Csaknem három évtized után új dallal jelentkezett a Pink Floyd

Csaknem három évtized után új dallal jelentkezett a Pink Floyd, hogy adományokat gyűjtsön a háborútól szenvedő ukrán nép megsegítésére.

Forrás: MTI2022. 04. 09. 14:23
Gilmour, David
Santiago, 2015. december 21. David Gilmour, a Pink Floyd nevû brit együttes énekes-gitárosa a Rattle Than Lock címû szólólemezét népszerûsítõ koncertjén a santiagói Julio Martinez stadionban 2015. december 20-án. (MTI/EPA/Mario Ruiz) Fotó: Mario Ruiz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hey Hey Rise Up című dalban az ukrán BoomBox együttes frontembere, Andrij Hlivnyuk énekel. A számhoz az ukrán énekes egy videóját használták fel, amelyen egy ukrán hazafias dalt ad elő a kijevi Szent Szófia-székesegyház előtt, és amelyet a közösségi médiában osztott meg.

David Gilmour, aki 2015-ben Londonban már fellépett a BoomBoxszal, azt mondta, a videó olyan erősen megérintette, hogy úgy érezte, muszáj zenébe foglalni érzelmeit.
Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, Andrij Hlivnyuk félbeszakította amerikai turnéját, hogy hazatérjen, és csatlakozzon egy területvédelmi egységhez.

Gilmour, aki a Pink Floyd énekese, gitárosa és fő dalszerzője, a dal írása közben beszélt Hlivnyukkal, akit épp kórházban ápoltak egy gránátrepesz okozta sérülés miatt. Mint elmondta, a telefonba lejátszott neki egy részt a dalból, és Hlivnyuk áldását adta a szerzeményre.

A brit zenész szerint mindketten remélik, hogy a jövőben személyesen is dolgozhatnak együtt. A dal bevételét a Ukraine Humanitarian Relief Fund segélyszervezetnek ajánlják fel.Ki akarjuk fejezni támogatásunkat Ukrajnának, és ily módon is meg akarjuk mutatni, hogy a világ legnagyobb része totálisan helytelennek tartja, hogy egy szuperhatalom lerohanjon egy olyan független, demokratikus országot, mint amilyenné Ukrajna vált

– mondta David Gilmour.

A Pink Floyd, a rocktörténelem egyik legsikeresebb zenekara az 1960-as évek közepén alakult, hozzájárulva a brit pszichedelikus zenei élet megszületéséhez. Az 1970-es években jelentek meg olyan nagy hatású albumai, mint a The Dark Side of the Moon, a Wish You Were Here és a The Wall.Az alapítók közül Roger Waters 1985-ben kilépett a bandából, a megmaradt tagok utoljára 1994-ben vettek fel lemezt együtt, a The Division Bellt.

Borítókép: David Gilmour, a Pink Floyd nevű brit együttes énekes-gitárosa a Rattle Than Lock című szólólemezét népszerűsítő koncertjén a santiagói Julio Martinez stadionban 2015. december 20-án (Fotó: MTI/EPA/Mario Ruiz)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.