Hirtelen vonult vissza a magyar klasszis, hősként ünnepelték érte

Kedden mutatta be a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) a Körmöczy Zsuzsa életét feldolgozó kiállítást, amely az 1958-as Roland Garros győztese születésének századik évfordulója alkalmából jött létre. Hazánk egyetlen női egyes Grand Slam-bajnoka pályafutását korabeli fotók és tőle származó idézetek elevenítik fel a kiállításban, amely egyelőre a Nemzeti Edzésközpontban tekinthető meg.

2024. 09. 10. 12:33
Körmöczy Zsuzsa tenisz kiállítás Roland Garros Grand Slam
Körmöczy Zsuzsa születésének századik évfordulóját kiállítással is ünnepli a Magyar Teniszszövetség Fotó: A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körmöczy Zsuzsa a magyar tenisz egyik legnagyobb alakja. 1958-ban a Roland Garros bajnoka lett, azzal a sikerével a mai napig ő hazánk egyetlen női egyes Grand Slam-bajnoka. Nem véletlen, hogy idén, Körmöczy Zsuzsa születésének századik évfordulóján a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) több eseményen és formában is megemlékezik a nagy bajnokról.

Körmöczy Zsuzsa ütője 100 kiállítás megnyitó magyar tenisz legenda Roland Garros Grand Slam
Körmöczy Zsuzsa ütője is a kiállítás részét képezi (Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Peter)

Kedden tárták a nyilvánosság elé a Nemzeti Edzésközpontban a Körmöczy Zsuzsa életét korabeli fotókkal és a teniszezőtől származó idézetekkel bemutató kiállítást.

Hogyan lett Körmöczy Zsuzsa Roland Garros-bajnok?

– A Roland Garros döntőjében Körmöczy Zsuzsa úgy érezte, hogy mindenki ellenfele, a magas szőke angol Shirley Bloomer sikeréért szorít. Az első szett megnyerése után Körmöczy a másodikat elengedte, tudatosan rápihent a döntő játszmára, amelyet 6:2-re megnyert – idézte fel a kiállítás megnyitóján Körmöczy legnagyobb sikerét Gáspár Balázs teniszedző és tenisztörténeti műgyűjtő.

A tenisztörténelem-könyvek a legkiemeltebb helyeken a Grand Slam-sikereket idézik fel, de Körmöczy Zsuzsa pályafutása sokkal gazdagabb volt egyetlen nagy diadalnál. 1958-ban nyolc versenyt nyert, s az akkori, az újságírók által összeállított világranglistán a második helyen jegyezték Althea Gibson mögött, a legjobb tíz között pedig tíz éven át helyet kapott.

A monte-carlói tenisztorna szervezői által lehetetlennek gondolt sikersorozatot ért el, a hercegségbeli versenyt hatszor is megnyerte. Mindezeket a sikereket ráadásul úgy érte el, hogy a második világháború alatt származása miatt eltiltották, sőt bujkálnia kellett, a pince lépcsőin edzve próbálta fitten tartani magát.

A kiállítás elemei között szerepel Körmöczy Zsuzsa személyre szabott teniszütője is, az idézetekből pedig kiderül, hogy a magyar teniszklasszis hogyan dolgozta fel a sikereket és a kudarcokat, s hogyan játszott a barátai és az általa kevésbé kedvelt riválisok ellen.

Mikor vonult vissza Körmöczy Zsuzsa?

Körmöczy Zsuzsa sikerekben gazdag pályafutását 1964-ben, rendkívül hirtelenül fejezte be. A wimbledoni tenisztorna első fordulójában egyetlen játék után feladta a meccsét, majd közölte az itthoni vezetőkkel, hogy visszavonult. Körmöczy visszavonulására annyira nem számítottak, hogy első reakcióként hősként ünnepelték, amiért korai visszalépésével biztossá tette, hogy a második fordulóban nem kell az apartheid Dél-Afrika képviselője ellen pályára lépnie. 

Körmöczy Zsuzsa 1985 és 2004 között a Vasas teniszszakosztályának vezetője volt, 2006-ban, nyolcvankét évesen hunyt el. Az életét bemutató vándorkiállítás az első hetekben Nemzeti Edzésközpontban ingyenesen tekinthető meg, később a Vasas teniszközpontjába, majd a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre költözik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.