Csak nekünk nem fontosak a külhoniak?

2004. 11. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazati jogú negyven év feletti lakosság jelentős része kevés emocionális érzéssel bír a határon túli nemzettestrészek iránt, mert a szocializmus idején szinte szitokszó volt ezek emlegetése. Az átlagemberek közül (kivéve, ha volt valamilyen személyes kapcsolata) nagyon kevés ember érezte át ennek az ügynek a fontosságát. A szocialista időszakbeli, „legyünk minden szomszédunkkal jóban, akkor csak megmaradunk” politika nem tette lehetővé a téma korrekt értékelését. Jó lenne ismerni a választ arra a kérdésre, hogy a mai posztkommunista vezérkar szerint vajon hogyan alakulhatott ki a szintén internacionalista irányítással működő környező országokban egy nemzeti érzésekre építő politika, ami még ma is választási eredményt befolyásoló tényező ezen államokban.
Mert ezek az országok a szovjet ideológia kiszolgálása mellett megmaradtak hazafiaknak is. Ezen államokban nem silányították el a múlt dicsőséges eseményeinek tanítását, hanem felhasználták azokat a nemzettudat erősítéseként, amit a rendszerváltozás után rögtön ki is játszottak a szomszédos államokkal szemben. Nálunk ez nincs így, mert mi Közép-Európa egykori legjelentősebb államaként „a tanuljunk meg kicsik lenni” kovácsi gondolkodásmódot követjük. Ezt mondják a mi bölcs vezetőink, mert a legyünk mindenkivel jóban elvet képviselve ők tovább építhetik kacsalábon forgó villáikat, és megköthetik zsíros üzleteiket. Tudatosítani kell, hogy aki mindenkivel jó viszonyt akar ápolni, azt előbb-utóbb elnyomják az erősek, mert tőle senki nem tart, őt lehet ütni. (Gondoljunk csak Szlovákiára és Romániára.) Ukrajna kivételével az összes környező állam ismeri és a gyakorlatban is alkalmazza a kettős állampolgárság intézményét. Nekik fontosak az anyaországon kívül rekedt testvéreik, csak nekünk nem lényeges. Hová jutottunk?
Gondoljunk bele, mi lett volna a honfoglalás kori és az azt követő néhány században hazánkkal, ha nincsenek a Kárpátok alatt székely testvéreink, akik sokszor hősiesen védték az országot a keletről érkező támadásoktól. Mit szólna a mai Erdély területén született Mátyás király, hallva a kormánypártok nem szavazatra buzdítását? Lehetne-e állami értelemben vett magyarságról beszélni akkor, ha a XVI–XVII. században nem tartja fenn a nemzettudatot az akkori Erdélyi Fejedelemség? Mit szólnának a Zrínyiek, akik a mai Horvátországhoz köthetők? Hogyan érezné magát néhány aradi vértanú, aki szintén nem a mai Magyarországon született, illetve volt a birtoka? Miért fontos e felsorolás? Azért, mert ezen emberek nélkül mi könnyen nem lehetnénk tanárok, és a mai vezetőink nem lehetnének az ország irányítói, mert nem létezne Magyarország.
Sokan mondják lenézően, hogy ebből egyesek érzelmi kérdést kreálnak, s ez felelőtlen megközelítés. Igen, az. Hány határon túli magyar mondott le magyar állampolgárságáról? Egy sem. Ők nem alamizsnát kapnak, hanem jogos igényüket teljesítjük e döntés által. Ezen kellene elgondolkoznia Hiller István miniszternek, amikor a nemre adja le a voksát. Ez a mi nagy felelősségünk szakemberként, hogy átlépve a pártálláson, most az összes történelemtanár az igen mellett tegye le a voksát. Egyáltalán nem szeretnék indulatokat gerjeszteni, hanem egyszerű pedagógusként fontossá tenni pályatársaim szavazatának súlyát. Remélem, nem talál süket fülekre.
„Hontalan vagyok, de vallom rendületlenül, hogy Ő az út, s az élet és maradok ez úton, míg csak élek töretlen hittel ember s magyar.” (Wass Albert)

A szerző pedagógus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.