Paradicsom

Seszták Ágnes
2007. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország paradicsom. Itt nem érvényesülnek a világtrendek, ide nem gyűrűzik be semmi, vagy ha igen, néhány napon belül ki is gyűrűzik. Igaz, az ördög ott motoszkál agyunk rejtett zugában, hogy akkor miért, hogy egy ilyen paradicsomban a rákos és a keringési betegségek uralkodó halálokok, gyakori az öngyilkosság, és a népesség olyan rohamban fogy, mintha el akarná tüntetni magát a Föld színéről.
Ha emlékeim nem csalnak, az első a hetvenes évek olajválsága volt, ami nem gyűrűzött be, legalábbis a Politikai Bizottság szerint. Amúgy igen, de akkor már késő volt, megtörtént a csoda, a határoknak nem parancsolhatott a Párt. A második minket „elkerülő” esemény a csernobili atomerőmű robbanása volt. Itthon mély hallgatás, amikor külföldön már részletesen beszámoltak a katasztrófáról. Közben túlestünk egy május elsején, amikor a népek nagyobb része a szabadban felvonult, kirándult vagy napozott, ragyogóan sütött akkor a nap. A hivatalos tájékoztatás, élén a ma is aktívan „demokrata” pártelittel, mélyen hallgatott. Amikor bevallották, hogy mekkora tragédia történt, akkor jött a félrebeszélő sugárfelelős elvtárs: a radioaktív felhők kikerülik Magyarországot, a szél erre nem fúj, bagatell, minket semmi veszély sem fenyeget, jól mossuk meg a salátaleveleket. A szakemberek esküdöztek, nincs semmi vész, az egész a rémhírterjesztők pánikja, a kijevi fuvarok sofőrjei utólag meg nem cáfolnak, örül, ha él még valamelyik közülük.
Az AIDS éppen a fordított utat járta be. A világvége-hangulatot, sötét jóslatot, korunk pestisét, amiről annak idején a média tudósított, kevesen tudták a helyén kezelni. Úgy festett, valakik nagyon szerették volna az országot az AIDS-betegek rekorderének látni. Nem jött össze, Magyarország fertőzöttsége éppen közepes, a hatványozott megbetegedések száma elméleti perspektíva maradt. Az AIDS ma is egy jól körülhatárolható közösséget fenyeget, minden zajos tiltakozás ellenére. A paprikahamisítók neve is elveszett a homályban; annyit tudtunk meg, hogy akikre gyanakodtak, azok sorban tisztázták magukat. Ólom vagy festék a paprikában? Ki állít ilyet? Ma sem tudjuk, létezik- e madárinfluenza vagy csak a marhalobbi mutatta meg magát.
A guargumi nevű csodagyom körüli mizéria minden jellemzőjét magán hordozza a honi helyzetnek. Előbb jött a riasztás, Európa megdöbbent, a dioxin halálos méreg, az E–412 meg majd minden készítményben ott lapul, bár élelmiszervegyészek szerint a keményítő nyugodtan helyettesíthetné. Hogy miért egy állatorvos hivatott Magyarország lakosságát erről értesíteni, az bizony rejtély. Ha csak nem nézik ökörnek a lakosságot. Megkezdődött a hegyek vajúdása, a nyilatkozatözön, a felhajtás, az analízis és a szintézis megszült egy kisegeret: a dioxinos baracklekváros krémtúrót. Két nap múlva a krémtúró rehabilitálva, és egy nagyközönség által ismeretlen szójaital lett a hunyó.
Most egy gyógyszer borzolja a kedélyeket. Ausztráliában többen belehaltak, többen májátültetésre vártak, de minálunk másképp van. Mi nem halunk bele, a mi májunk mindet kibír, itt a paracetamolok nem okoznak májkárosodást, az Aspirintől nem lehet gyomorvérzést kapni, a romlott húsok kifejezetten fejlesztik az immunrendszert. Amerikában harmadik halálok a gyógyszerek mellékhatása, a magyaroknál ilyen szóba sem jön, mert tíz betegből kilenc – fogadjunk – nem tudja, mire, milyen gyógyszert szed.
Ha jön az Armageddon, itt az sem lesz érvényes. Majd kiáll egy felelős, és elmagyarázza, hogy ha alaposan megmossuk a salátát, a világvége elmarad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.