Változom a változással – Interjú Laár Andrással

A magyarság igazi ereje nem a kakaskodásban és a hangoskodó szájtépésben rejlik.

Forrás: szabadfold.hu2020. 12. 09. 14:06
Lar Andrs
Laár András interjút ad Laár60 című életműkoncertje kapcsán az MTI újságírójának a budapesti Mag Házban 2015. november 2-án Fotó: Kallos Bea Forrás: MTI / Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarság igazi ereje nem a kakaskodásban és a hangoskodó szájtépésben rejlik, hanem a bölcs találékonyságban és abban a speciális gondolkodásmódban, amely a csodálatosan mély értelmű magyar anyanyelvből fakad – vallja Laár András humorista, énekes, zeneszerző, író-költő, spirituális gondolkodó a Szabad Földnek adott interjújában.

– November 4-ével a L’art pour l’art Társulat is visszavonult, illetve az önálló estjei is 2021-re csúsztak. Hogyan vészeli át a járványos időszak második, befelé figyelésre kényszerítő időszakát?

– Idén tavasszal nagyon aggódtam egy ideig, hogy mi lesz a családom megélhetésével. Egyik pillanatról a másikra jövedelem nélkül maradtam, és mivel egyedül én vagyok kereső a családban, nem láttam, miből fogok ételt venni magunknak vagy csekkeket befizetni.

Szerencsére már év elejétől kezdve újra elkezdtem asztrológiát oktatni a Tan Kapuja Buddhista Egyetemen, és amikor a járvány miatt azzal a kurzussal át kellett állni az online oktatásra, rájöttem, hogy saját szakállamra is indíthatnék asztrológiafoglalkozásokat egy tágabb körben, természetesen ugyanúgy interneten keresztül. Ez egy szerencsés ötletnek bizonyult, mert azóta már a harmadik nyilvános online foglalkozássorozatot tartom. Voltaképpen jelen körülmények között ebből élünk.

– Milyen életfilozófiát kapott mérnök édesapjától és betűszedő nagypapájától, akik­nek alakját a Nem múlok el soha című kötetében idézte fel?

– Apám tudós ember, aki több területen is komoly eredményeket ért el a szakmájában: öntőmérnökként dolgozott a Fémipari Kutatóintézetben, újításai és találmányai voltak, ezenkívül ipar- és vallástörténettel foglalkozott és foglalkozik mind a mai napig. Filozófiai, lételméleti téren is fontos összefüggéseket tárt fel.

Laár András interjút ad Laár60 című életműkoncertje kapcsán az MTI újságírójának a budapesti Mag Házban 2015. november 2-án
Fotó: MTI / Kallos Bea

Nagyapámra is mint rendkívül színes személyiségre emlékszik mindenki: nagyon jó nyomdásznak tartották, gyönyörűen rajzolt, könyvet írt saját reinkarnációs élményeiről, valamint harcos szocdemként minden munkahelyén összeveszett a főnökséggel. Afféle lázadó, igazságkereső emberként a vallást is sajátos szemüvegen keresztül nézte. Nyilván hordozok valamit belőlük. Leginkább azt, hogy az ember a dolgok összefüggéseit legjobban oldalról nézve láthatja meg. Azaz: ha pártatlanul figyel, egyik szemponthoz sem kötődve.

– Melyik hangszer áll önhöz a legközelebb?

– Elsősorban gitáros vagyok, ezen tanultam meg a legjobban játszani. De nagyra becsülöm a tilinkót, a zongorát, a hegedűt is, ezekhez is konyítok. Az énekhangról pedig kiderült számomra, hogy nemcsak művészi eszköz, hanem gyógyító varázsszer is. Nagyon hatásosan használható egészségmegőrzés vagy -visszaszerzés céljából.

– Tudható, hogy 1998-tól két évig tanított a Tejút Javasképzőben. Mi a véleménye a mai garabonciások, javasok örökségéről és a magyar nyelv erejéről?

– Én nagyon hálás vagyok a Jóistennek, hogy magyarnak születtem. Felbecsülhetetlen értéke van számomra a magyar nyelvnek és az ebből fakadó szellemiségnek, gondolkodásmódnak. A javashagyomány pedig ősi összefüggéseket emel át a múltból a mába, és kiderül, hogy amit őseink tudtak, az ma is érvényes. A három elemi energia rendszere örök igazságokat hordoz.

– Miért érzi úgy, hogy a szertartások, a mantrák és a meditáció képes változást létrehozni az ember életében?

– Ez nemcsak érzés vagy hit a részemről, hanem megtapasztalás révén szerzett bizonyosság. Magam is gyógyultam meg úgy, hogy reménytelen szenvedős helyzetből mások imája, mantrázása segítségével álltam talpra. Mondhatnám, hogy átéltem a gyógyu­lás „csodáját”.

A teljes interjú ITT olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.