Zeneiskolák a reform útjában

2007. 05. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értelmiség a burzsoázia csökevénye. Hallgattam megdöbbenve az egyetemi előadót a marxista tanszékről. Te jó ég, akkor talán bezárják a főiskolát? Ijedtem meg. Hiába a többéves lemondás, tanulás, megmérettetés, talán véletlenül hagyták meg a Magyar Iparművészeti Főiskolát? Manapság, úgy tűnik, mégis rájöttek, hogy fölösleges az értelmiség. Sorra ellehetetlenítik a középoktatást, jelenleg az Országgyűlés előtt a felsőoktatási törvény módosítása, a kisdiákok szövegértési gondokkal küszködnek. Amit a kommunista puha (átélve szerintem egyáltalán nem volt nekünk puha) diktatúrában megúsztunk, az a demokráciában már megvalósul. Káosz és privatizáció, ami a magyar köznyelvben tragikus módon a lopást jelenti.
Több generáció óta a családom értelmiségi, ami a hazámhoz való hűséget és a kötelezettséget jelenti. Nekünk mindig azt mondták otthon, hogy tartozunk azért, mert egy nemzet kitaníttatott. Első fizetésem 1981-ben, friss diplomásként 3000 forint volt. Második diplomám után, 1987-ben egy vidéki város bútorgyárában havi 7000 forint volt. Miután gazdasági szakemberként a gyár szocialista vezetésével nem értettem szót, másfél éves, gyönyörű küzdelem után kiraktak kiskorú gyermekemmel az utcára. Az volt a vita tárgya, hogy az akkor az országba bejövő egyik nagy nemzetközi hálózat mellé versenyképes kollekcióval álljunk ki. Hozzáteszem, bérmunkában éppen annak a cégnek dolgozott a gyár. Azt mondtam, minek ide csak bérmunka? Fel tudjuk venni velük a versenyt? Ne csak desszertnek tartsanak, aki a Budapest Nemzetközi Vásárra tervez csinos ötletbörzét, hanem kezdjünk el keményen dolgozni. Gyorsan távoznom kellett. Azóta a gyár bezárt. Mint a gyár „vezető embere” a munkások közé ültem ebédelni – megszóltak érte. Soha olyan csapatom nem volt, mint a prototípusműhelyben. Tiszteltük egymást, az öreg szakikat tegezhettem fiatal tervezőként, tűzbe mentünk egymásért. Szomorúan búcsúztattak.
A másik, ami igazán fontos útravaló volt a családomtól, hogy egy értelmiséginek kutya kötelessége széles látókörrel rendelkezni. Művészként a zenével, irodalommal, táncművészettel, képzőművészettel kötelező szoros kapcsolatban lenni. Mert ha mi nem tudunk egymásról, és szakbarbárok leszünk, hogyan kívánjuk meg a ránk bízott emberektől, hogy ismerjék a tevékenységünket? Tehát ne legyen senkinek meglepő, ha teszem azt egy iparművész, egy mérnök vagy egy matematikus a zene mellett kardoskodik. Mi vagyunk azok a szakavatott dilettánsok, akiknek a gyerekei zenét tanulnak, és mi vagyunk a koncerttermek állandó látogatói. Jó néhányunk legalább alapfokon elsajátította a hangszeres tudást. Ezért elvárjuk a kisebbik ellenzéki párt határozottabb kiállását a zeneoktatás megkurtítása ellen. Manapság sorra zárják be, vonják össze a zenekultúra fészkeit jelentő zenei középiskolákat. Jelentem, a természet igencsak megtréfálja Magyarországot, mert az utóbbi időben példátlan számú tíz év körüli zsenivel találkozhattam! Ha csak egy százalékuk futhat be karriert, az elkövetkező húsz évben tele lesz a nemzetközi zenei élet magyar származású előadóművésszel. A jelenlegi fűnyíróelv miatt inkább magyar származásúval, tehát Magyarország semmit sem fog profitálni hosszú távon a tehetségeiből, ha így folytatja.
Ezért állunk ki mindannyian, szülők, művészek, reálértelmiségiek most két szakközépiskola, a Weiner és a Bárdos bezárása, összeolvasztása, átszervezése és egyéb furcsa, érthetetlen beavatkozási kísérlet ellen. Lehet, hogy az ország nehéz helyzete miatt az emberek azt gondolják, hogy ez a legkisebb probléma, amivel foglalkozniuk kellene, de gondolják el, ha csak a Bárdos iskolát tekintjük, amely a magyar kórusmuzsika egyik zászlóvivője, elmondhatjuk az alábbi mondatot: Egy ilyen kórusiskola megszűnése hazánk mai gazdasági ellehetetlenülése közepette olyan, mintha egy haldokló torkát egy nyisszantással vágnánk el – hogy az ország ne tudjon még csak végrendelkezni sem.

A szerző iparművész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.