Magyar demokráciapótlék

Tolcsvai L. László
2007. 04. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve – alkotott véleményt Ferenc József császár egyik magyarországi látogatása során. Aztán persze kiderült, hogy őfelsége csak a csillogást, villogást láthatta székesfővárosunkban. A kis történetet felidézve déja vu érzése támadhat az embernek a harmadik évezred elején. Egykor Ferenc Jóska elől tüntették el a kínos látványt, most pedig Ferenc takargat, finomít. Úgy látszik, azokkal az emberekkel szeretné rózsaszínben láttatni a világot, akiket tavaly tavasszal félrevezetett a hazai gazdaság teljesítményét illetően, akik szavazatait hazugságok árán csalta ki. A kormányfő jól tudja, mit tesz, s számára az sem gond, ha netán tüntetgetnek, méltatlankodnak, netán néhányan belepusztulnak a nyomorba.
A szocialisták munkálkodásának gyümölcseként Magyarországon egy mutyidemokrácia született, amely kívülről, a felületes szemlélő számára egy normális többpártrendszernek látszik, mégsem az. Egy alattvalói tömeggé silányított társadalom ez, ahol néhány ezer kiváltságos igyekszik mérhetetlen befolyásával visszaélve formálni a népakaratot. Gyurcsány Ferenc és a kormánypárti politikusok eközben ujjal mutogatnak jobbra, mondván: minden bajnak Orbán Viktor az okozója. Ő a mumus, aki szerintük hergeli a népet, tehát a Fidesz jobban tenné, ha megszabadulna tőle. Noha a legtöbb MSZP-s összejövetelen Orbán a legfőbb téma, a kormányfő szerint nyolcmillió magyar lihegi túl a gondokat az exminiszterelnök mondatainak hatására – tudhattuk meg magától Gyurcsány Ferenctől az alsóvadászi romatelepen tett emlékezetes látogatásakor. Nyilván gondolatok nélkül járja a vidéket, az elkeseredett cigányok záporozó kérdéseire ugyanis bizonyára nem azt ismételgette volna, hogy dolgozni kell, dolgozni kell, dolgozni kell…
Akad borsodi település, ahol az álláskeresők aránya meghaladja a kilencven százalékot, az elhelyezkedési lehetőségekről beszélni sem érdemes, az alacsony képzettségűek száma ugyanakkor minden képzeletet felülmúl. A láthatóan hiábavaló kérdések után az egyik helyi roma megjegyezte, a kormányfő fejében olyan gondolatok keringhettek a telepen, hogy amenynyiben nem gond, akkor ne kérdezzenek, ne gondolkodjanak, csak viseljék a terheket, amelyeket nehéz keresztként hordhatnak, miután a 2002-es kormányváltás után a szabad madarak és a szegfűsök szövetsége porig rombolta az ország gazdaságát. Eladtak mindent, amit lehet, csak éppen eltűnt a pénz.
Nyilván közhelynek tűnik, mégis egyértelmű: a halálos dózisban mért sarcpolitikát kevesen bírják ki évekig. A baloldal hatalmi elitjének nyilatkozataiból ugyanakkor az derül ki, a kormány és a koalíció tagjai nem értik, miért háborognak az emberek. Baj van? Hol? Netán túl jól megy soruk, s többet igényelnének? Ha más a probléma, akkor szóljanak alulról, mert fenn minden használható ötletre vevők. Valljuk be, az egészségügy, oktatásügy, a szociális szféra, a közigazgatás, valamint a közélet egyéb területén a különböző intézmények vezetői, tisztségviselői kénytelenek hallgatni, mint a sír, mert ha mégis nyilatkoznának valami olyat, ami a kormány hibáira hívja fel a figyelmet, akkor vehetik a kalapjukat. Baloldalon médiatámogatásból sincs hiány, csak az a kérdés, hogy a pénz vagy a hit motiválja-e a kormánybarát tollnokokat. Itt tartunk ma, de hosszabb távlatokban nem érdemes gondolkodni, amikor lassan a napi túlélés lesz sokak legfontosabb feladata. Hiszen a kórházbezárások miatt nem tudhatjuk: megérjük-e a jövő hónapot. S a koalíció eközben azt akarja elhitetni, hogy az elégedetlenséget csupán a Fidesz elnöke gerjeszti mesterségesen.
Az épülő mutyidemokrácia néhány ezer kiváltságos haszonélvezőjének érdeke ennek sulykolását diktálja. Vajon meddig veszi be a gyomrunk ezt a demokráciapótlékként a hatalom által fogyasztásra kínált katyvaszt?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.