Segítsük együtt a gasztronómia fejlődését!

–
2004. 02. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mire gondolnak a gasztronómiai szakírók, Molnár B. Tamás és Bittera Dóra egy tányér zöldségekkel bőven gazdagított Újházi-tyúkleves vagy egy különleges ízharmóniájában nehezen túlszárnyalható vadas nyúlcomb, illetve egy Gundel-palacsinta kóstolása közben?
Nem tudhatjuk, de a fent említett szerzőpáros 2003 novemberében megjelent cikkére is azért reagáltam Versenyképes a magyar gasztronómia írásommal, mert azt gondolom, hogy az élet, nem beszélve a gasztronómiáról is, sokkal összetettebb annál, hogy csak negatív eleme legyen. Továbbra is ez a meggyőződésem, annak ellenére, hogy Molnár B. Tamás és Bittera Dóra egy januári cikkükben megkérdőjelezik a magyar gasztronómia versenyképességét.
Az álláspontom az, hogy a magyar gasztronómia számos fejleszteni való gyenge területe mellett jelentős eredményeket is fel tud mutatni. Az éttermeknek a francia Michelin éttermi kalauzba csillagminősítést szerezni valóban igen nagy szakmai elismerést jelent. Tudni lehet azonban, hogy egy csillag megszerzése vagy elvesztése azon is múlhat, hogy például az éttermet minősítők találtak-e ráncot a vasalt abroszon vagy nem.
Más feltételek is nehezíthetik a magyar éttermek csillagszerzési esélyeit, például a szigorú konyhai költséggazdálkodás. Az is könnyen előfordulhat, hogy Magyarországon éppen egy francia éttermi tulajdonos írja elő a magyar konyhafőnöknek, hogy milyen mennyiségű és minőségű nyersanyaggal dolgozhat annak érdekében, hogy az ő profitja biztosítva legyen. A Michelin pedig olyan étterem részére nem osztogat elismerést, ahol nem a legkülönlegesebb – ebből következően a pénz nem számít alapon – nyersanyagokból készített ételek szerepelnek az étlapon. Ezzel együtt nem kizárt, hogy a közeljövőben az arra érdemes magyar étterem is bekerüljön a Michelin-katalógusba.
Ugyanakkor szerencsére van azért ma Magyarországon jó néhány olyan színvonalasan működő étterem – itt egy hosszú lista következne, de helyhiány miatt ezt most mellőzzük –, amelyet az ECA (Európai Vendéglátósok Szövetsége) vagy a Chaine des Rottiseur francia gasztronómiai szervezet kiválónak minősített. Ha már szóba került ez a két szervezet, szeretnék tájékoztatást adni arról, hogy az ECA európai vendéglátós-tanulója versenyét a 90-es évek közepén főiskolás hallgatóimmal több ízben megnyertük, míg 2002-ben a Chaine des Rottiseur világversenyén a Remíz étterem fiatal séfhelyettese, Götz Zsolt második helyezést ért el.
Miért nincs számottevő mennyiségű magyar étterem külföldön? Talán azért, mert azok a tehetséges magyar séfek, akik szakmailag megállnák a helyüket, nem rendelkeznek olyan tőkével, amellyel egy üzletet be lehet indítani és üzemeltetni. Ezzel együtt a szakmailag jó magyar szakácsokat a világ minden részén szívesen látják, és ami legalább ennyire fontos, szívesen kóstolják ételkreációikat.
A Bocuse d’Or-verseny színvonalát tekintve valóban fantasztikus. Volt szerencsém a legutóbbi, 2003-as versenyen megfigyelőként részt venni, annak reményében, hogy Magyarország is bekapcsolódhat ebbe a kiemelkedő eseménybe. Miután erre a versenyre csak az pályázhat, aki a saját országában – a versenyszabályoknak megfelelő média- és szponzori feltételek garantálása mellett – megnyeri az országos selejtezőt, és 15 hónappal a francia verseny előtt benyújtja jelentkezését, így a legközelebbi részvételi esélyünk már csak a 2007-es megméretésén lehet.
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egy olyan, most két éve működő szervezet, ahol a séfkollégák az építő jellegű kritikából szívesen tanulnak. Ezért ezúton meghívjuk Bittera Dórát és Molnár B. Tamást a soron következő összejövetelünkre, amelyet 2004. március 1-jén 16 órai kezdettel a BGF KVIFK Alma Mater éttermében (1054 Budapest, Alkotmány utca 9–11.) tartunk.

Sándor Dénes főiskolai docens,
az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.