A szegény Mayer családi háza

Az Élet és Irodalomban megjelent, Orbán Viktor feleségének korábban résztulajdonában álló tokaji cégről szóló írással szinte azonos időben vásárolt több tízmillió forinttal nagyobb értékben családi házat Mayer Aranka, mint amivel elcserélte szülei volt lakását. A Fidesz szerint vannak erők, amelyeknek ennél is többet ér Orbán Viktor gyanúba keverése.

2005. 08. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest egyik legszebb és legdrágább részén, a II. kerületben vett családi házat Mayer Aranka, az Orbán család állítólagos gazdagodását vizsgáló bizottság „koronatanúja”. Az Orbán Viktor feleségének korábban résztulajdonában álló Szárhegy-dűlő–Sárazsadány– Tokaj-Hegyalja Kft. üzleti ügyeiről az Élet és Irodalomnak (ÉS) jegyzőkönyveknek beállított fénymásolatokat átadó Mayer Aranka egy 906 négyzetméteres ingatlan egynegyedét vásárolta meg idén márciusban – egy kétszintes házrésszel együtt –, tehát az ÉS-ben megjelent cikksorozat megjelenése előtt napokkal. Ismert, a Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzésében kimondta: az ÉS nem idézhetett taggyűlési jegyzőkönyvből, hiszen a szóban forgó időpontokban nem volt taggyűlése a Szárhegy-dűlő–Sárazsadány–Tokaj-Hegyalja Kft.-nek.
Nincsenek csodák, s ennyi véletlen sem lehetséges – jegyezte meg tegnap Révész Máriusz azzal kapcsolatban, hogy a szegénységben élő Mayer Aranka nevére lényegében éppen akkor került egy nagy értékű budai ingatlan, amikor megjelent az Élet és Irodalom hasábjain a Tokaji borcsaták című írás. A Fidesz szóvivője ingatlanszakértőkre hivatkozva több mint 40 millió forintra becsülte a családi ház értékét. Tehát ez az ingatlan és az eladott bérházi, 57 négyzetméteres lakás – ahol korábban a szülei éltek – között 15–30 millió forintos különbség lehet, ezért a Fidesz szóvivője feltette a kérdést: ki fizette a különbözetet? Majd megjegyezte: óhatatlanul eszébe jut az embernek az úgynevezett gyanúkampány terv is, amely forgatókönyv egy része már lényegében megvalósult, Orbán Viktort alaptalanul és tudatosan próbálják azóta is lejáratni, ehhez használták fel Mayer Arankát.
Mayer Aranka úgy reagált: szülei 1963-ban költöztek a II. kerületi, önkormányzati lakásba két kisgyermekükkel. 30 évvel később, 1993-ban megvették az önkormányzattól ezt a lakást az ő nevére – örökös haszonélvezeti joggal. Idén márciusban eladták a lakást, és ráfizetéssel egy lakást vettek ugyancsak a II. kerületben. Ez is az ő nevére került az ő holtig tartó haszonélvezeti jogukkal biztosítottan.

„A bíróság megállapította, hogy az alperes azzal, hogy a 2005. augusztus 5-én a www.mno.hu honlapon a „Szegény Mayer családi háza” című cikkel azt a hamis látszatot keltette, hogy a felperes valótlanságokat állítva részt vett volna Orbán Viktor elleni lejárató kampányban, és erre tekintette a felperes által a II. kerületben eladott és vásárolt ingatlanok közötti vételár különbözetet az Orbán Viktor lejáratásában érdekelt politikai erők fedezték volna, megsértette a felperes jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.