A FIFA-elnök pánikol, a klubvilágbajnokságot teljes káosz jellemzi

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és elnöke, Gianni Infantino nagy dobásra készül, 2025-ben valóra válik a sportvezető álma, a 32 csapatos klubvilágbajnokság. Infantino azonban nem nyugodt, egyelőre senkinek nem kell a torna közvetítésének joga, ami a klub-vb óriási kudarcát vetíti előre.

2024. 09. 20. 12:01
Gianni Infantino FIFA elnök klubvilágbajnokság pánik káosz
Gianni Infantino, a FIFA elnöke aggódva figyelheti a fejleményeket Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a héten sikeres rajtot vett az UEFA által átalakított Bajnokok Ligája, a FIFA elnöke, Gianni Infantino pánikol. A jövő nyári, 32 csapatos klubvilágbajnokság ugyanis egyelőre nemcsak a klubok és a szurkolók, hanem a televíziós társaságok körében is népszerűtlen. Idő persze még van, de ne feledjük: a klubvilágbajnokság ötlete egyszer már csúfosan megbukott.

Manchester City Inter Bajnokok Ligája klubvilágbajnokság FIFA káosz
A Manchester City és az Inter elvileg a klubvilágbajnokság során is összecsaphatna, de a Bajnokok Ligája minden bizonnyal sokkal fontosabb nekik. Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan

Az Origó írta meg, hogy Gianni Infantino rendkívüli ülést hívott össze, mert még egyetlen globális televíziós társaság sem vásárolta meg a klubvilágbajnokság közvetítési jogait. A pánikról árulkodó információ azonban vélhetően csak tovább rontja a FIFA tárgyalási pozícióját.

 

Elmarad a klubvilágbajnokság? Már volt rá példa

Bár a klubvilágbajnokság tervezett időpontjáig (2025. június 15.–július 13.) még sok idő van, a közvetítési jogokról szóló megállapodásokat sem egyik napról a másikra szokás véglegesíteni. Szinte biztos, hogy a FIFA és a 32 csapatos klub-vb-t megálmodó Infantino túlbecsüli a terméke piaci értékét.

A játékosok már hosszú évek óta a túlterheltségre panaszkodnak, és a felduzzasztott klubvilágbajnokságot Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője is kritizálta, igaz, aztán klubja – és közvetve vélhetően a FIFA – nyomására visszakozott.

A klubvilágbajnokság múltja is figyelmeztet: nincs akkora érdeklődés a projekt iránt, mint azt Infantino szeretné. Az első tornát 2000-ben, nyolc résztvevővel Brazíliában rendezték meg, ám a folytatás, a 2001-re, Spanyolországba tervezett torna pénzügyi okokból elmaradt.

A következő próbálkozás már Infantino idejében fuccsolt be: a 2021-re, Kínába tervezett hosszabb klub-vb-nek a Covid tett keresztbe.

 

Klubvilágbajnokság, világkupa, Arany-kupa: káosz

Arra, hogy eldőljön, melyik a bolygó legerősebb klubja, régóta van igény. Az európai (BEK, majd BL) és a dél-amerikai (Libertadores-kupa) csúcssorozat győztese 1960-ban csapott először össze a világkupáért, eleinte oda-visszavágós rendszerben, majd egyetlen, semleges helyszínen megvívott meccsen. A trófea népszerűsége változó volt az évtizedek során, de a FIFA végül 2017-ben elismerte a győzteseket klubvilágbajnokként, noha a világkupa nem tartozott a szervezethez.

Az utolsó világkupadöntőt 2004-ben rendezték, aztán vette át a helyét a FIFA hat-, majd hétcsapatos klubvilágbajnoksága, amelyen egyre inkább szembetűnővé vált az európai dominancia. 2007 óta csak egyszer, 2012-ben, a brazil Corinthians révén született nem európai siker az évente megrendezett tornán.

Azaz az eredeti kérdés már nem tűnik érdekesnek, az európai Bajnokok Ligája aktuális győztese nyugodtan tekinthető a világ legjobb klubcsapatának.

A FIFA egyébként mindent akar egyszerre, a felduzzasztott klub-vb mellett megtartja a rövid formátumot is. A FIFA Interkontinentális Kupa vasárnap kezdődik az egyesült arab emirátusokbeli Al-Ain és az új-zélandi Auckland City meccsével, az európai BL-győztesnek – aktuálisan a Real Madridnak – viszont a korábbi kettő helyett már csak egy meccset kell vívnia a trófeáért, december 18-ára várja a kieséses meccsek végén állva maradó riválist a másik öt kontinentális szervezet képviselője közül.

A teljesen szétszabdalt Interkontinentális Kupával ellentétben a klub-vb-nek tornajellege lesz, június 15. és július 13. között zajlik az Egyesült Államokban. Apró bökkenő, hogy párhuzamosan (június 14.–július 6.) az észak- és közép-amerikai válogatottak kontinenstornája, az Arany-kupa is zajlik majd, legalább részben szintén az USA-ban.

Hogy mi lesz a játékosokkal, akik mindkét tornán szerepelhetnének, az csak egy az ezernyi megválaszolatlan kérdés közül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.