idezojelek

Rákosiékat „ajánlották”

Bár nemzeti gyásznap a mai, azért akadt nekünk szép emlékű november negyedikénk is.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2021. 11. 04. 5:59

Bár nemzeti gyásznap a mai – 1956-ban ezen a napon kezdődött meg a forradalom eltiprása –, azért akadt nekünk szép emlékű november negyedikénk is. 1945-ben ekkor tartották azt a nemzetgyűlési választást, amelyen a Független Kisgazdapárt – 93 százalékos részvétel mellett! – elsöprő sikert aratott; a szavazatok több mint felét (57,03 százalék) megszerezve győzött. Jóllehet a háborúban alaposan kivérzett a nemzet, e markáns „szándéknyilatkozattal” esély ígérkezett, hogy talpra álljon az ország.

Másképpen történt.

Noha egymaga is kormányt alakíthatott volna a győztes kisgazdapárt, a megszálló szovjetek nyomatékos „ajánlására” négypárti koalíciókötésre kényszerült. A kommunistákat, a szocdemeket és a parasztpártot is be kellett venniük a kormányba – hamar kiderült, hogy mi volt ezzel a cél. Az alig tizenhét százalékos kommunista párt kulcstárcákat kaparinthatott meg az osztozkodás során, mások mellett a nehezen ellenőrizhető Belügyminisztériumot; Rákosiék ki is használták ezt szemérmetlenül. Gyorsan kiépítették a belügy államvédelmi szervezetét (ÁVO), majd annak gátlástalan bevetésével nekifogtak a rivális pártok fölszalámizásának – természetesen bevett sztálini mintára, zsarolásokkal, megfélemlítésekkel, letartóztatásokkal. Az alig két évvel később kierőszakolt, teljesen indokolatlan előre hozott választás, az 1947-ben megrendezett „kékcédulás” gyalázat már csak hab volt a tortán. Nyomában szinte akadálytalanul megkezdődhetett a többpártrendszer fölszámolása, hogy nálunk is világra jöhessen a kommunizmus ijesztő gnómja, a népi demokrácia.

Az örömszülők utódjai ma is köztünk vannak.

Borítókép: Fortepan

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.