A gazdasági sodródás következménye

Kerékgyártó T. István
2007. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem tagadhatja azt a kézzelfogható igazságot, hogy Magyarországon nap mint nap növekszik a szegénység és az ezt kísérő, állandósuló anyagi, illetve szellemi nyomor. Vagyis egyáltalán nincs esély arra, hogy akár hosszabb távon belül fenntartható legyen a gazdaság, a környezet és a társadalom egyensúlya. Míg az államadósság 2003 januárjában 9223 milliárd forint volt, addig ez az amúgy sem kis összeg 2007 júniusára 15 464 milliárd forintra szökött fel. A naponkénti adósságnövekedésre jobb nem is gondolnunk, ez több tíz millió forintnak felel meg. Az évek óta ígért takarékoskodásnak sincs semmiféle jele, sőt a költségvetési szervek kiadásai az idén csaknem annyi pénzt emésztettek fel, mint a tavalyi választási évben. Cseppet sem reménykeltő, hogy ugyanakkor a központi intézmények a teljes idei évre meghatározott keretük 62 százalékát használták fel. De az is érzékelhető, hogy bármiféle igazságosság sérül, ha pusztán a tőkés piacgazdaság haszonelvű követelményei érvényesülnek.
Éppígy egyértelmű, hogy a globális gazdaságba való bekapcsolódásunk kezdettől fogva a foglalkoztatottság összeomlásával járt, hiszen mindez csaknem kizárólag a munkaerő olcsóságán alapult. Különösen olyan körülmények között ijesztő ez, amikor is láthatóan atomizálódik, részeire hull a társadalom, s vele együtt napról napra mélyülnek a szociális szakadékok. A társadalomnak ebben a lecsúszással járó, reménytelen helyzetében csak a félelem, a bizonytalanság lesz úrrá mindenkin, aminél nagyobb és veszélyesebb életérzés egyáltalán nincs. Ugyanakkor ebből a közösségi életérzésből számos indulat, ellenőrizhetetlen cselekvés táplálkozhat. Ha viszont a bizalmatlanság, a jogszerűség kerülése állandósul, a tradicionális értékek megkérdőjelezése, óhatatlanul ezek következtében a reménytelenség és a kilátástalanság kel életre. Vagy érzékelhetően a reálszféra egyre rosszabbodik, ami abból is következik, hogy a növekedés látszólagos lendülete megtört, és a regisztrált munkanélküliek aránya jóval nagyobb, mint az előző időszakban.
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az infláció üteme megháromszorozódott, s az államháztartás idei esztendőre várt hat százalék körüli GDP-arányos hiánya az EU-ban még mindig kiugróan magas. Egészében tehát arról van szó, hogy a szegénység elképzelhetetlen méreteket ölt. S ami csak közvetett jelző szám, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországon nőtt a leggyorsabban az alsó és felső tized közti jövedelmi különbség. Ám ma már a végletekig leromlott közszolgáltatásokhoz való hozzáférésben mutatkozó egyenlőtlenségek a jövedelmi különbségeknél jóval nagyobbak. Ráadásul a szaporodó egyenlőtlenségek azért sem fogadhatók el, mert nem valódi teljesítménykülönbségeken alapulnak, hanem inkább az általánosan korrupt közviszonyokon. Más szóval: Magyarországon az igazságosnak tekinthető piaci viszonyok és a joguralom helyett egy zárt, lassanként oligarchikusan szerveződő elit politikai, gazdasági és médiauralma épül ki. Miközben a szegénység újratermelődésének semmilyen gátja nincs, s fokozatosan erősödik a végletekig énközpontú társadalmi felfogás. Így azon sem csodálkozhatunk, hogy a házasságok fele válással végződik, és egyre kevesebb gyermek érzi jól magát a családban. Nem szólva arról, hogy a gyermekek közel fele a létminimum alatt él, mint ahogy az is igaz, hogy nap mint nap fokozódó feszültségek lesznek úrrá a családokon, melyek – különösen a kilátások hiányában – csakhamar félelemmé alakulnak át.
Ám azt sem kell minden részletre kiterjedően bizonygatnunk, hogy a jelenlegi piacgazdaság – főleg a szabályozási instabilitás és a piaci résztvevők között tapasztalható bizalomhiány miatt – sok szempontból eleve versenyképtelen. Ehhez járul hozzá a jogszolgáltatás érzékelhető lassúsága, a tőkehiány vagy a szembetűnően laza állami intézmények gazdálkodása. A rendszerváltozás óta alig módosult egészségügyi és szociális ellátórendszer működési módja egyszerre termeli a pazarlást, illetve az ezzel együtt járó hiányt. Bár kétségtelen az is, hogy a jelenlegi összetett válságban többféle működési zavar jut kifejezésre, melyek korántsem csupán a globalizálódó világba való illeszkedés ellentmondásaiból származnak, mégis a megállíthatatlan gazdasági sodródásnak egyre több visszafordíthatatlan következménye van. Lehet beszélni a sokszor emlegetett intézményi, kulturális, mentalitásbeli kényszerek teljesíthetetlenségéről, a lényeg mégiscsak az, hogy a kölcsönös felelősségvállalás követelményétől sohasem tekinthetünk el. Legegyszerűbben ez azt jelenti, hogy az egyéni érdekek nem állhatnak szemben a közös érdekkel.

A szerző szociológus, egyetemi oktató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.