Máté Péternek köszönhetjük a legnagyobb Korda-slágert

Hálával emlékszik vissza Korda György Máté Péterre a Reptér című dal miatt. Balázs Klári férje legnagyobb slágerét ugyanis a 38 évvel ezelőtt elhunyt énekes-zeneszerző írta, és ő is ajánlotta a már akkor ünnepelt sztár figyelmébe. Mi több, meg is mutatta neki, hogyan tartja célszerűnek előadni – olvasható a Bors cikkében.

Forrás: Borsonline.hu2022. 09. 20. 19:47
null
Forrás: Fotó: Dombóvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 9-én volt 38 éve, hogy meghalt minden idők egyik legnagyobb magyar slágergyárosa, Máté Péter. Az ő szerzeménye többek között a Korda György által sikerre vitt Reptér is, ami 1981 óta töretlen népszerűségnek örvend. Bár azóta több generáció is felnőtt, a dalt máig játsszák a rádiók. Nem véletlenül: aligha akad olyan ember az országban, aki a kissé funkys beütésű, igencsak tempós művet nem ismeri.

Érezte, hogy működni fog

Korda György jó szívvel emlékszik vissza Máté Péterre.

– Ugyan nem voltunk szoros barátságban, a kapcsolatunk leginkább szakmai jellegű volt, mindig megöleltük egymást, ha találkoztunk valahol

– mondta a Borsnak Korda György, és hozzátette: mindig is tisztelte Máté Pétert, és vitathatatlannak tartotta a tehetségét. Ezért is örült, amikor az énekes felajánlotta neki az S. Nagy István dalszövegíróval közösen jegyzett dalt.

Elolvastam a zseniális szöveget és hamar megismertem a dallamot is. Éreztem, hogy működni fog, de őszintén megmondom, azt nem hittem volna, hogy ennyire.

Máté Péter megmutatta, hogyan kell csinálni

A dal 1981-es debütálása óta több mint negyven év eltelt, de a közönség mégis minden koncerten kiköveteli – mondta az előadóművész, és egy érdekességet is elmesélt.

– A Reptér felvételén Péter is megjelent. Eleinte attól tartott, hogy kicsit bel cantósan fogom előadni, amit viszont nem szeretett volna. Hogy elkerülje a problémát, inkább megmutatta, hogy a bizonyos részeket hogyan szeretné hallani, vagyis néhányszor maga is elénekelte nekem a dalt

– emlékezett vissza Korda György, akinek különlegessége, hogy a saját korosztályán kívül szinte a legifjabbak is megőrülnek érte. A szóban forgó dal történetesen a TikTokon is tarol.

Megőrülnek érte a fiatalok

A fiatalok az idei Sziget Fesztiválon is megvadultak a Korda házaspár fellépéséért, volt, aki szinte rohant, hogy odaérjen a Reptér című számra.

Imádom, még a főfellépőnél is jobban érdekelt, konkrétan a nagyszínpadtól rohantam oda, hogy elérjem a koncert kezdetét, és főképp a Repteret

– mesélte a Borsnak egy 23 éves egyetemista. A színpadnál is hatalmas volt a tumultus, az emberek egymás hegyén-hátán tomboltak a koncert közben, óriási volt a hangulat.

Máté Péter egyébként a Reptér mellett egyéb szerzeményekkel is gazdagította sikeres pályatársa repertoárját: együttműködésüknek köszönhetjük még a Tombolhat az orkán, a Milyen jó is lenne, és a Ha egyszer megszólítanál című remekműveket is – olvasható a Bors cikkében.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Korda György és Balázs Klári (Fotó: Dombóvári Tamás)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.