Johan Cruyff 75 éve született

Hetvenöt éve, 1947. április 25-én született Johan Cruyff háromszoros aranylabdás holland labdarúgó, edző, minden idők egyik legjobb irányítója. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga.

Forrás: MTI2022. 04. 24. 8:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hendrik Johannes Cruijff egy zöldségkereskedő fiaként látta meg a napvilágot Amszterdamban, és az Ajax bűvöletében nőtt fel. Tízévesen került az ifjúsági csapathoz, 17 évesen már a profiknál játszott. Az amszterdami klubbal játékosként nyolcszor nyert bajnokságot, ötször holland kupát, nemzetközi színtéren 1971 és 1973 között egymás után háromszor diadalmaskodtak a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, 1972-ben Európai Szuperkupa-győztes és klubvilágkupa-győztes is lett.

A holland válogatott mezét 1966-ban a magyarok ellen húzhatta fel első alkalommal, az utolsó percben szerzett góljával ő alakította ki a 2-2-es végeredményt. A nemzeti tizenegyben 1977-ig 48 találkozón 33 gól lőtt, az Oranje kapitányaként 1974-ben a németországi világbajnokságon ezüstérmet, 1976-ban az Eb-n bronzérmet szerzett.

Az Ajaxtól 1973-ban akkortájt rekordot jelentő hatmillió guldenért (mintegy kétmillió dollár) szerződött a spanyol FC Barcelonához. A katalán szurkolók szívébe nemcsak azzal lopta be magát, hogy fiát Jordi névre keresztelte, hanem azzal is, hogy az általa vezérelt csapat 1974-ben – 14 év szünet után – ismét megnyerte a bajnokságot, ráadásul az ősellenség Real Madridot az otthonában verték 5-0-ra. Cruyff 1978-ban, az argentínai világbajnokság előtt vonult vissza, de rossz befektetései miatt elszenvedett anyagi veszteségei miatt újra felhúzta a stoplis cipőt, és 1979-től a Los Angeles Aztecs, majd 1980-től a Washington Diplomats csapatánál játszott. 1981-ben a spanyol másodosztályú Levante szerződtette, de sérülések és a klub vezetésével támadt vitái miatt tíz meccs után távozott, és visszatért az Ajax Amsterdamhoz. Itt 1983-ban nem hosszabbították meg a szerződését, bosszúból a rivális Feyenoordhoz igazolt, amelyet 1984-ben bajnoki címre vezetett és a holland kupát is megnyerte, majd a szezon végén bejelentette végleges visszavonulását.

Menedzserként sem vallott szégyent, az Ajax, majd a Barcelona kispadján is ült, s mindkét klub tanácsadója maradt. 

Az amszterdami egyesülettel 1988-ig dolgozott, ezalatt kétszer nyert holland kupát (1986, 1987), 1987-ben megnyerték a KEK-et is. Az FC Barcelonának 1988 és 1996 között volt az edzője, ilyen hosszú ideig senki sem ült a katalán klub kispadján. Ezalatt 1992-ben megnyerte a Barca első BEK-címét, négyszer a spanyol bajnokságot (1991, 1992, 1993, 1994), 1990-ben a spanyol kupát és háromszor a spanyol szuperkupát (1991, 1992, 1994), s még két alkalommal vezette európai kupadöntőbe csapatát. 2009-ben négy barátságos meccsen ült a katalán válogatott kispadján, 2012-ben hét hónapot töltött a mexikói Guadalajara csapatánál tanácsadóként.

Cruyff a holland tréner, Rinus Michels által kidolgozott úgynevezett totális futball kimagasló képviselője volt. Technikai képességei, gyorsasága, cselezőképessége egyedülálló volt, és remekül látott a pályán. Szavai szerint 

a technika nem azt jelenti, hogy ezerszer tudsz zsonglőrködni a labdával. Ezt némi gyakorlással bárki meg tudja csinálni, aztán dolgozhat a cirkuszban. A technika az, hogy a labdát egy érintéssel, a megfelelő sebességgel, a csapattársad megfelelő lábára passzolod.

Nevéhez fűződik a sportág egyik leghíresebb csele, a Cruyff-forduló, amelyet az 1974-es világbajnokságon mutatott be: a kapunak háttal a lövő lábával passzt imitált, de csak eltolta a labdát a támaszkodó lába mögött, majd 180 fokos fordulattal megindult a kapu felé, a megzavarodott védő pedig jócskán lemaradt mögötte.

1998-ban hazájában őt választották meg az évszázad holland labdarúgójának, három alkalommal (1971, 1973, 1974) érdemelte ki a sportág legrangosabb egyéni kitüntetését, az Aranylabdát, 1974-ben őt választották meg a világbajnokság legjobbjának, 1994-ben a világbajnokságok álomcsapatának tagja lett. 1998-ban beválasztották a XX. század világválogatottjába, 2002-ben a FIFA-világbajnokság álomcsapatába, 2004-ben pedig a FIFA százas listáján a világ legnagyobb élő játékosai közé is bekerült.

A futballtörténelem egyik legnagyobb hatású alakjának játékstílusa és futballfilozófiája menedzserekre és játékosokra egyaránt hatással volt. 

Az Ajax és a Barcelona is edzői módszerein alapuló ifjúsági akadémiákat hozott létre, edzői filozófiája alapozta meg az Ajax újabb nemzetközi sikereit az 1990-es években, a spanyol labdarúgás klub- és nemzetközi szintű sikereit a 2008 és 2012 közötti időszakban.

Több könyv társszerzője is volt, amelyekben karrierjéről, elveiről írt, és kifejtette a futballvilágról alkotott nézeteit. Heti rovata volt a barcelonai El Periódico és az amszterdami De Telegraaf című lapokban. Az általa létrehozott Johan Cruyff Alapítvány 22 országban több mint kétszáz pályát alakított ki, ahol a különböző hátterű gyerekek együtt játszhatnak utcai futballt. Az 1999-ben alapított amszterdami Johan Cruyff Intézet sportmenedzserek képzésével foglalkozik, s globális hálózattá nőtte ki magát.

Cruyff 1991-ben koszorúérműtéten esett át, ezután felhagyott a dohányzással, 1997-ben újra szívproblémák jelentkeztek nála. 2015-ben tüdőrákkal diagnosztizálták, a betegség áttételei következtében 2016. március 24-én hunyt el Barcelonában, ott is helyezték örök nyugalomra. Az Ajax Amsterdam stadionját nevének holland írásmódját használva Johan Cruijff ArenA-nak nevezték el, Barcelonában az ifjúsági és tartalékcsapatok számára fenntartott arénát 2019 óta Johan Cruyff Stadionnak hívják.

Borítókép: Johan Cruyff  (Fotó: Facebook)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.