Versenyképesség és társadalom

Botos Katalin
2007. 05. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyképesség nem pusztán üzemgazdasági kategória. Versenyképességről nem csupán termékek, vállalatok esetében beszélhetünk. A mikrogazdasági versenyképesség lényege az, hogy jelentős profit mellett értékesíthető a termék, fenntartható gazdálkodást folytathat a vállalkozó.
Közösségi szinten is értelmezhető, sőt értelmezendő a fogalom: a versenyképesség egy nemzet képességét jelenti arra, hogy az életszínvonala tartósan növekedjék, miközben termékei versengenek a világpiacon. Ebben az értelmezésben az üzemgazdasági szintű versenyképesség csak eszköz, vagy más megfogalmazásban közbülső cél lehet. Végső soron a cél: a közösség egészének jólétét emelni.
Definiálnunk kell, hogy a jólét forrása nem azonos a munkajövedelmek szintjével. Forrását képezik a tőkejövedelmek, ha van a polgároknak hozamot biztosító vagyonuk, s részét képezik a társadalmi juttatások is. Rendszerfüggő, hogy a társadalom melyik módon fejlődik. Az angolszász, a kontinentális és a svéd modell éppen a kombináció mértékében különbözik. Míg az angolszász modellben a munka- és a tőkejövedelmek vannak inkább jelen, a kontinentális és svéd modellben komoly a súlyuk az állami juttatásoknak is. A szocializmus a tőkejövedelmeket gyakorlatilag kiiktatta, s az elmúlt 17 év kevés volt arra, hogy szélesebb réteg vagyonhoz jusson.
Országunkban alacsony a középosztály aránya, így döntően csak a munkajövedelmekre és a közösségi juttatásokra számíthat az átlagember. És az utóbbira számol is: ha e szolgáltatásokat saját munkajövedelméből kell megvennie, életszínvonala jelentősen visszaesik. Mivel éppen ennek a folyamatnak vagyunk tanúi, kitűnik, hogy versenyképességünk az elmúlt másfél évtizedben, különösképpen annak utolsó harmadában, jelentősen romlott.
Üzemgazdasági szinten a bruttó bérterhek, tehát a bérek és közterheik együtt jelentik a költséget. Ha a termelékenységet meghaladóan nőnek a bruttó bérköltségek vagy emelkednek az adók, a versenyképesség üzemgazdasági szinten a korábbi szinthez képest romlik, de nem lesz tartósan fenntartható nemzetgazdasági szinten se. A számításait meg nem találó tőke könnyen odébbáll. Hazánkban az adók nagyjából az európai szinten vannak, összességében nem tekinthető a társadalom túladózottnak. Ugyanakkor nem is igen van további lehetőség a terhelhetőségre a polgárok esetében, jelentős életszínvonal-esés nélkül. Az alacsony megtakarítások miatt nem a rendelkezésre álló jövedelemből félretett pénz lesz kevesebb, mint Nyugat-Európában, hanem a korábbi személyes fogyasztás lesz kevesebb a kényszerű költségátrendeződés miatt. Az adók csökkentése, amely a vállalkozásélénkítés szempontjából kívánatos lenne, aligha lehetséges a közpénzügyek jelen helyzetében, amelybe sikerült a kormányzatnak belelavíroznia a gazdaságot. A közelmúltban végrehajtott áfacsökkentés is inkább politikai, mint gazdasági lépés volt. Az infláció szempontjából kedvezőnek tűnt, de mivel a közösségi kassza erősen küzd a hiánnyal, a társadalmi juttatások megnyirbálásával, fizetőssé tételével az állam a másik kezével elveszi azt, amit az egyik kezével nyújtott.
Az infláció az utóbbi esztendőig mérséklődött, de a legfrissebb intézkedések ismét megemelték. Mivel a költségvetés deficites volt, a kamatok az infláció csökkenése ellenére is magasak maradtak. A jövedelemtermeléshez a reál- és humántőke hatékony működtetése szükséges. Annak megállapításához, hogy fenntarthatóan, hosszabb távon versenyképes-e gazdaságunk, meg kell vizsgálnunk a jelenlegi helyzetet.
A reáltőkét az elmúlt másfél évtizedben jelentős részben lecserélték. A jelentős vagyonvesztéssel járó privatizáció után kialakított profilokban a külföldi tulajdonba került cégek a könnyűszerkezetes építkezést részesítették előnyben. Ezt könnyű amortizálni, a tőkét a gazdaságból ily módon kivonni. A külföldi tőkével megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseknél, amelyeknél viszont a hazai piac a célközönség, tartósabbak a beruházások, de ezek számítanak a hosszú leírási idő mellett a befektetés profitjára is, hiszen a befektetéstől hozamot remélnek. Ez az árak emelkedését vonja maga után, s komoly megterhelést jelent a fogyasztókra.
Pénzügyi forrásban a világban nincs hiány, hazai forrásban azonban szűkében vagyunk. A hazai jövedelmekből a megtakarítás nagyon csekély, így a gazdaság beruházásokkal való fejlesztésének ez nem jelentheti a forrását, csak a profitok visszaforgatása vagy külső források bevonása. Mivel a gazdaság kettészakadt a viszonylag termelékeny külföldi multinacionális tőke nagyvállalataira, illetve a hazai tőke által működtetett kisvállalkozásokra, melyek jelentős része minimális profittal működő munkahelypótló kényszervállalkozás, gyakorlatilag kettészakadt a gazdaság. A hazai kis- és középvállalkozóknak a hazai forrás mindenképpen drága, míg a nemzetközi cégek dönthetnek a profit újrabefektetése mellett, vagy olcsó devizahitelek felvételéről is. A nemzetközi hitelnek nem korlátja a pénz kínálata. Van likviditás bőséggel a nemzetközi pénzpiacokon, csak legyen piaci kereslet a termelendő árura, szolgáltatásra. A kamatszintek a bő kínálat következtében viszonylag alacsonyak. Természetesen a devizakockázat, ha devizában veszik fel a hitelt, a felvevőé. Az exportra termelő nagyvállalatokat a leértékelés kockázata kevésbé érdekli (bár a hazai piacra értékesítők haszna ezáltal devizában számítva megcsappanna).
A forinthiteleket felvevőknél a kamatok viszonylag magasak. A devizahiteleknél pedig jelentős az árfolyamkockázat. A nemzetközi pénzpiaci spekuláció felnyomja ugyan a forint iránti keresletet, így egyelőre nem látszik a forint jelentősebb gyengülése. A pénzügyi egyensúlyi helyzet miatt azonban a kockázat mégis számottevő.
A humántőkét illetően az elmúlt másfél évtizedben a viszonylag alacsony bérek, de jó színvonalú teljesítőképesség miatt volt gazdaságunk elsősorban versenyképes. Az utóbbi években a bérszínvonal zárulni látszik, de ebben – devizára átszámítva – az árfolyam is szerepet játszik. A 2001 óta a sáv felső szintjére nyomott árfolyam miatt a magyar bérek devizában magasabbnak tűnnek. A fogyasztói árak relatíve magas színvonala miatt ezt a hazai lakosság vásárlóerőben egyáltalán nem érzi. Az elmúlt években az infláció csökkent, de a közelmúltban ismét emelkedett. A magyar fogyasztási cikkek színvonala ma már jócskán ellene hat a turizmusnak is – ez meglátszik az ebből eredő bevételek megcsappanásán. Nem érdemes vásárlási célból átutazni hozzánk, számos termék lassan már drágább itthon, mint külföldön.
A humántőke tehát ma már nem elsősorban olcsóságának, hanem képzettsége és egészségi állapota, munkafegyelme miatt lehetne vonzó a külföldi befektetőknek. A geográfiai rádiuszt tekintve fogyasztó piacunkhoz, az EU-hoz közeliek a telephelyeink. Amennyiben azonban a jelenlegi intézkedések rontják a lakosság egészségi állapotát és képzettségi szintjét, a versenyelőny elolvadhat a távol-keleti, távolabbi, de sok szempontból olcsóbb termeléssel szemben.
Érdemes a versenyképesség és a társadalom összefüggése szempontjából még egy dolgot kiemelni. A távol-keleti termelés versenyképessége, mely nagy kihívás az európai és a magyar piacoknak is, sokkal nagyobb szolidaritáson alapuló öszszefogás eredménye. A szolidaritás, a családi, baráti, lokális összefogás számos vállalkozást olcsóbbá tesz. Ezek mögött valós áldozatok vannak: kamatról lemondás a szövetkezeti jellegű hitelezésnél, többletmunka vállalása a családban, a gyermek- és idősgondozásban, de ennek eredményeképpen a közösségi terhek alacsonyabbak lehetnek a vállalkozóknak. S ez nemzetközileg versenyképesebbé teszi a keleti szereplőket a piacon. Fel kellene találni a spanyolviaszt: hagyni, sőt ösztönözni a vállalkozások összefogását, szövetkezését. Társadalmilag pozitív dolognak kellene tekinteni – és semmiképp nem elveszett adóalapként kezelni – az összefogással megvalósuló akciókat. Ezek segíthetnek kisvállalkozásainknak a túlélésben.
Mindenképpen látni kell azonban, hogy a magyar humántőke használatával a külföldi tulajdonú vállalkozásokban termelődő profitnak is ki kell vennie a részét a hazai humántőke újratermelhetőségének biztosításából. Ehhez a nagyobb vállalatok arányosabb hozzájárulása szükséges a közösségi feltételek megteremtéséhez. Hosszú távú versenyképességünkhöz elkerülhetetlen, hogy újragomboljuk a mellényt.

A szerző közgazdász, egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.