időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Máté Péternek köszönhetjük a legnagyobb Korda-slágert

Forrás: Borsonline.hu
2022.09.20. 19:47 2022.09.21. 15:41
Máté Péternek köszönhetjük a legnagyobb Korda-slágert

Hálával emlékszik vissza Korda György Máté Péterre a Reptér című dal miatt. Balázs Klári férje legnagyobb slágerét ugyanis a 38 évvel ezelőtt elhunyt énekes-zeneszerző írta, és ő is ajánlotta a már akkor ünnepelt sztár figyelmébe. Mi több, meg is mutatta neki, hogyan tartja célszerűnek előadni – olvasható a Bors cikkében.

Szeptember 9-én volt 38 éve, hogy meghalt minden idők egyik legnagyobb magyar slágergyárosa, Máté Péter. Az ő szerzeménye többek között a Korda György által sikerre vitt Reptér is, ami 1981 óta töretlen népszerűségnek örvend. Bár azóta több generáció is felnőtt, a dalt máig játsszák a rádiók. Nem véletlenül: aligha akad olyan ember az országban, aki a kissé funkys beütésű, igencsak tempós művet nem ismeri.

Érezte, hogy működni fog

Korda György jó szívvel emlékszik vissza Máté Péterre.

– Ugyan nem voltunk szoros barátságban, a kapcsolatunk leginkább szakmai jellegű volt, mindig megöleltük egymást, ha találkoztunk valahol

– mondta a Borsnak Korda György, és hozzátette: mindig is tisztelte Máté Pétert, és vitathatatlannak tartotta a tehetségét. Ezért is örült, amikor az énekes felajánlotta neki az S. Nagy István dalszövegíróval közösen jegyzett dalt.

Elolvastam a zseniális szöveget és hamar megismertem a dallamot is. Éreztem, hogy működni fog, de őszintén megmondom, azt nem hittem volna, hogy ennyire.

Máté Péter megmutatta, hogyan kell csinálni

A dal 1981-es debütálása óta több mint negyven év eltelt, de a közönség mégis minden koncerten kiköveteli – mondta az előadóművész, és egy érdekességet is elmesélt.

– A Reptér felvételén Péter is megjelent. Eleinte attól tartott, hogy kicsit bel cantósan fogom előadni, amit viszont nem szeretett volna. Hogy elkerülje a problémát, inkább megmutatta, hogy a bizonyos részeket hogyan szeretné hallani, vagyis néhányszor maga is elénekelte nekem a dalt

– emlékezett vissza Korda György, akinek különlegessége, hogy a saját korosztályán kívül szinte a legifjabbak is megőrülnek érte. A szóban forgó dal történetesen a TikTokon is tarol.

Megőrülnek érte a fiatalok

A fiatalok az idei Sziget Fesztiválon is megvadultak a Korda házaspár fellépéséért, volt, aki szinte rohant, hogy odaérjen a Reptér című számra.

Imádom, még a főfellépőnél is jobban érdekelt, konkrétan a nagyszínpadtól rohantam oda, hogy elérjem a koncert kezdetét, és főképp a Repteret

– mesélte a Borsnak egy 23 éves egyetemista. A színpadnál is hatalmas volt a tumultus, az emberek egymás hegyén-hátán tomboltak a koncert közben, óriási volt a hangulat.

Máté Péter egyébként a Reptér mellett egyéb szerzeményekkel is gazdagította sikeres pályatársa repertoárját: együttműködésüknek köszönhetjük még a Tombolhat az orkán, a Milyen jó is lenne, és a Ha egyszer megszólítanál című remekműveket is – olvasható a Bors cikkében.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Korda György és Balázs Klári (Fotó: Dombóvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.