Megalománia és meghirdetett nulla tolerancia

Brockhauser Edit
2007. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet, hogy a többségi véleménnyel ellentétes a szemléletmódom, de az utóbbi napokban tartott fogyasztóvédelmi strandrazziák bennem ellenérzést és nem bizalmat ébresztettek az elrendelő hatalom felé. Napok óta a fő hírek között szerepel a pénzügyminiszter által meghirdetett nulla tolerancia, a gazdaság kifehérítése, a rend és a törvény betartatása, amely a kiskereskedők fenyegetésében és a lacikonyhák feltúrásában csúcsosodott ki.
Amennyiben élelmiszer-biztonságról van szó, sokkal inkább féltem az egészségem a dioxinnal fertőzött ételektől vagy az antibiotikummal kezelt állatok húsától, nem beszélve a kilószám elfogyasztott mérgező élelmiszer-adalékokról, mint a tökéletlen higiéniától. A jelenlegi fogyasztóvédelmi akciók, a strandbüfék, lángossütödék, fagylaltárusok lerohanása üzenetet hordoz.
Köztudomású, hogy a magyar élelmiszer-ipari előírások immár kiegészülve az uniós szabályozókkal, olyan bonyolult és szinte teljesíthetetlen feltételeket szabnak, amelyeket a magyar kisvállalkozások képtelenek teljesíteni. Mindig akad egy-két szabálytalanság, amelynek megítélése csak a hatóság emberének hangulatán múlik. Amikor súlyos büntetéseket szabnak ki az ilyen kis üzletekre, könynyen lehet, hogy az éppen csak életben tartott vállalkozás, a számtalan címszó alatt kizsigerelt és megadóztatott mikrocég, amelyből családok igyekeznek megkapaszkodni a létben, egyszerűen tönkremegy. Az alapelven túl, hogy legyen rend és tisztességes élelmiszer, átsejlik, hogy megint csak a költségvetés hiányát akarják foldozgatni a kisemberek pénzével. A pénzügyminiszter fenyegető üzenetei arról szólnak, hogy mindenki sáros, mindenki fizetni fog, és mindenki húzza meg magát. Gyanús mindenki, aki nem a kormányzati szférában mozog. Ezért több ezer fővel növelik az APEH, a VPOP és más állami ellenőrző szervezetek létszámát, emelik a büntetési tarifákat, huzamosabb idejű bezárásokkal ijesztgetik a kereskedőket, valamint további razziákat és ellenőrzéseket ígérnek. A számlaadás elmulasztása mint a feketegazdaság rákfenéje szerepel az újságok címlapján. Ezért a minisztériumban azon is tanakodnak, hogy a számláját odahagyó vásárlót is megbüntetik valahogy. A szigorúbb fellépéstől a kormányzat több tíz milliárd forintos bevételt remél.
Miért is ne? Legyen rend! De mindez csak akkor lenne hiteles, ha a gazdaságnak összehasonlíthatatlanul nagyobb, több száz és ezer milliárd forintos veszteséget okozó szereplőket is elővennék a törvény nevében. Hiszen egy lejárt szavatosságú ketchupon csak ideig-óráig lehet szörnyülködni. De mikor kérdezi már meg végre egy riporter azokat a döntéshozókat is, akik megbízásokat adnak a kormányzati munkához „elengedhetetlenül szükséges”, soha el sem olvasott tanulmányokra? A kontroll nélküli továbbképzésekre, nyomon követhetetlen tanácsadásokra. Akik csaló, párt közeli alapítványok pályázataihoz, nagyvállalkozások indokolatlan állami támogatásaihoz és nem utolsósorban a mérhetetlenül drágán elvégzett, többszörösen túlszámlázott állami beruházásokra, építkezésekre benyújtott ajánlatokhoz és számlákhoz hozzájárulnak.
A kormányzat immár a költségvetés keretszámait is titkosítja, hiszen elképzelése sincsen, melyik adatot hogyan tálalja, merre módosítsa, és hova előirányozza. Szembetűnő az ellentmondás, hogy miközben szegényedik az ország, és élnek a megszorítások, egyre hatalmasabb beruházásokba vágunk bele, mintegy a végsőkig feszítve a gazdaság működőképességét. A szükségtelenség vádjával birkózó kormányzati negyed 145 milliárd forintos kiadást vetít elénk, és további százmilliárdba kerül majd az adófizetőknek az ingatlanok hosszú távú visszabérlése. A teljesen értelmetlen vonalvezetésű, rövid és közlekedési eszközökkel egyébként jól lefedett négyes metró építése 350-400 milliárddal tartja a csúcsot, és harminc évre előre lefoglalja a főváros valamenynyi közlekedésfejlesztésre fordítható pénzét. A már nem is tagadott mérhetetlen korrupción túl a jogszabályok kétes értelmezése zajlik. Az, hogy valami „törvényes, de nem etikus” – Medgyessy óta tudjuk – a szocialista–szabad demokrata hatalom korszelleme.
Brockhauser Edit
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.