A közoktatást is elérték a megszorítások

2007. 05. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beköszöntött május hava. A tavasz, amikor mindenki a szabadba vágyik. Kimozdulni otthonról – megismerni városainkat és tájainkat, amelyekről eddig csak olvastunk, vagy könyvek szép képein láttuk – talán minden diák vágya. Utazni, vonatra szállni, az országot járni, és mindeközben megismerni magunkat és egymást. Persze a diákság egy jelentős részének az utazás nem csupán efféle fényűzési hóbortot jelent, hanem a mindennapi életük alapvető, nélkülözhetetlen eszköze.
2007. május 1-je azonban egy újabb nap, amikor megtapasztalhatjuk azt, hogy az ország vezetői számára nem érték, ha egy diák szeretné megismerni hazáját, vagy csupán otthonától távoli iskolájába szeretne eljutni a jobb tanulási feltételek miatt. (A lakóhely és az iskola közötti bérletek nappali és esti tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatóknak 2007. május 1-je előtt 90 százalékos, utána 67,5 százalékos kedvezménnyel voltak válthatók; csak a középiskola befejezéséig marad meg a 90 százalékos kedvezmény.) Amikor nem érték, hogy többet szeretnénk tudni, mint amit a könyvek képesek megtanítani. Amikor nem érték, hogy többet szeretnénk látni, mint a tantermek négy fala (bár ma, amikor iskolákat zárnak be, ez sem lebecsülendő dolog…). Május 1-je egy újabb nap, amely bebizonyítja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alkuképességét és a „ha már kenyeret nem kapunk, legalább a morzsákat ne vegyék el tőlünk” gondolkodásmód kudarcát. A tárgyalások hátterét nem ismerve, de a tények alapján biztosan látva azt, hogy e paktum kárvallottjai mi vagyunk, diákok, tanuljunk az oktatás bármely: alap-, közép- vagy felső fokán. Mi, diákok, akik ebben a megállapodásban elvesztettük a tanulók, diákszervezetek és képviseletek közötti összefogás utolsó lehetőségét is a kedvezmények egy részén túl.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kommunikációs osztályának 2007. április 19-i közleménye cinikus módon így vezeti fel a május 1-jétől életbe lépett kedvezménykurtítást:
„A GKM az utazási kedvezményrendszer átalakítására irányuló elképzelésekről széles körű társadalmi egyeztetést folytatott az érintett társadalmi csoportok (diákok, hallgatók, nyugdíjasok, fogyatékkal élők, közalkalmazottak) főbb érdek-képviseleti szervezeteivel.”
Az ilyen típusú egyeztetésekből, köszönjük, de nem kérünk. És nem kérünk abból a kormányzati kommunikációt – azaz mindenféle tárgyalás nélküli döntések meghozatala, majd látszategyeztetéseken a legrosszabb variációk enyhítése – sikerre vivő alkuból, amely az elért nappali, esti és levelező tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatóknak járó 50 százalékos kedvezményt (levelező hallgatók esetében csak a lakóhely és iskola között) mint lehetséges legjobb megoldás tünteti fel. Korábban a HÖOK 2007. január 3-i nyilatkozatában ezt még elfogadhatatlannak ítélte. Az alku egyedüli eredménye, hogy lehetetlenné tette a diákok egységes fellépését, bárminemű szervezett tiltakozását: hiszen tény, hogy a megmaradt 50 százalékos kedvezménynek nincs olyan mozgósító ereje, mintha a kedvezmény teljes összegét eltörölték volna. Számomra azonban még mindig kedvezőbb helyzet lett volna, ha nem születik meg ez a paktum, ha nullaszázalékos kedvezményben részesültünk volna, hiszen önmagunkért talán képesek lettünk volna összefogni, ha már a következő generációval való szolidaritás csupán párezres tüntetésekre volt elegendő a tandíj ellen.
És a másik kérdés, amelyben a hallgatói képviselet véleményem szerint kudarcot vallott, a FER-nek hazudott tandíj ügye. 2006. február 14-én, a HÖOK Beszélgetések a felsőoktatásról elnevezésű rendezvényén a négy parlamenti párt oktatáspolitikusai (Almássy Kornél, MDF, Arató Gergely, MSZP, Sándor Klára, SZDSZ, Sió László, Fidesz) arra a kérdésre, hogy megválasztásuk esetén tervezik-e a tandíj bevezetését a felsőoktatásban, mindannyian határozott nemmel feleltek. Hasonló ígéretek, majd a választásokat követően felvetett fantáziadús ötletek – mint utólagos képzési hozzájárulás – után Hiller István június 27-én, sajtótájékoztatón jelentette be a fejlesztési részhozzájárulás (FER), azaz a tandíj bevezetésének szándékát. A Magyar Köztársaság Országgyűlése július 24-én elfogadta a felsőoktatási törvény tandíjat is tartalmazó módosítását, így a HÖOK megkezdte a hallgatói demonstráció megszervezését.
A HÖOK országszerte több demonstrációt szervezve állt ki a tandíj bevezetése ellen, ami reménykeltő volt. Az utolsó – közel egy hónapot csúszó – 2006. október 19-i, fővárosi párezres gyűlés közönsége előtt azt az ígéretet tette a HÖOK korábbi elnöke, Ekler Gergely, illetve a többi felszólaló, hogy minden félév elején tüntetéseket szerveznek a tandíj ellen, amíg azt el nem törlik. A HÖOK 2007. január 17-i sajtóközleménye, bár a tandíj ellen buzdít, de azt úgymond megengedve a beszedendő tandíj összegének minimum 50 százalékát hallgatói ösztöndíjak formájában kéri visszajuttatni. És bár vezetőik folyamatosan hangoztatják tandíjellenes álláspontjukat, de programjuk már kizárólag csak kárenyhítésre törekszik, nem pedig a probléma, a tandíj megszüntetésére. Ezt a véleményemet támasztotta alá az a tény is, hogy a HÖOK lemondott a tavaszi tandíjellenes tüntetés megtartásáról radikális csoportok tüntetéseken való rendbontásától tartva. Ez elfogadhatatlan, hiszen az októberi Dísz téri tüntetés is mindenféle atrocitásoktól mentes volt, és a tavaszi demonstráció megvalósításához is csupán a hallgatói képviseletek és önkéntes diákok szervezőmunkája, valamint a rendőrség megfelelő – nem túlzott – jelenléte és együttműködése teljes biztosítékot jelenthetett volna.
Befejezésül egy egyszerű számpéldával szeretném érzékeltetni a kedvezményrendszer változásának és az áremelések negatív hatásait:
2007. január 31-én egy teljes árú vasúti menetjegy ára – az egyszerűség kedvéért – 100 forint, a 67,5 százalékos kedvezményű diákjegy ára pedig 32,5 forint volt. A 2007. február 1-jével életbe lépő átlagosan 16 százalékos tarifaemelés hatására a teljes árú vonatjegy ára 116, míg a 67,5 százalékos kedvezményű diákjegy ára 37,7 forintra nőtt. A 2007. május 1-jei átlagosan 17 százalékos áremelések és a kedvezmények csökkenése a teljes árú jegyet 135,72 forintra, míg a már csak 50 százalékos kedvezményű diákjegyet 67,86 forintra emelte. Ezek szerint a vasúti teljes árú mentejegyért három hónap leforgása alatt 100 helyett 135,72 forintot kell majd fizetni, ami 35,72 százalékos drágulást jelent. Míg a diákok utazási költségei ennél is drasztikusabb módon nőnek: a január végi 32,5 helyett május 1-jétől 67,86 forintot kell fizetnünk, ami a január végi ár 208,8 százaléka.
Ez persze csak egy tényekkel alátámasztott vélemény, és ha csak azt éri el, hogy mi, jelenlegi és már végzett diákok beszélni kezdünk a témáról, már elért egyfajta eredményt, hiszen ezek a döntések túlmutatnak rajtunk. A holnapról, a holnapunkról is szólnak, talán egyszer majd az érintettek, vagyis a mi megkérdezésünkkel is.

A szerző egyetemi hallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.