Igazságosság az iskolában SZDSZ-es módra

Tõkéczki László
2007. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőoktatás fizetővé tétele után, amely a gyurcsányista igazságosság szerint valójában kizárja a szegénynek született tehetséges gyerekeket, most már roham indult a még megmaradt színvonalas önkormányzati középiskolák ellen is. Ezeket lehet ugyan elitképzőknek is nevezni, de valójában ezek az iskolák a tehetséges és motivált gyerekek (családok) és tanárok nevelési-oktatási műhelyei. Ilyen iskolák nélküli rendszer értelmetlen, hiszen az idő forrta és forrja ki mindig a minőség e folyamatos helyeit.
Nos, a velejéig hazug szocialista–liberális koalíciónak újabb romboló ötlete támadt. Természetesen ismét az igazságosság jegyében. Most a jó középiskolákat akarják megszüntetni azzal, hogy megszüntetik az iskolai felvétel (szelekció) lehetőségét. Ők, akik egyébről sem tudnak álságosan prédikálni, mint a versenyről. Arról tehát, hogy válogatódjon ki a jobbik. Persze, a valóságban ők sem a piacon/gazdaságban, sem máshol nem szeretik a versenyt – mindig a saját monopóliumaikat nevezik annak.
Most is arról van szó, hogy ez a nagy igazságosság az értelmes (teljesítményelvű) magániskolákra nem fog vonatkozni, míg a szegény és ambiciózus, tehetséges gyerekekkel bíró családokat lehetetlen helyzetbe hozza. Csemetéiket demokratikusan belekeverik a motiválatlan tömegbe, s így igazságosan mindenki elindul lefelé. Nincs szükség itt sem demokratikusan versenytársakra, s majd a lejtmenet során keletkező riasztó adatok nyomán újra és újra el lehet kezdeni az iskolák ismereti és nevelési kiüresítését, a túlterhelés megszüntetését (például úgy, hogy összekapcsolják és egy szintre hozzák az iskolák és a mainstream médiavilág színvonalát és tartalmát).
Maga az indoklás is ostoba, tökéletesen logikátlan. Hiszen a felvételi vizsgák nem a gyerek szociális helyzetére, hanem a tehetségére vonatkoznak. Ugyan mit nyer a jó iskola a gazdag család kevésbé tehetséges gyerekével? Ilyen alapon az elitiskolák legfeljebb néhány gazdag ilyen gyereket bírnának el – mondjuk azért, hogy a szülők pótolják a kormányzati elvonások pénzét –, mert különben ott lennének, ahol a part szakad, a mindenféle hátterű motiválatlan és jórészt a pedagógusok modern eszköztelenségéből következően nem kényszeríthető gyerektömeggel.
Mire is használják majd most az elbutított tömeg gyermekeit – persze igazságosan? Arra, hogy a magyar társadalom versenyképes csoportjainak, ambiciózus családjainak, társadalmi alternatívák kidolgozására képes, s a neoliberális dél-amerikai típusú mai koalíció hatalmának felváltására alkalmas erőinek ne legyen utánpótlása. Nincs annál biztosabb hatalom, mint egy szellemileg-lelkileg is gyarmativá degradált társadalom fölötti mediokratikus regnálás.
Igazságos egyenlőséget persze kétféleképpen lehet teremteni a nép számára: egyrészt úgy, hogy a népet is folytonosan emelni igyekszem, másrészt úgy, hogy mindenkit a „legmélyebb” nép szintjére süllyesztek. Ez utóbbi volt a kommunisták, s lesz most a javarészt az előzőekből lett neoliberálisok módszere. Őket a valóságban az zavarja, hogy még nem mindenki tartozik a versenyképtelen néphez. Ha már ott lesz, akkor lehet igazán – kritikák és felháborodások nélkül – igazságosan uralkodni. Elvégre akkor már tényleges gazdasági-műveltségi elitként létezik, és valóban alternatívátlanná lesz a mai, zömében lumpen és bűnös múltú neoliberális társaság.
Jóval többről van tehát szó, mint holmi poros iskolai-pedagógiai kérdésről! Ez az egészségügygyel egyenértékű, jövőt formáló kérdés. Magyarország nem bírja el az ostoba liberális, amerikai iskolát, amelyet nem tud kiegyensúlyozni agyelszívással. A magyar iskolák lezüllesztését, tartalmi kiüresítését csak fokozza az, hogy a bezárt kisiskolák miatt igen sok buszoztatott, gyökértelenített gyermek jut el majd középfokra. Olyan gyerekek, akiket túl korán kiszakítottak az ismerős, biztonságos családi és kisközösségi környezetből, s értelmetlenül bezsúfoltak egynéhány számítógépes tömegiskolába. A technokrata pedagógiai diktátumok lélektani következményeit gyakran egy életen át nyögi majd egyén és társadalom.
De azért szép a neoliberális szabadság, hogy abban nincs közösségi, másokért vállalt felelősség. Tessék mindig jókor, jó helyen lenni (születni), s akkor nem ver meg a rendőr, s nem lesz az ember hátrányos helyzetű. Elvégre minek is egy középkort prezentáló faluban (Mihályi Péter) lakni. Tessék evolucionálni, mobilizálni, megfelelni az aktuális globalista nagytőke és helyi politikai csicskásai érdekeinek, s akkor nagy lesz a jólét, s dübörög majd a gazdaság. Kételkedni pedig ne tessék, ha Gyurcsány vagy Kóka stb. imigyen szólt. Mert az veszélyes populizmus (értsd: fasizmus, antiszemitizmus, rasszizmus, klerikalizmus, nacionalizmus), s az ilyeneket nem viszik a jótevők Európába.
Tulajdonképpen meg lehet érteni azt, ha a mostani kormányzat modernizációs törekvéseiben az iskolából az angolon és a számítógépen kívül mindent kivesz. Elvégre szimpla piaci munkaerő-kínálatot képeznek, s minek ahhoz énekelni vagy verset tanulni (a posztmodern irodalmat és irodalomtudományt úgysem érti még az elit sem). A magyarnak egyébként is magas a természettudomány (csökkenteni!), s a magyar foci állapota mutatja, hogy a testnevelést sem kell erőltetni. Szóval a magyar iskolát meg lehet szabadítani a követelmények okozta stressztől, s így a gyerekek megvalósíthatják magukat. Elvégre ott van több tucat tévécsatorna és az internet. Ott megtalálhat mindenki mindent.
A szocialista–liberális iskolai igazság tehát egyenlő az egyenlő, mindenkire kiterjedő műveletlenséggel. Lassan ott tartunk, hogy ha ők igazságról beszélnek, az ugyanúgy az ellenkezőjét jelenti, mint a szocializmus (lásd: szocialista demokrácia). Végül is a tévé és internet korában minek is az iskola. Felesleges luxuskiadás, és a modern felmérések szerint nem is hatékony. A versenyképesek tehát megvannak nélkülük is – a magániskola luxusát pedig megfizeti majd, aki tudja.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.