Házasság kontra öregecskedő feleségek

2006. 02. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes Gyurcsány Ferenc elhíresült mondása: a férjek „öregecskedő” feleségeik helyett fiatalabbakat érdemelnének. Az MSZP választási kampányának ígérgetési része kezd kimerülni. Új ígérgetésekre van szükség, amelyekkel bővíteni remélhetik választóik táborát. Ennek érdekében javaslom, hogy vegyék fel a választási ígéreteik közé: „Lakásokat az öregecskedő feleségeknek.”
Miről is volna szó? Ha a férjek lecserélik öregecskedő feleségeiket fiatalabbakra, nyilván nem kívánnak a régi és az új feleségeikkel vagy élettársukkal egy lakásban élni. Így jelentősen megnövekszik a lakásigény. A lecserélt feleséget mégsem lehet az utcára zavarni, neki is lakásra van szüksége. Megszokott otthonától, környezetétől, gyermekeitől, rokonaitól, barátaitól, ismerőseitől, munkahelyétől nem lehet messzire űzni. Célszerű lenne hát városaink, falvaink köré kisebb városkákat, lakóparkokat építeni, legfeljebb a jelenleginél szerényebbeket, például olyat, mint amilyenek régebben az úgynevezett „cs” (csökkent értékű) lakások voltak. Természetesen állami forrásokból. „Dübörög” az ország, a gazdaságunk; fejlődni fog az építőipar is. Pénz van, lesz elég. Az igaz, hogy nagyságrendekkel nagyobb kiadásokkal kell számolni, mint amivel most az MSZP riogatja a nyugdíjasokat a Fidesz által javasolt, a munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási járulék csökkentése kapcsán.
Kicsit komolyabbra fordítva a szót: a házasságon alapuló családé a jövő. Más együttélési formának hosszú távon csekélyek az esélyei. Ezt annak ellenére állítom, hogy ma – sajnos – minden második-harmadik házasság válással végződik, és sok elvált ember érthetően nem örül, ha a válásról és annak következményeiről beszélünk. A családról van szó, a gyermekekről, hazánk katasztrofális demográfiai helyzetéről. A házasság, a család intézménye nem a kereszténység privilégiuma, ha csak a római korra tekintünk is vissza. Az érzelmileg, kulturálisan kötődő többség számára a család alakítja ki, segíti és tartja meg az általános erkölcsi rendet, a szolidaritást és a szeretetet. A különböző vallások hatékony segítői a házasságnak, a családnak. A nem vallásos emberek is esküt tesznek a polgári házasságkötésükön. Az egyházi házasságkötések csak tovább fokozzák az emberekben a házasság és a család iránti elkötelezettséget, amely nemcsak az egyének, hanem a társadalom, az ország számára is hasznos. Itt említem meg, hogy a leköszönő lengyel Kwasniewski utolsó elnöki napján, az elnöki palota kápolnájában egyházi házasságot kötött Jolanta Konty nevű feleségével, akivel huszonhat éve élnek polgári házasságban. Kwasniewski korábban kommunista funkcionárius volt.
Az volna kívánatos, ha az idei választások utáni erkölcsi megújuláskor nem a házasságok felbontása, az öregecskedő feleségek számára való kényszerű lakásépítés, hanem a család igazi, erkölcsi támogatása lenne a legfőbb szempont, természetesen az állami eszközök hathatósabb támogatásával, biztosításával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.