idezojelek

Kékcédulás vörösök

Utódaik ma is itt kavarnak közöttünk. Vörösben, zöldben, lilában.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

1947-ben ezen a napon – augusztus 31-én – tartották Magyarországon az utóbb „kékcédulásra” keresztelt választási komédiát. Ekkorra már egyértelművé lett: a kommunisták törvényes úton képtelenek megszerezni a hatalmat. Egy kis történelem: 1945-ben, az első szabad választáson a Független Kisgazdapárt – 93 százalékos részvétel mellett! – elsöprő sikert aratott; a szavazatok több mint felét (57,03 százalék) megszerezve győzött. Egymaga is kormányt alakíthatott volna, ám a szovjet megszállók „ajánlására” koalíciókötésre kényszerült. Hamar kiderült, mi volt ezzel a cél. Az alig tizenhét százalékos kommunista párt kulcstárcákat kapott az osztozkodásnál, egyebek mellett a kulcsfontosságú belügyminisztériumot. (Ahol villámgyorsan megalapították az Államvédelmi Hatóság elődjét, az államvédelmi osztályt.) Az előre hozott, 1947-es voksolás előtt az Országgyűlés – a kommunisták nyomására – módosította a választójogi törvényt: több jobboldali pártot fasisztának nyilvánított, tagjaikat megfosztotta szavazati joguktól. Ráadásul közel félmillió, jobboldali érzelműnek minősített állampolgárt kihagytak a választói névjegyzékből. Rákosiék „győztek”, igaz, így is csak 22 százalékot sikerült összecsalniuk. A feldolgozás során még ezt az eredményt is kozmetikázták. Megkezdődött a többpártrendszer fölszámolása, hogy nálunk is világra jöhessen a kommunizmus ijesztő gnómja, a „népi demokrácia”.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a megszállók a háború végén kivonulnak, a tanácskommünből megörökölt Rákosi Mátyás aligha rendezhetett volna kékcédulás választást. A nemzet pedig megússza a kommunisták négy évtizedes emberkísérletét. Utódaik ma is itt kavarnak közöttünk. Vörösben, zöldben, lilában.

Borítókép: Megemlékező a Terror Háza Múzeum Hősök Falánál a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2023. február 25-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.