Egy meghiúsult békemenet emlékére

Modor Ádám
2003. 02. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 1980–81: A feltámadt remény éveiként maradtak meg emlékezetünkben. A lengyel Szolidaritás szakszervezet 1980-as életre hívása, a ’80-as lengyel nyár dicsőséges, fegyelmezett és győzedelmes sztrájkmozgalmainak gyümölcseként Kelet-Közép-Európa minden szabadságra szomjazó elnyomott polgárában a remény szikráját csiholta fel. Bár az agy-érelmeszesedésben szenvedő orosz birodalmi vezetők reakciói, valamint a hivatalos nyilvánosság kanálisain áramló hazugság- és dezinformáció-áradat nem sok jót ígért. A lengyel pártállam gyengeségét és válságát bizonyította, hogy népszerűsége csúcsán közel 10 millióan csatlakoztak a független szakszervezethez. A Szolidaritás a legerősebb ellenzéki mozgalommá vált a lengyelországi kommunizmus történetében.
A történelmi hagyományokban gyökerező magyar–lengyel barátság is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon minden ellenséges propaganda ellenére sokan szorítottak Lech Walesának és társainak. Talán egyetlen példa is megvilágítja a fiatalabb generációk számára, hogy milyen eszközökkel próbálta a magyar pártállam a sokoldalú tájékozódás lehetőségét beszűkíteni. Andrzej Wajda világhírű lengyel filmrendező Vasember című alkotása 1981 nyarán Cannes-ban Arany Pálma-díjat nyert. Lengyelországban milliók látták a filmet a Szolidaritás születéséről. A filmet a „liberális” Kádár-rendszerben csak illegális vetítéseken, rossz minőségű videokazettákon lehetett látniuk a szerencsés keveseknek. Televízióban, moziban nem mutatták be.
1981 őszén a budapesti bölcsészkaron felállt Nóvé Béla, aki két év kihagyás után a pesti bölcsészkaron folytatta Debrecenben kezdett tanulmányait, és az alább olvasható felhívás szellemével megegyező beszédében javasolta egy tiltakozó békemenet megszervezését. A hazai közvélemény egyoldalú tájékoztatását ellátó tömegtájékoztatási eszközökben ekkoriban gyakorta láthattunk képeket nyugat-európai béketüntetésekről. A gyakran rendőri brutalitást is bemutató televíziós képsorok arról győzködték a nézőket, hogy a nyugati közvélemény legaktívabb demonstrálóinak elegük van a fegyverkezési verseny újabb áldásából, az amerikai rakéták legújabb telepítési terveiből. Arról nem szólt a fáma, hogy ezeket a nyugati békemozgalmakat milyen csatornákon keresztül pénzelik és manipulálják Moszkvából, és a KGB hogyan épült be soraikba…
’81 októberében az ELTE bölcsészkarának diákparlamentje, talán Diószegi István dékán a kezdeményezés iránt megnyilvánuló pozitív semlegességet és a nemzetközi békemozgalom törekvéseit szkeptikus kritikával illető hozzászólását követően döntött: kézfeltartással megszavazta a békemenet tervét. Az önként jelentkezőket pedig megbízta, a jelen lévő KISZ-vezetők ellenzése dacára, hogy kezdjék meg a szervezést. Ezután a maroknyi csoport tagjai megállapodtak, hogy kezdeményezésükről, amely ekkor már a bölcsészkari diákparlament támogatását is élvezte, tájékoztatják a többi egyetem hallgatóit is. A kezdeti lelkesedést hamar lehűtötte a pártállam olajozottan működő akadályozó-korlátozó, majd a további szervezést is ellehetetlenítő intézkedéssorozata.
A bizottságból hamarosan kivált az első aggályoskodó, aki a párt és egyetemi vezetés engedélyét akarta kérni ahhoz, hogy egy példányban kitegyük az egyetemen a hirdetőtáblára a felhívás itt közreadott szövegét. Amikor elhatároztuk, hogy ezt engedély nélkül megtesszük, lehúzta nevét a listáról. A papírt néhány óra elteltével gondos kezek eltávolították a tábláról. Ekkorra már beszédtéma lett a bölcsészkaron és más egyetemeken a békemenet kezdeményezése. A szkeptikusok és közömbösök többséget alkottak, a szervezők azonban romantikus kalandvágyból tovább szőtték terveiket.
Néhány nap múlva az orvosi egyetem diákparlamentjén a párttitkár személyes felszólalását követően fojtották bele a szót Tóth Istvánba, aki ismertetni akarta elképzeléseinket. A közgázon meghallgatták ugyan a küldöttet, de csatlakozásra nem került sor, mert a pártállam gépezete addigra felkészült a nem várt támadás visszaverésére. Ekkor már köztudottá vált a szájhagyomány útján te
rjedő hírekből és rémhírekből, hogy a békemenet célja tiltakozás a nyugati és a szovjet(!) rakétatelepítések ellen egyaránt. Ezzel a kezdeményezéssel a pártállam egyik alapvető tabujához, a szovjet katonapolitikai és nagyhatalmi érdekek tiltott övezetébe tévedtek a kezdeményezők.
Néhányszor még összegyűltünk megbeszélni a teendőket, de miután elmúlt a karácsony, és egyes tervek szerint a szeretet ünnepe előtt lett volna eredményes a megmozdulás, felhagytunk az aktív szervező tevékenységgel. Még egy tisztázó beszélgetésre azért leültünk néhányan Bárd Andrással, a budapesti KISZ-bizottság munkatársával a Károlyi cukrászdában, ahol világossá váltak a lehetőségek: 1. Ilyen megmozdulást csak a KISZ szervezhet. 2. A rendőrség nem fogja engedélyezni számunkra az útvonalat. 3. Szovjet rakéták ellen nem lehet nyilvánosan szót emelni Magyarországon.
Amikor erre a beszélgetésre sor került, már túl voltunk 1981. december 13-án, a lengyel hadiállapot kihirdetésén, és az azt követő nem példa nélküli erőszakhullám tetőzésén. Mindannyian láthattuk a televízióban vagy hallhattuk a SZER adásaiban a „pax sovietica” hétköznapi megnyilvánulásait, tankok a városok és falvak utcáin, vízágyú, gumibot, kijárási tilalom a tiltakozások megakadályozására. Itt elegendő utalni a sziléziai Wujek-bányában mártírhalált halt sztrájkoló bányászok sorsára vagy a tankokkal megrohamozott gdanski Lenin Hajógyár képére.
Egy illúzióval szegényebbek lettünk, viszont elindítottunk egy folyamatot, amely a Dialógus békecsoport létrejöttével a béke kérdését napirenden tartotta még évekig. A Dialógus megfigyelésében és felmorzsolásában hazai mércével mérve már jóval nagyobb erőket vetett be a kádári–aczéli pártállam titkosrendőrsége, mint tette szerény békekezdeményezésünk megakadályozásakor.
***
<bFelhívás!
Az elmúlt hetekben minden eddiginél szenvedélyesebb békemegmozdulások voltak Európa-szerte, Skandináviától Olaszországig, Frankfurttól Drezdáig. Az ELTE bölcsészkari diákparlamentjén nagy visszhangot keltett az a diákok által felvetett javaslat, hogy a budapesti egyetemisták és főiskolások békemenettel fejezzék ki óhajukat és személyes felelősségüket a béke megőrzése iránt. A diákparlament ott, helyben megbízott tíz önként jelentkező diákot, akik lelkiismereti ügyüknek tekintik a budapesti egyetemisták és főiskolások békemenetének megszervezését. A célok tisztasága érdekében ügyelünk a spontán, társadalmi jelleg megőrzésére. Számítunk a hivatalos szervek támogatására is. Felhívással fordulunk hozzátok, hogy csatlakozzatok a kezdeményezéshez. Válasszatok az önként jelentkezők közül békecsoportot, amely közreműködik a békemenet megszervezésében. Várunk mindenkit, aki magáénak érzi a kölcsönös európai leszerelés ügyét.
*
Záradék:
Amennyiben kezdeményezésünket a felhívásban foglaltaktól eltérően használják fel, vagy a szervezést kisajátítják, a szervezőcsoport automatikusan feloszlik, a tagok közös nyilatkozatban határolják el magukat a történtektől.
*
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának
1981. november 17-i diákparlamentje megbízásából:
Csökmei Márta, Derdák Tibor, Fischer György, Járai Csongor,
Modor Ádám, Nóvé Béla, Petőcz András, Petrasovits Anna, Szent-Iványi István, Tóth István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.