Gyenge ország gyenge honvédsége

2007. 06. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt olvasom a Honvédelmi Minisztérium honlapján, hogy az öt parlamenti párt között – mint azt Szekeres Imre miniszter mondta – konszenzus van abban: „a honvédség fejlesztése során a professzionalitás és az expedíciós jelleg jegyében kell felállítani a preferenciákat”, mert „ezek a képességek itthon és az ország határaitól távol egyaránt bevethető, önkéntes haderő működését szavatolják”. Kár, hogy ezekkel a légies mondatokkal csak a dilettantizmusból és önérdekűségből sokszorosan levizsgázott legfelső döntéshozatal ért egyet, épkézláb katonai vezető – nem beszélve a csapatok állományáról, járjon az ember Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Kecskeméten vagy a Gripenek első külföldi gyakorlatán Szardínián – aligha. A két fél között talán azért nincs konszenzus, mert katonaember őszinte szakmai (nem egzisztenciáért remegő) véleményét már nagyon régen vették figyelembe a magas urak ebben az országban.
Így cseppet sem meglepő, hogy Magyarország ma védelmi szemszögből is gyenge ország, azaz Huntington kevéssé ismert, A katona és az állam című munkájából kiragadva olyan társadalom, amelyből „hiányzik a túlélési érték a folyamatos fenyegetések korszakában”. A haza javát akarók számára ugyanis teljesen egyértelmű: a védelmi erők ugyanazt a funkciót töltik be egy ország esetében, mint az izmok és a kemény ököl egy ember esetében. Nem azért kell kondícióban tartani, mert mindennap verekedünk és belekötünk valakibe, épp ellenkezőleg. Azért, hogy izmaink készek legyenek a védelmünkre, még szerencsésebb esetben pedig – egyfajta auraként – elrettentsék a kötözködőket attól, hogy próbálkozzanak.
A honvédség maradékát ezzel szemben úgy alakították, alakítják át, hogy folytonos – ráadásul nem magyar vagy európai érdektől vezérelt – kötözködésekben vegyen részt, funkciója ne a szükséghelyzeti reagálás és az elrettentés, hanem a folytonos háborúzás legyen. Mindezt úgy, hogy a jelen döntéshozók undorodva beszélnek a 2. magyar hadsereg missziójáról vagy a néphadsereg csehszlovákiai intervenciós bevetéséről. Pedig pontosan ugyanazt teszik: zászlót és élőerőt adnak idegen érdekek kiszolgálására.
Miközben messzi sivatagokban kilátástalan „internacionalista segítségnyújtást” végez a nevében egyelőre változatlan honvédség, addig a valóban nemzeti célú izmokat teljesen elsorvasztották egy olyan környezetben, amely ma sem barátságos, és amelyben a váratlanság az egyetlen biztos paraméter. Miközben újdonsült NATO-szövetségeseink hadgyakorlataik alkalmával egyszerűen elzárják az információs csapokat, a hazai döntéshozatal arra képtelen, hogy hosszú távon rendezze a nemzeti légtérellenőrzés ügyét – de arról azért folyamatosan beszélnek, hogy meg kellene szabadulni az utolsó épkézláb légvédelmi rakétáktól. Bár az éves beszerzési keret legnagyobb részét „megeszik” a Gripenek, pilótáik számára nem biztosítanak elégséges repülési időt, és a sokmilliárdos gépekért felelős személyzet nyugdíj-privilégiumait megvonják – azaz arra serkentik őket, hogy idejekorán hagyják ott szakmájukat, amivel persze a honvédség meg kidobja az ablakon a kiképzésünkbe ölt óriási összegeket és sok-sok évet. S hogy valami közérthetőt is felhozzunk: a honvédség kiválthatatlan katasztrófavédelmi képességét fenyegeti, hogy a közepes szállítóhelikopterek helyzete kritikussá vált. A cifra nyomorúság példájaként a szolnoki forgószárnyas-alakulat már azzal kísérletezik, hogy helyettük harci helikopterekkel (!) lássa el a szükséges teheremelési (például homokzsákok a töltésekre) feladatokat…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.