idezojelek

Egy kitartó kísértet

A Lenin szervezte show-műsort később mi is átvettük: Kun Béla és cimborái 1919-ben nálunk is hasonló vállalkozásba fogtak.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Will Oliver

„Kísértet járja be Európát – a kommunizmus kísértete” – így kezdődik az 1848. február 26-án megjelent Kommunista kiáltvány. (A Marx, Engels szerzőpáros volt a kísértet.) Arról győzködték az olvasót, hogy a történelem legfőbb mozgatóereje az osztályharc, a burzsoázia–proletariátus rangadó. A proletariátus küldetése, hogy uralkodó osztállyá szervezze magát, megteremtse a kommunizmust, méghozzá úgy, hogy a termelőeszközöket elveszi a burzsujoktól. Ezzel a magántulajdonból társadalmi tulajdon lesz, az állam beadja a kulcsot, miáltal a társadalmi tervezés lesz az új szervezőelv. (Persze az állam csak addig ellenség, amíg a hatalom nincs a proletariátus kezében.) Fontos tudnivaló: a társadalmi tulajdonba vétel kizárólag erőszakkal érhető el, ami több-kevesebb (inkább több) vérengzéssel jár.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A kommunizmus premierjére egészen 1917. november hetedikéig várni kellett. E naptól aztán több évtizedes sötétség telepedett a kísérleti telepnek kiszemelt Oroszországra. A Lenin szervezte show-műsort később mi is átvettük: Kun Béla és cimborái 1919-ben nálunk is hasonló vállalkozásba fogtak, ám a Tanácsköztársaság Kft. hamar csődbe ment. (Zavaros utódaik ma is itt vannak közöttünk, csak a nevük más: liberálisok, zöldek, igazságosztó antifák stb.)

Marxék szlogenné lett javaslatát – Világ proletárjai, egyesüljetek! – a magyar kommunisták napilapja, a Szabad Nép, majd domesztikált utódja, a Népszabadság a címoldalára is kitette. Csak 1989. október 8-án vették le, amikor már mindenki rajtuk röhögött.

 

Borítókép: Az emlékmű szó áll Karl Marx német filozófus-közgazdásznak, a kommunista eszmék egyik kidolgozójának sírkövén a londoni Highgate-temetőben 2019. február 17-én. A rongálást vörös festékkel követték el az előző nap (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.