idezojelek

A csákányok kicsorbultak

Mária országában Jézus Krisztust negyven éven át „indexre” tették az istentelenek.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Mária országában Jézus Krisztust negyven éven át „indexre” tették az istentelenek. Egyik látványos mozzanata volt ennek, amikor 1951. szep­tember 23-a hajnalán a hatalma teljében terpeszkedő Rákosi Mátyás felrobbantatta a városligeti Regnum Marianum templomot. Túl sok idő nem adatott a tanácskommün bukásának emlékére, Szűz Mária tiszteletére 1931-ben felszentelt kegyhelynek. A világháborút túlélte, a diktátor ámokfutását nem.

A vandál beavatkozásra a hivatalos indoklás szerint azért volt szükség, mert a templom útjában volt a Felvonulási térnek. Helyére 1969-ben egy ordítva rohanó vöröskatona megmintázott alakja került – ma a Szoborparkban próbál uszítani…

 A templom (illetve a bősz baka) helyére a rendszerváltozás után puritán fakereszt került, rajta felirat: „Itt állt a Regnum Marianum templom. Rákosi Mátyás 1951-ben leromboltatta”. 2000-ben ezt is lefűrészelték haragos ifjúkommunisták.

Az újraállított feszület mára egyfajta történelmi emlékhellyé lett. Két eszme mementója: a hité és a diktatúráé.

Az utolsó miséről az ÁVH kizavarta a zokogó híveket. A legelszántabbak élőlánccal vették körül a templomot, a többtucatnyi ellenállót az Andrássy út 60.-ba hurcolták.

 Csöndben, gyorsan, „sunyiban” akarták elbontatni a templomot, ám a csákányok kicsorbultak a köveken. Isten háza nem könnyen adta meg magát. Robbantani kellett, beleremegett az éppen ébredő város. A Regnum Marianum a terrortól megszabadult nemzet háláját hirdette, lerombolása a proletárdiktatúra igazi ábrázatát. A magasba nyúló kereszt a fájdalmas múltra emlékeztet. A domb, ahol a kereszt áll, a Golgotára.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Donald Trumpot lelövik, ugye?

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Terrorháború új szakaszban

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

A kulturális megmaradás luxusa

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyar Péter nagy hibát követett el

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.