Arnold Schwarzenegger zárszava: Visszatérek!

Szabó László Zoltán
2007. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az osztrák származású egykori Mister Universét és később ragyogó filmkarriert befutott sztárt, Arnold Schwarzeneggert 2003-ban Kalifornia állam kormányzójává választották, amerikai politikai elemzők egyöntetűen állították, hogy az osztrák izompacsirta politikai karrierje tiszavirág-életű lesz. Legfeljebb egy vagy két évig fogja bírni azt a terhet, amelyet demokrata elődje, Gray Davis hagyott rá, nevezetesen egy katasztrofális gazdasági helyzettel küszködő államot.
És mi történt röpke négy év alatt? Kalifornia ismét virágzik, gazdaságilag erős, a kormányzó népszerűségi indexe az eget veri. Schwarzenegger egy vérbeli populista, állítják hívei és ellenségei egyaránt, aki – amint ezt egykoron Bob Dylan is megírta – mindig tudja, merről fúj a szél. Ez történt a tavalyi őssejtkutatásról tartott népszavazáson is, ahol a választók többsége egyetértett a kormányzó által szorgalmazott hárommilliárd dolláros projekttel, amit a Republikánus Párt Bush elnökkel az élen vehemensen ellenzett. Ekkor kezdett akadozni az addig kifogástalan Bush–Schwarzenegger-együttműködés. Aztán Washington méltatlankodását csak fokozta az a tény, hogy a kormányzó egy demokratát nevezett ki az őssejtkutatási csapat élére, tavaly pedig aláírt egy, a demokraták által benyújtott törvényjavaslatot, amely maximalizálja a kibocsátandó szén-dioxid mennyiségét Kalifornia államban. Schwarzenegger ezzel a húzásával ismét szembekerült a Fehér Házzal, hiszen Bush azért nem írta alá a kiotói egyezményt, mert azzal érvelt, hogy előbb Kínának és Indiának is csökkentenie kellene a levegő szennyezettségét. A kormányzó erre úgy reagált, hogy Kalifornia nem várja meg, mit fog Arizona vagy Oregon állam tenni ez ügyben, mert nem beszélni, hanem cselekedni kell.
Az egykori Terminátor és időutazó mára az Egyesült Államok egyik legjelentősebb politikusává nőtte ki magát. Egyesek úgy tartják, hogy ma ő a legnépszerűbb republikánus politikus az országban, és bátran indulhatna az elnökjelölti kampányban, ha Amerikában született volna. Ez azonban neves alkotmányjogászok véleménye szerint nem zárja ki, hogy elvileg alelnökjelölt legyen, habár az utóbbiról igencsak megoszlanak a vélemények. Hogy ez esetben kit is jelölnének a republikánusok elnöknek, az egy érdekes kérdés.
Többek szerint a jelölt, New York jelenlegi polgármestere, Michael Bloomberg lenne, vagy elődje, a szeptember 11-i események tragikus hőse, Rudy Giuliani. Vágyálmok! – felelik erre a demokraták, akik első számú elnökjelöltje, most már úgy tűnik, az exelnök felesége, Hillary Clinton lesz, aki 45 százalékkal vezeti a népszerűségi listát az ugyancsak demokrata Barack Obama előtt. Egy nő és egy félvér – Obama apai ágon afroamerikai –, mondják erre ajkukat biggyesztve a republikánusok. De ha egy osztrák származású férfi elvileg lehetne alelnökjelölt, akkor miért ne lehetne elnökjelölt egy nő vagy egy afroamerikai? Miért van az, hogy a mindenkori elnök egy fehér WASP (white-anglo-saxon-protestant, vagyis: fehér-angolszász-protestáns), az angolszász katolikus J. F. Kennedyt leszámítva? A politikai realitásokkal számolva azonban nagyon úgy látszik, hogy sem Hillarynek vagy Obamának (és Arnoldnak) sincs reális esélye, mert a biztos középszerűség (lásd George W. Busht) Amerikában is többet nyom a latban, mint a bizonytalan zsenialitás.
Schwarzenegger a természeti katasztrófák egész sora ellenére ismét az élre röpítette Kaliforniát, és nyilvánvalóan nem fog kardjába dőlni – ha egyáltalán megőrizte azt egyik korai filmszerepéből, a Conan, a barbárból –, ha esetleg nem ő lenne az alelnökjelölt. Példás házaséletet él, felesége, Maria Shriver Kennedy-sarj, és négy gyermek boldog anyja. A kormányzó három motorkerékpár büszke tulajdonosa, ebből kettő Harley–Davidson, és néha felbőgeti őket Kalifornia mesés autópályáin, ahogyan ezt egykori színésztársa és példaképe, Marlon Brando tette a The Wild Bunch (A vad csapat) című filmben. De Brandóval ellentétben Schwarzenegger most a rend és a törvény első számú őre a Nyugat legszebb államában.
Kaliforniára azonban egy komoly veszély leselkedik. Minden száz évben hatalmas erejű földrengés pusztít az államban, és a legutóbbit 1906-ban San Francisco sínylette meg a legjobban. Szeizmológusok véleménye szerint egy hasonló erejű földlökés bármely pillanatban bekövetkezhet, és ennek a központja valószínűleg most Los Angeles városa lenne. Ez esetben Hollywood, a mesés álomgyár is romba dőlhet, és a Schwarzenegger család otthona is a tenger martalékává válhat. Vajon mit is mondana zárszónak az egykori hollywoodi sztár, ha az óceán netán elnyelné lakhelyét? Valószínűleg azt, amit Terminátorként mondott a rendőrőrszobán: I’ll be back! Azaz: Visszatérek!

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.