Cipzár a szájon, félelem a szívben

2007. 07. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy esztendő eltelt azóta, hogy választottunk. Választottunk kormányt, s választottunk ezzel együtt programot is. Legalábbis a nyugati demokráciák egyik legfőbb jellemzője, hogy minden kormány olyan programot hajt végre, amilyenre a választások során felhatalmazást kapott. Körülbelül egy éve megállapítottuk, hogy a második Gyurcsány-kormány nem azt teszi, amire a választópolgárok felhatalmazták. Ebből levezethető, mint ahogyan nagyon sok elemző, politikus és laikus meg is állapította, hogy a kormány illegitim.
Azután ősszel jött az őszödi beszéd néven elhíresült hazugságbeszéd, pontosabban annak nyilvánosságra kerülése. Amelyben a kormányfő bevallotta, hogy hazudtak „reggel, éjjel meg este”; amelyből megtudtuk, hogy trükkök százait hívták segítségül; amelyben azt kérte frakciótársaitól: ne kérjék, hogy előre elmondja az összes ezután következő lépést, mert egyszerűen nem tudja, hogy mikor mit fognak tenni.
Az első felmérések alapján ekkor a magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy látta: Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania. Válaszként jött a maszatolás. Néhány fanatikus szoclib rajongó ebben odáig ment, hogy kijelentette: Gyurcsány Ferenc Magyarország első őszinte miniszterelnöke, mert szembenézett a hibáival. Mások retorikai csúcsnak látták minden idők legtrágárabb politikai beszédét. A legelkeseredettebbek nem várták meg a sajtókommentárt: már aznap este az Országház előtt tüntetve a parlament feloszlatását, új választások kiírását követelték.
Eközben történtek sajnálatos események: voltak, akiknek semmi nem volt drága, s az őszinte állampolgári érzések erős hullámait meglovagolva köztörvényes bűncselekményeket követtek el. Alapot adva a kormányzati propagandának, alátámasztva azt a hazug (máig hazug) állítást, hogy csak egy radikális kisebbség akarja a kormány azonnali távozását. Ennek ellenére ősszel még voltak békés, tisztességes, jó szándékú állampolgárok, akik demonstrálni mertek. Őket a rendszerváltozás óta nem tapasztalt erőszakkal verték szét a „rend őrei”.
Az ellenzék pedig megtalálta a mai alkotmányos keretek között egyetlen nyitva álló lehetőséget arra, hogy megakadályozza a kormány ámokfutását, a nemzeti vagyon teljes kiárusítását, utolsó értékeink privatizálását: a legfontosabb, a jelenlegi kormány programja szerint sarkalatos kérdésekben népszavazás kiírását kezdeményezte. Azóta a kormány és kiszolgálói mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák a referendumot. Az egyértelműen baloldali – már amennyiben ez a jelző használható a szociális érzékenységnek még a csíráját sem ismerő regnáló hatalom pártjaira – kötődésű Országos Választási Bizottság sorban gáncsokat vet a kérdőívek hitelesítése elé, így tulajdonképpen az Alkotmánybíróság végzi el az arra elsődlegesen jogosult szerv helyett a munka érdemi részét.
A választási bizottság július 18-i döntése minősíthetetlen; csak annyit lehet mondani, a jog nagy tudóinak megártott a meleg. Hatalmas jogi katasztrófához vezethet a népszavazásnak, a közvetlen hatalomgyakorlás egyetlen lehetséges formájának ilyetén megcsúfolása, a népszuverenitás karikatúrája.
De tegyük fel: sikerül elérnie az ellenzéknek, hogy az általa szorgalmazott hat kérdésben egy időben írják ki a referendumot. Mi történne ekkor? Sok jóra nem számíthat a magyar lakosság. A kormányfő egy interjúban a tudtunkra adta: olyan propagandát, olyan kampányt fog folytatni, amilyet eddig soha.
Mit is jelent ez? Ismerjük már, hiszen nemegyszer megtapasztaltuk, milyen egy Gyurcsány Ferenc által levezényelt kampány. Hiszen a magyar Cipolla a gyűlöletkeltés mestere. Hiszen Debreczeni József könyvében maga tárta fel az eszköztárát. Ebből kell kiindulnunk.
Milyen eszközökkel győzné meg vagy próbálná meggyőzni a kormányfő a szavazókat? Minden bizonnyal kifejtené a társadalom egészséges fiataljainak, hogy a vizitdíj nekik jó, orvoshoz amúgy is csak az öregek futkosnak. És mit mondana a tandíjról? Sejthető, hogy a társadalom idősebb részét célozná meg kampányával, hangsúlyozva, hogy a fiatalok mást sem tesznek, mint lustálkodnak, szórakoznak az állam pénzén; fizessenek csak! Szinte halljuk, amint elmagyarázza: „Miért a te szerény jövedelmedből éljen jól a patikus, hiszen bármit megkaphatsz a benzinkutaknál! S miért vegyen a magyar vállalkozó kombájnt? Miért fontos ez neked ott, a betonrengetegben?”
S ha végighaladunk a népszavazás egyes kérdésein, megláthatjuk, hogy azok mindegyike más és más társadalmi csoportot érint, tehát a különböző rétegek egymás elleni uszítása lehet a legsikeresebb eszköz, amellyel elérheti célját. Így jó ideig el leszünk foglalva egymás mardosásával, és remény sem marad arra, hogy összefogjunk. Vigyázzunk: Cipolla trükkjeinek tárháza kifogyhatatlan.
Az amúgy is megosztott társadalom további darabolása milyen következményekhez vezetne? Hiszen az individuum mindenek fölé került, csak az ego számít. Csak én számítok, nem a jövő, nem a testvérem, nem a gyermekem. Ezért ha sikerül is megnyernünk a népszavazásért folytatott csatát, a legaljasabb eszközök használatára kell felkészülnünk.
Itt megállhatunk, és mondhatjuk: ha a nemzet nem képes meglátni, hogy ki akar neki jót, és ki ártalmas, akkor megérdemli sorsát. Ezzel a gondolkodással azonban figyelmen kívül hagynánk az emberi természet legfőbb jellemzőit s az utóbbi évtized legfőbb üzenetét: csak te számítasz! Ha valakinek kételyei vannak afelől, képes-e, megteszi-e a kormányfő, aki államférfinak vallja magát, hogy atomjaira szabdalja a társadalmat pusztán saját és szűk köre céljainak megvalósításáért, annak csak annyit mondhatunk: miért ne tennék meg azok, akik védtelen polgárok ezreire uszították rá a rendőrséget; akik olyan fegyverek bevetését rendelték el, amelyekre hivatalos engedély nincs; akik ketrecbe zártan, kordonok mögött ünnepelték a magyar szabadság születését; akik a jövőnket dobják piacra a stratégiai állami vállalatok privatizációjával a saját jelenükért? A hatalom gyakorlóinak gátlástalansága felől ne legyenek kételyeink!
Egy év alatt tehát eljutottunk odáig, hogy bármely területre tekintünk, csak zűrzavart látunk. Felmerülhet és fel is merül a kérdés: miért tűrjük ezt? Miért hajlunk meg? A magyar polgárok jó része ma becipzárazott szájjal jár. Hogy mit értek ezen? Szólnának, de nem mernek; tennének, de nem tudják, mit kellene; tiltakoznának, de félnek. Nem az ÁVH-tól, nem csak a gumilövedéktől. De félnek attól, hogy „elvágják magukat”, hogy másnap már nem lesz munkahelyük, hogy bezáródnak az ajtók előttük. Ha nem politikai nézeteik miatt, hát azért, mert a munkáltatók sem képesek magukat fenntartani. Vagy mert a szomszédos országokban még a hazainál is olcsóbb a munkaerő. Ez pedig a lakosság túlnyomó többségének katasztrófát jelentene. Hiszen a hiteleket a megnövekedett terhek mellett is fizetni kell, a gyermekét a kétkezi munkás is taníttatni szeretné, lehetőleg egyetemen, hogy neki majd jobb legyen. Ezért járunk becipzárazott szájjal.
Az egyetlen hely, ahol következmények nélkül nyilváníthatná ki bárki bátran akaratát: a szavazófülke. De hiába áhítozunk a szavazófülke magánya után, ha megtagadják tőlünk a lehetőséget. Csak remélni lehet, hogy mire sikerül kiírni a népszavazást, nem válnak a kérdések okafogyottá. És abban is csak reménykedhetünk, hogy a hazugságbeszéd után nem hisznek többet az emberek ennek a Cipollának. Nem hisszük el, hogy „nincs más út”. Mert ha ez a hazug állítás beszivárog a tudatalattinkba, az ő akaratát kiszolgálva maradunk passzívak, maradunk otthon a szavazás napján, vagy szavazunk a saját érdekeink ellen. Mert mi csak kiszámítható, biztonságos és élhető jövőt akarunk. Ennek érdekében képesek vagyunk lemondani alapvető jogainkról. A biztonságos élet reményében képesek vagyunk befogni a szánkat, a biztonságos élet reményében képesek vagyunk eltűrni a megaláztatásokat, a kiszámíthatóság érdekében képesek vagyunk meghajolni a „felsőbb akarat” előtt. „Mert úgyis az van, amit ők akarnak.” Ezt bizonyítottuk negyven éven keresztül.
Újra meg lehet törni a hitünket, újra el lehet venni legdédelgetettebb álmainkat? Könnyen előfordulhat, hogy ha nem is minket irigyel, de rajtunk röhög majd egész Európa.

A szerző joghallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.