Kritika a tőkepárti álbaloldalnak

Kemény Gábor
2007. 05. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanulságos történet, hogy a munkavállalók érdekeit valóban képviselő baloldali, szociáldemokrata típusú pártok mi módon változtak át a nemzetközi nagytőke szolgálóivá. Ez mintegy húsz évvel ezelőtt kezdődött. De előbb vizsgáljuk meg a boldog hetvenes-nyolcvanas évek Nyugat-Európáját, ahol az emberiség történelmének eddigi legfejlettebb társadalmi berendezkedése, az úgynevezett jóléti állam kialakult, és körülbelül húsz éven át prosperált.
Ebben az eszményi korban minden az volt, aminek látszott, így a pártok is. A politikai palettán általában három irányzat szerepelt: a liberális, a kereszténydemokrata (konzervatív) és a szociáldemokrata. A liberálisok mindig a parlamenti küszöb körül voltak, mert mindenki tudta róluk, hogy a nemzetközi tőkéscsoportok érdekeit képviselik (ezek voltak az első globalista pártok), és mivel kevés polgár érdeke esett egybe politikájukkal, nehezen tudtak öt százalék fölé kerülni. A kereszténydemokraták valódi tömegbázissal rendelkeztek, mert a kistulajdonosi réteg, a jól fizetett értelmiség és a nemzeti nagytőke érdekeit egyaránt képviselték. Legalább ekkora erőt jelentettek a szociáldemokrata pártok, amelyeket olyan nagyságok vezettek az NSZK-ban, mint Helmut Schmidt vagy Willy Brandt kancellárok, és amelyek a gyári munkások, az egyetemisták, valamint általában a kisemberek oldalán álltak. Az európai szociáldemokraták erős sajtóval rendelkeztek, és mögöttük álltak a szakszervezetek, amelyekben nem olyan díszpintyek vették fel havi fizetésüket, mint idehaza napjainkban, hanem olyanok, akik tenni is akartak valamit a kisemberekért.
Talán meglepő, de itt lép a képbe a Vörös Hadsereg, amely több tucat harckocsizó hadosztállyal képviselte a marxizmust az Odera és a Neise partjainál. A fiatal generáció miatt írom, hogy ezek a tankok reális veszélyt jelentettek a nyugat-európai tőkésekre, nagy volt a kockázata annak, hogy ha a kisemberek nem jól érzik magukat, értsd nem keresnek eleget, a nyugat-európai kommunista pártok nagyon megerősödnek, és tömeges elégedetlenség esetén akár behívják a szovjet csapatokat is. A Vörös Hadsereg fenyegetése volt az az erő, amely gátat vetett a profitérdekek maximális érvényesítésének Nyugat-Európában. A tőkések konszenzusra jutottak abban, hogy át kell a következő évtizedekben engedniük a profit egy jelentékeny részét a kisemberek számára életszínvonaluk növelésére, különben elveszthetik tulajdonosi státusukat. Paradox módon a kommunista ideológián alapuló Szovjetunió és annak félelmetes fegyveres alakulata teremtette meg a hatalmi alapjait annak a kapitalizmuson alapuló jóléti rendszernek, amely Nyugat-Európában a második világháború után felvirágzott. Továbbá a világ első kommunista államának bukása vezetett oda, hogy a kapitalizmusnak egy szélsőségesen közjóellenes formája, a globalizmus lecserélhette a kapitalizmus nagyon is élhető és emberhez méltó formáját, a jóléti államot.
A gorbacsovi fordulat után a nyugat-európai nagytőkések fellélegezhettek, tudták, hogy véget ért a hét szűk esztendő, de azt is, hogy úgy kell tenniük, mintha semmi sem történt volna. A nyugati kisemberek tömegei, akik nagy örömmel fogadták a kommunista rendszerek bukását, nem tudhattak arról, hogy a nagy fellélegzés számukra azzal a hátránnyal jár, hogy életük minősége a gonosz bukása miatt radikálisan rosszabbodik: leépítik a jóléti államot. Ekkor kerültek ugyanis a nagytőke látóterébe a szociáldemokrata pártok, éppen azok, amelyektől a leginkább szenvedtek az elmúlt évtizedekben. A két politikai szereplő egymásra volt utalva, a tőkéscsoportok olyan demokráciát akartak, amelyben számukra nincs kockázat. A szociáldemokrata pártok vezetői, akik a marxista ideológia bukása után nevetségessé váltak, már éppen összekészítették motyójukat, és arra készültek, hogy a civil életben állást keressenek, megkapták a telefonhívást, ami arról szólt, hogy esetleg nem volna-e kedvük továbbra is azt csinálniuk, amit eddig. És volt. Minden maradhatott a régiben, csak egy kis változást kellett a munkában eszközölni. A Baloldaliként a kisemberekért, a munkavállalókért dolgozunk és harcolunk című, ismerős retorika maradhatott, de a cselekvések terén már azt kellett tenniük, amit a tőkések elvártak tőlük. Így jött létre az újbaloldal, amelyet napjainkban többek között Gerhard Schröder és Tony Blair is képviselt, és kellően le is járatott. Az újbaloldal funkciója fenntartani azt a mítoszt, hogy a 21. századi demokráciában vannak olyan pártok, amelyek a munkavállalók érdekeit képviselik. Ugyanis abban az esetben, ha a nép rájönne, hogy valójában nincsenek ilyenek, akkor a ráébredés alapvetően ingatná meg a politikai berendezkedést. A tények azt mutatják, hogy az MSZP sem kivétel, hanem nagyon is szokványos szerepet vállal, ugyanúgy kihasználja az alulinformált kisemberek naivitását és azt a hiedelmét, hogy a baloldal „jót akar” nekik, mint Schröderék vagy Blairék.
Természetesen a jó öreg kereszténydemokrata pártok irányítói sem voltak restek, és hogy a versenyben ne maradjanak alul, azok is az új hatalomhoz idomultak. A demokráciát ma Európában olyan pártok alkotják, amelyek többé-kevésbé globalista korporációk érdekeit képviselik, de úgy jelennek meg a médiában, hogy a polgárok azt hiszik, egy valódi demokráciában élnek, ahol a politikusok a szavazataikért cserébe az ő boldogulásukat tartják szem előtt. Napjainkban az újbaloldal, a kereszténydemokrata/konzervatív és a hagyományos liberális pártok gazdaságpolitikájában nagymértékű eltérések nem fedezhetők fel, mert nagy részük neoliberális politikát folytat, retorikájuk azonban erősen különbözik, aminek az a funkciója, hogy a valódi pluralista demokrácia látszatát keltse. Nagyon szép példája ennek a német szociáldemokrácia és a kereszténydemokrácia viszonya. Az elmúlt két évtizedben a sajtóban és a retorikában halálos ellenségeknek mutatkoztak, amit a jámbor német polgárok el is hittek. Nos, a két „halálos ellenség” a legutóbbi választások után nagykoalícióra lépett, aminek az volt az oka, hogy a nagytőke nyomására mindenképpen javítaniuk kellett a „versenyképességet” (ez a kifejezés ad ürügyet a különböző megszorításokra), ám egyedül azt egyikőjük sem akarta megtenni, mert félt attól, hogy abban az esetben a következő választásokra elveszti szavazóbázisát. Ezt nem vállalhatták, s most együtt végzik el a német jóléti állam leépítését.

A szerző globalizmuskutató, szakíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.