Osztrák–magyar munkaügyi érzelmek

2004. 07. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gond nélkül elhisszük, hogy Ausztria két év múlva felülvizsgálja a magyarok ottani munkavállalásának korlátozását. Különösképpen, ha ezt – mármint az öt plusz két éves diszkrimináció lehetséges feloldását – az utóbbi időben többször is szóba hozták – nemcsak mi, hanem az osztrák politikusok is.
Legutóbb Heinz Fischer, az ország új államfője – aki gesztusértékű látogatást tett kedden Budapesten – is beszélt erről a kényes témáról. Egyébként le a kalappal Fischer előtt. Az osztrák politikus tudniillik, szakítva a hagyománynyal, nem a dúsgazdag Svájcba látogatott, miként az szokássá vált Bécs részéről, hanem Magyarországot kereste fel első hivatalos útján. Régi történelmi partnerünk – az uniós bővítés hatására, illetve a kiemelkedően jó szomszédi viszonyok miatt; a múlt sérelmeitől most diszkréten eltekintünk – valószínűleg bennünket tart első számú stratégiai partnerének. Gyakorlatilag ezt igazolják a felmérések is, hiszen Ausztriában, legalábbis a májusban csatlakozott országok közül, a legkevésbé elutasított nép a magyar. Aki pedig egy kicsit is érti a német ajkú népek mentalitását, az tudja, mindez annyit jelent: kedvelnek bennünket a sógorok.
Mellesleg az osztrák–magyar viszony alakulásában nincs is semmi gond, sőt, kis túlzással azt is állíthatjuk: még a Monarchiában sem volt ilyen harmónia. Osztrák oldalról ugyanis, főként az ottani vállalatoknak köszönhetően, 1990 óta áramlik hozzánk a működő tőke, s rendre nyílnak az ausztriai cégképviseletek. A statisztikák szerint a legtöbb vegyesvállalatban domináns az ausztriai befektetés. A folyamatnak azért persze mellékzöngéje is van: az építőipar túlnyomó része osztrák kézbe került, továbbá a kereskedelem bizonyos szegmense is. Látványosak ugyanakkor a kulturális és határ menti kapcsolatok. Előbbi vonatkozásban erősödött a Bécs–Budapest tengely, és nem telik el úgy nap, hogy a határon ne tartanának valamilyen fesztivált.
És hogy mit adunk mi ezért cserébe? Nos, Alsó-Ausztria, Burgenland és Bécs továbbra is bevételhez jut a magyaroktól: bár az uniós csatlakozás óta az áfát már nem lehet visszaigényelni az osztrák határon, még mindig tömegek járnak át vásárolni. A Lajtán túlra elsősorban a márkás ruházati cikkekért, bútorokért és elektromos berendezésekért ruccanunk át. Persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy feltűnően jók a politikai kapcsolatok. Olyannyira, hogy 2000-ben, Ausztria külpolitikai szeparáltsága idején lényegében csak mi, magyarok álltunk jót a császárvárosért. (Az Orbán-kormányt emiatt ellenzéke, a mai kormánypártok keményen támadták. Kovács László egyenesen úgy fogalmazott: Ausztriába ne menjen több magyar síelni.)
Alles ist schön, alles ist gut – akár így is jellemezhetnénk az osztrák– magyar relációt, ám itt van ez a fránya munkavállalói korlátozás. Ráadásul célországról van szó, hiszen a magyarok leginkább Ausztriában és Németországban dolgoznának szívesen, azaz hiába liberalizálja munkaerőpiacát például Nagy-Britannia vagy Svédország, a külföldre igyekvő polgártársnak bécsi vagy müncheni állás kell. Amúgy Ausztriának is érdeke belső munkaerőpiacának a bővítése, hiszen 200 ezer új állásra lesz szüksége ahhoz, hogy teljesítse az uniós foglalkoztatási rátát. Persze meglehet: Ausztria pont a mi érdekünkben tartja fenn még jó ideig a munkaerő-piaci szigorát. Hiszen ha megnyílnának az osztrák munkaerő-piaci határok, ugyan ki dolgozna ebben az országban, különösen hazánk keleti felében nettó 50-60 ezer forintért?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.