idezojelek

Második Trianon

Nem voltak illúzióink, amikor hetvenhét éve, 1947. február 10-én aláírtuk a második világháborút lezáró párizsi békediktátumot, de ez még a trianoni gyalázaton is túltett.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Balázs Attila

Nem voltak illúzióink, amikor hetvenhét éve, 1947. február 10-én aláírtuk a második világháborút lezáró párizsi békediktátumot, de ez még a trianoni gyalázaton is túltett. Nemcsak visszaállította az 1920-as megcsonkított határokat, de még három további falut is elvett tőlünk – Csehszlovákiának ítélte őket, úgymond „Pozsonyt védő hídfőnek”. 

Kaptunk egy új szomszédot is, a Kárpátaljáig terjeszkedő Szovjetunió képében. A trianoni diktátummal ellentétben az elszakított magyarságot immáron kisebbségvédelmi biztosítékok sem védték.

 Magunkra maradtunk. De érdekelt is bárkit a sorsunk… A győztes szövetségesek kiszolgáltatták Magyarországot a nagy Sztálin kénye-kedvének. (Továrisék „ideiglenesen” 1991-ig nálunk feledkeztek.)
A magyar békeküldöttség egyetlenegy érvét sem vették figyelembe Párizsban, szerepünk csupán megalázott aláíróként volt fontos nekik. Azt hangsúlyozták, a fő szempont az európai jogrend biztosítása: a stabilitás és a biztonság garantálása a térségben.

Stabilitás és biztonság?

Aztán mi maradt mára a győztesek által összefércelt Kelet-Közép-Európából? A hatfelé szakadt „Jugoszlávia”? Az összetákolt „Csehszlovákia”? A lángban álló Ukrajna?
Békeszerződés volt? Ugyan! Gátlástalan diktátum. Máig ketyegő pokolgép.
Deák Ferencnek, a haza bölcsének sokszor idézett gondolata (mau­zóleumának freskóján is olvashatjuk) adjon erőt mindnyájunknak:

Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz s mindig kétséges.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: A Magyarországot és Ukrajnát elválasztó vörös vonal a Tisza-hídon a határátkelőhelyen Záhonyban (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.