Utcát Maléternek!

Kő András
2007. 05. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhívással fordult a Magyarok Világszövetsége az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve az önkormányzatokhoz, hogy e nevezetes jubileum alkalmából nevezzenek el utcákat azokról, akik a sorsfordító napok vezéralakjai, mártírjai voltak. Harminckét éven át ugyanis, 1957-től 1989-ig, Kádár János regnálása alatt nem kaphattak a forradalom hősei utcanevet. De 1989-ben az akadály elmúlt, s ily módon is megbecsülhettük volna őket.
Nem tettük. Pedig 1989 és 1997 között mintegy 520 új utcanév született Budapesten. Ebből körülbelül 210 a régi nevek visszaállítása volt. A fennmaradó 310-ből azonban csak egyetlenegy jutott az ötvenhatosoknak: Nagy Imre kapott teret, mert ez mégiscsak elkerülhetetlen volt.
Írhatjuk: szégyenletes. De ki törődik ezzel? A közhelyek pufogtatása mégiscsak fontosabb, mint a tett. A Magyarok Világszövetségének felhívása süket fülekre talált Budapesten. Mert itt van például Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere. Neki sincs utcája Budapesten. Mi több, az ország 4484 települése közül – tudomásom szerint – csak két helyen található Maléter Pál utca: Mátraszentimrén és Pécsett. Az országismertető könyvekben Mátraszentimre úgy szerepel, mint Magyarhon legmagasabban fekvő faluja. Különösebb ismertetőjegye nincsen. Maléter Pál özvegye, Gyenes Judit – elbeszélése szerint – véletlenül bukkant rá a táblára, amikor pihenését töltve sétálgatott arrafelé.
De a világvárosnak vagy nagy falunak csúfolt Budapesten hiába keressük a Maléter Pálról elnevezett utcatáblát. Igaz, tavaly Maléter-szobrot avattak Tökölön, ahol letartóztatták a magyar tárgyalóküldöttséget. De ez minden.
Gyenes Judit szerint férje természetéből adódóan sohasem lelkesedett azért, hogy szobor, utca vagy tér őrizze valakinek az emlékét, a nevét, ellenben nagyon örülne annak, ha katonai objektumot neveznének el róla. Éppen ezért az özvegy évekkel ezelőtt mindent elkövetett, hogy a Budaörsi úti Petőfi laktanyát Maléter Pál laktanyára kereszteljék, de hiába járt Ponciustól Pilátusig, nem sikerült elfogadtatnia a tervét. Pedig a szóban forgó hely kiválóan alkalmas lenne arra, hogy a forradalom honvédelmi miniszterének nevével gyakorta találkozzunk a forgalomban. A Budaörsi út ugyanis az M7-es és az M1-es autópálya ki- és bevezető szakasza, amely az országhatáron túlra is vezet. Méltó hely tehát a megbecsülésre – ha akarjuk. Költőnk nevét pedig így is számtalan utca és intézmény őrzi Budapesten.
Ne feledjük azt sem, ha katonai objektumot szeretnénk Maléter Pálról elnevezni, hogy a háború végén Maléter az elsők között csatlakozott az Ideiglenes Nemzeti Kormányhoz. A Honvédelmi Minisztérium (HM) 1945. február 7-én őralakulatok felállítását rendelte el. Feladatuk szerint a honvédségi javak, fontosabb műtárgyak, ipartelepek őrzését kellett átvenniük a szovjetektől. Az első őralegység, a 6. őrzászlóalj 1945. február 15-én Debrecenben alakult meg. Ennek állományát a magyar partizánként, magyar ruhában, magyar alakulatban harcolt személyekkel – köztük Maléter Pállal – kívánták feltölteni. A magyarországi harcok végeztével a kormány, így a HM is Budapestre került. Ezzel összefüggésben a Maléter-zászlóaljból alakították meg a HM törzsszázadát. A század felállítására vonatkozó parancsot Maléter százados április 8-án kapta meg.
A forradalom honvédelmi minisztere ebben az évben lenne 90 éves. Az évforduló jó alkalom arra, hogy törlesszük tartozásunkat vele szemben: nevezzünk el utcát vagy laktanyát róla a fővárosban! Ennek a döntésnek már nincs politikai lakmuszpróbája, melynek során az a kérdés, mi az alternatíva. Ez már kötelesség és tisztesség, ha magyarnak tartjuk magunkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.