idezojelek

Mi, megvezethető magyarok

A pénzügyi vészharangozók közül ezúttal a sajtóban ritkán szereplő Kertész Balázs közgazdászt kérdezte minap a Népszava.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A pénzügyi vészharangozók közül ezúttal a sajtóban ritkán szereplő Kertész Balázs közgazdászt kérdezte minap a Népszava. Sokkal okosabb nem lett, aki elolvasta az interjút – ugyanazt kapta, amit a többi monetáris ajvékolótól szokott: Orbán Viktor kormányának harangoztak, game over. (Csak a nyelvezetben volt egy kis blikkfang: Varga Mihály pénzügyminisztert nemes egyszerűséggel „csak egy szobadísznek” nevezte Kertész közgazda.) Megtudtuk, a Fidesz gazdaságpolitikai koncepciója szétesett, meghaladta az idő.

„Egyre keményebb ütközésbe kerültünk az Európai Unióval, mire leálltak a kifizetések. Kicsúszott a talaj a gazdaság lába alól” – magyarázta Kertész, akit egyébként úgy mutat be a lap, mint alias Panamajack közgazdász, aki „több országból is figyelte már hazája sorsának alakulását, és nézte eltérített menetelését Oroszország felé”. „Orbánék még pár éve is azt harsogták, hogy Oroszország, Kína, Törökország a jövő, és állva fogják hagyni a hanyatló Nyugatot, aztán kiderült, hogy ha gáz van, akkor a Nyugat hatékonyabban kezeli a helyzetet” – mondta Panamajack, bár erről a „hatékony kezelésről” egy megveszekedett példát sem említett.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kár, hogy a terjedelmes interjút mi, hazai olvasók nem érthetjük, ugyanis emberünk szerint a magyaroknak általában nincsenek ismereteik se a demokráciáról, se a modern nyugati társadalmakról, se a közgazdaságtanról, általában azokról a dolgokról, amelyekre egy polgári demokrácia épül. „Régi gyanakvás, hogy a magyarok, de különösen a Fidesz-szavazók megvezethetők, vágyvezéreltek, ne adj’ Isten, buták” – tájékoztat az européer Panamajack.

(Az Isten szót én javítottam át nagy I-re.)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.