletményt, amit a viadalok pénzdíjaival egészítenek ki, és a sportolók két versenyszámban indulnak két napon keresztül minden Slam-versenyen.

2024. 09. 21. 12:05
A korábbi négyszeres olimpiai bajnok Michael Johnson egy új atlétikai ligát hozott létre Fotó: U.S. Olimpyc & Paralimpyc Museum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több világsztár, az atlétika állócsillaga csatlakozik a négyszeres olimpiai bajnok, Michael Johnson által alapított új sorozathoz, a Grand Slam Trackhez. Legutóbb második nőként az olimpiai arany-, és bronzérmes Melissa Jefferson csatlakozott a Grand Slam Track sztárjaihoz – az első hölgy a 400 méteres gátfutás kétszeres olimpiai bajnoka és világbajnoka, Sydney McLaughlin-Levrone volt –, akivel már összesen hét klasszis szerződött le a Johnson által létrehozott új ligába: a két női atléta mellett Fred Kerley, Kenny Bednarek, Josh Kerr, Cole Hocker és Yared Nuguse tagja már a csapatnak. Jefferson bronzérmet szerzett női 100 méteren, és tagja volt az augusztusi párizsi olimpián aranyérmes 4×100 méteres váltócsapatnak.

A 2025-ben debütáló Grand Slam Track célja, hogy forradalmasítsa a sportot egy egyedülálló formátummal, amelyben 96 sportoló vesz részt négy „Slam” versenyen az év során. A versenyzők alapkompenzációt kapnak a részvételért, de a versenyzők további pénzdíjakkal is számolhatnak, köztük a kategóriagyőzteseknek járó százezer eurós díjjal is. A Jonhson által létrehozott liga összesen 12,6 millió eurós nyereményalappal büszkélkedhet. A Grand Slam Track versenyein az atléták két versenyszámban indulnak két napon keresztül.

Michael Johnson 2025-től Grand Slam-versenyeket szervez az atlétikában a legnagyobb sztárokkal (Fotó: PA)

– Versenyzőink névsora folyamatosan erősödik, és Melissa felvétele a következő nagy előre lépés a Grand Slam Track számára. Melissa kiváló sportoló, és egyértelműen a világ egyik leggyorsabb nője. Idén nyáron a párizsi eredményei továbbra is bizonyították, mennyire tehetséges, és az olimpián megcsodált teljesítménye megmutatta, miért is került be a Grand Slam Trackbe. Örülünk, hogy elfogadta az ajánlatunkat – fogalmazott Michael Johnson, aki természetesen mind a négy GST-viadalon telt házat vár.

A tárgyalások még tovább folytatódnak, hiszen a négyszeres olimpiai bajnok olyan sztárokkal vette fel a kapcsolatot és folytat tárgyalásokat a csatlakozásról, mint anői száz méteres síkfutás olimpiai bajnoka, Julien Alfred, a 200 méter aranyérmese, Gabby Thomas, valamint a 2023-as világbajnok Sha’Carri Richardson. Egyelőre még egyikük sem írt alá szerződést a GST-vel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.