Pályaváltás: nem látni az új nyomvonalat

2006. 10. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Gyurcsány Ferenc a parlament hétfői ülésén két szűk esztendőről beszélt, addig az Országgyűlés keddi vitanapján már hét bő évet emlegetett. A korrektség kedvéért tegyük hozzá: a miniszterelnök a jövő évi költségvetés tekintetében ígért mínuszt, és az unióból érkező – pályázható és lehívható – beruházási források kapcsán emlegetett pluszt. Akkor most nézzük, hogyan is állunk.
A lényeg, hogy hamarosan lehull a lepel: a hivatalos bejelentések alapján a kormány első olvasatban a héten tárgyalja a következő évi büdzsét. Persze anynyit már most is tudunk, hogy az idei – cirka 350 milliárd forintra rúgó – megszorítócsomag csak előszele volt a 2007-esnek. Miután ugyanis erőteljesen csökkenteni kell az állam deficitjét, a húzd meg program jövőre még inkább érvényesül. Az ereszd meg pótlékért pedig a parlamenti választásokig várhatunk.
Eközben viszont ne feledjük, a hatályban lévő konvergenciaprogram felett az Európai Unió gyámkodik, s a közösség aligha nézi majd tétlenül a büdzsé alakulását. Pláne, hogy első körben a gazdasági egyensúlyt illene helyrebillenteni. Amennyiben pedig hihetünk az eddigi kiszivárogtatásoknak, a költségvetés jövőre a kiadási és bevételi oldalon négyszáz-négyszáz milliárdos plusz-mínusz többlettel számol. Magyarán: több pénzt kell központilag behajtania az államnak, eközben viszont kevesebbet lehet kiadnia a közfeladatok ellátására. Persze még nem tudni, hogy a baloldali kormánykoalíciónak sikerül-e újat alkotnia a költségvetés tervezése és végrehajtása terén. Újdonságként hatna például egy teljesíthető büdzsé. Csak emlékeztetőül: az elmúlt ciklusban még egyetlenegyszer sem sikerült olyan költségvetést készítenie a régi-új hatalomnak, amelyről nem derült volna ki, hogy számai tarthatatlanok, így minden évben százmilliárdokkal kellett kiegészíteni. S miközben a kormány lehetőségein felül költekezett, az állam hiányt hiányra halmozott. Olyannyira, hogy az idei, tízszázalékos államháztartási deficit nem is kifejezetten európai adat, sokkal inkább a rekordok könyvébe tartozik. S miután a deficitet állampapírból fedezzük, az államadósság megállíthatatlanul duzzad. Szó se róla, van hírünk a világban.
Ám a híres magyar kreativitás a költségvetési trükközésben, az állami számok kozmetikázásában ki is merül. És ez óriási baj. Miként az Állami Számvevőszék aktuális bírálataiból is kiolvasható: a magyar költségvetés rendre kockázatokkal terhelt mű.
Ám az, amiért aggódunk, más természetű: jócskán visszavetheti a gazdaság növekedését a stabilizációs program. Ráadásul olyankor, amikor a világgazdaság, így vele együtt legfőbb felvevőpiacunk, az EU is megtorpan. Bár a kormányzat váltig állítja: pályamódosítás következik be, az eddigi tapasztalatok birtokában a felzárkózást éppenséggel a veszteglés és a lemaradás válthatja fel. Erre utaló jelek: magas közterhek miatt csőd szélére jutott vállalkozások, folyamatosan növekvő munkanélküliség, a gazdaság lassulása, a magasabb infláció vagy éppen a forint árfolyamának kiszámíthatatlansága. Plusz vagy mínusz? Teljesen mindegy. Nyoma sincs új gazdaságpolitikának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.