Két szónok, két beszéd

Tihanyi Örs
2006. 04. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két eltérő egyéniség, két eltérő üzenetet közvetítő beszéddel. Nagyjából így lehetne összegezni mindazt, amit a nagy pártok miniszterelnök-jelöltjei nyújtottak a hét végi választási nagygyűléseken. „Magyarországon baloldali politikus ilyet régen látott” – a tömeg láttán ezek voltak Gyurcsány első szavai, ez azonban inkább lelkesítésként szolgált. Figyelemre méltó, hogy miközben a kormányfő a köztársaság nevezetű, a Magyar Köztársasággal csak érintőleges kapcsolatban lévő, absztrakt közjogi képződmény megóvása céljából trombitálta össze a híveit április elsején, beszédében mindenről szó esett, csak arról nem, hogy egészen pontosan mi is az a fenyegető veszély, amitől meg kellene védeni Magyarország államformáját. Érdemi bejelentés csupán a beszéd végén hangzott el, amikor Gyurcsány végre nyíltan megnevezett egy tényezőt, ami baljós árnyként magasodik a „nemzet-lélek test-köztársasága” fölé. A Fidesz házról házra járó aktivistáiról van szó, akik a miniszterelnök szerint azt akarják elérni, hogy „ne a magunk szándéka szerint válasszunk, hanem valakinek valamiért megfeleljünk”. Ezek az önkéntesek azonban nem a Magyar Köztársaság jogrendjét fenyegetik, hanem csupán az MSZP oly bőszen hangoztatott parlamenti többségét.
Orbán Viktor beszéde lényegesen többet utalt mindazokra a szomorú történelmi emlékekre, illetve nagyon is aktuális veszélyekre, amelyek miatt még mindig egy komor és félelemkeltő világban kell élnünk. A Fidesz elnökének beszédében szó esett az orosz csapatok kivonulásáért és a szabad választásokért folytatott ellenzéki küzdelmekről és az 1956-os forradalom emlékéről, a lehallgatások, a zaklatások, a kihallgatások és a gumibotozások korszakáról. Ám a félelem korszaka nem múlt el: Orbán világosan utalt azokra, akik még manapság is a terrorveszély fölemlegetésével akarják elültetni az emberekbe a szorongást és a bizonytalanságot. A sajátos allegóriaként értelmezhető szoborpark és a papírszobor sokkal könnyebben befogadható és megérthető kép volt, mint Gyurcsány álrepublikánus eszmefuttatásai, amelyek éppen a megszemélyesítés hiánya miatt bomlottak szét atomjaikra a levegőben.
Összehasonlítva a két beszéd egészét az látható, hogy az MSZP változatlanul kevésbé tudja feltüzelni és cselekvésre serkenteni a híveit, az elmúlt hónapok nagy lendülete pedig érdemi mondanivaló híján kezd kifulladni. A Fidesz egyértelműen erőteljes és támadó szellemben lépett fel, elsősorban a saját törzsközönségére építkezve. Napokon belül ki fog derülni, hogy ez a bátor, de kockázatos terv elhozza-e végre a régóta várt választási sikert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.