Fordulatos meccsen győzte le Svédországot a magyar válogatott

Az első félidei tízperces gólcsend is belefért, a magyar női kézilabda-válogatott biztató kezdés után látványosan visszaesett. De a második félidőben tudott újítani, és a hajrában a maga javára fordította a svédek elleni edzőmeccset, 28-27-re nyert. A két válogatott vasárnap újra összeméri az erejét.

Szilágyi
2020. 11. 28. 18:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A december 3-án kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság előtt az utolsó előtti felkészülési mérkőzését játszotta a magyar válogatott. Az ellenfél Svédország volt, a találkozó kisebb késéssel indult, mert bemelegítés közben az egyik kosárlabdapalánk üvege szétdurrant Trollhättanben az Älvhögsborg Arénában.

A Danyi Gábor, Elek Gábor kapitánypáros bemutatkozó mérkőzésén balkezes belső ember nélkül, a Tomori, Kovacsics, Háfra trióval kezdett a magyar válogatott, Tóvizi Petra volt a beálló, Lukács Viktória és Schatzl Nadine játszott a két szélen. A válogatott kapuját Szikora Melinda védte. Az első gólt Lukács szerezte a szélről. A nyolcadik percig csak a szél volt aktív, ekkor Háfra kígyózott át a svéd védelmen. Remekül zárt hátul a magyar védelem, Danyi Gábor felemelt kézzel tapsolt meg egy jó ütemű zárást, elől pedig a két szélsőre lehetett bízni a támadások befejezését. 7-2-es magyar előnnyel ért véget a első tíz perc. A svéd kapitány azonnal időt kért, s érdekes módon egy magyar előnynél kezdett magához térni a skandináv válogatott. Zsinórban két gólt szerzett. Ekkor már pályán volt a válogatott újonca, Helembai Fanni is. A magyar csapat lehorgonyzott kilenc gólnál, a svéd viszont felzárkózott, sőt a 22. percben ki is egyenlített. Keverte a lapokat a Danyi, Elek kapitánypáros, újabb újonc szállt be Tóth Eszter személyében, a tíz perces magyar gólcsendet a válogatottba hosszú idő után visszatérő Szöllősi-Zácsik Szandra szakította meg. De ez sem volt elég, kezdett állandósulni a kétgólos svéd előny. 14-12-es svéd vezetéssel zárult az első félidő.

Kácsor Gréta bemutatkozott a felnőtt válogatottban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Jól kezdődött a második játékrész: a Lukácsot váltó Faluvégi egyenlített, de nem tartott sokáig a magyar öröm. Petrén rögtön válaszolt, sőt Tomori kiállítása után még sikerült kivédekezni az emberhátrányt, de utána a mérkőzés során először három gólra duzzadt a svéd előny. Támadásban kicsit enerváltnak tűnt a csapat, a taktikai repertoár leszűkült a szélsőjátékra, az addig látott 17 magyar gólból 10 szélről született. A hatékony átlövőjáték hiányzott, Háfra néha-néha megrázta magát, de a többiek még erre sem voltak képesek. A Szikorát váltó Janurik sem tudott tartósan bravúrokat bemutatni. Újabb újonc kapott lehetőséget a válogatottban, a váci junior-világbajnok, Kácsor rögtön góllal kezdett. 23-22-es svéd előnynél kettős emberelőnybe került a magyar válogatott, és Faluvégi góljával ki is egyenlített a 49. percben, sőt Kácsor egész pályás találatával visszavette a vezetést a magyar csapat.

Janurik fontos védéseivel és egygólos magyar előnnyel kezdődött a mérkőzés hajrája. Kácsor lövését védte a svéd kapus, az ellenoldalon Roberts alakította 27-27-re az állást. Klujber végre átlövésből, s nem csak hetesből talált be. Másfél perccel a vége előtt a győzelemért támadhatott a magyar válogatott, de eladta a labdát. A svéd kapitány időt kért, 46 másodperc volt ekkor hátra, a hazaiak lövését sikerült blokkolni, így a fordulatos mérkőzés végén meglett a győzelem.

A két válogatott vasárnap újra összeméri az erejét a jövő héten kezdődő Európa-bajnokság rajtja előtt.

Svédország–Magyarország 27-28, edzőmérkőzés, Trollhättan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.