időjárás 2°C Adél 2023. január 29.
logo

Rengeteg pénzt ért Semmelweis Ignác egyik jelentése egy aukción

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu
2022.12.04. 15:11 2022.12.04. 15:18
Rengeteg pénzt ért Semmelweis Ignác egyik jelentése egy aukción

Semmelweis Ignác levele 15 millió forintért, Kazinczy verskézirata hétmillió forintért, Arany verse kétmillióért, József Attila dedikált kötete 1,8 millió forintért kelt el.

Titenötmillió forintért kelt el Semmelweis Ignác 1857-ben írt szakértői jelentése a Hereditas Antikvárium december 2-i aukcióján – számolt be a Vg. A tételre a magyar állam elindította a védettségi eljárást, ami – többek közt – azt jelenti, hogy a védett tárgyak az országból nem vihetők ki, adásvételük bejelentési kötelezettség alá esik, és velük kapcsolatban a magyar állam elővásárlási joggal bír. Így a védett tárgyak licitjébe általában nem szállnak bele a külföldiek.

A Magyar Nemzeti Múzeum egyébként az aukción élt elővásárlási jogával, Szent-Györgyi Albert kézzel írt levelére nyújtottak be igényt, amikor 200 ezer forintnál leütötték. A levél Rusznyák István orvosprofesszornak szólt, amelyben támogatásáról biztosítja barátját a második zsidótörvény benyújtásakor, és megígéri, hogy felemeli a szavát ellene, hiszen „nekem mégis van szavam és tekintélyem odahaza” – írja a Nobel-díjas biokémikus az 1939-es keltezésű levelében.

Kazinczy Ferenc erdélyi gróf barátjához írt episztolája hétmillió forintos leütési árat ért el, a teljes vételárhoz még hozzáadódik az árverezőház 15 százalékos jutaléka. Arany János levele barátjának és orvosának kétmillió forintért kelt el.

A teljes cikk a Vg oldalán, Milliós tételek és József Attila aláírása a Hereditas aukcióján címmel érhető el.

Borítókép: Semmelweis Ignác portréja (Fotó: Wikipédia)

Darwin-kézirat kalapács alatt

Az evolúciós elméletet magyarázó tételért valószínűleg több mint egymillió fontot kell fizetni az árverésen.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.